galéria megtekintése

Viszkis rabló: „Én beálltam a sorba”

5 komment


Fekete Gy. Attila

„Nem szeretnék a múlttal foglalkozni többé. Én is egy tróger voltam, de leültem, amit kellett, és beálltam a sorba. Családot alapítottam, dolgozom. Egykori társammal ellentétben sem a börtönben nem követtem el semmit, sem a szabadulásom után, amiért elítéltek volna” – mondta Ambrus Attila, közkeletű nevén a viszkis rabló, amikor egykori társa, Orbán Gábor vele kapcsolatos – a Hétvége mellékletünkben idézett – állításairól kérdeztük.

Ambrus többször is hangsúlyozta, hogy nem akar nyilatkozni, „lezárta életének azt a szakaszát”. „Mondjon, amit akar, a tény az tény: nem engem kaptak el a rendőrök a Margit hídnál. Nem én voltam az, aki nem mert leugrani az alsó rakpartra.”

Ambrus Attila a saját készítésű kerámiáit mutatja még szabadulása előtt a sátoraljaújhelyi börtönben
Ambrus Attila a saját készítésű kerámiáit mutatja még szabadulása előtt a sátoraljaújhelyi börtönben
Balázs Attila / MTI

Ambrus és Orbán 13 bankot rabolt ki közösen Budapesten 1996 és 1999 között. Utolsó közös akciójuk a II. kerületi Frankel Leó utcai OTP kifosztása volt. Orbán lapunknak azt mondta, hiba volt ott próbálkozni, ráadásul Ambrus nem tartotta be a háromperces szabályt (a rablótámadás kezdetétől számított három perc elteltével akár zsákmány nélkül is el kell hagyni a bankot), majd menekülés közben is rossz döntéseket hozott. Orbánt a Margit híd közelében fogta el két járőr, Ambrust három órával később az ártándi határátkelőnél, amikor el akarta hagyni az országot.

 

Ambrus azt elismerte, hogy három percnél jóval tovább maradt a bankfiók­ban. „Azt a bankot nem lehetett három perc alatt kirabolni, viszont nem jöhettünk el üres ­kézzel, mert már nagyon nem volt pénzünk”.

Orbán azt állította, ő a Margit hídon át menekült volna a taxival, amely a bank közelében várt rájuk a mit sem sejtő sofőrjével. Ambrus viszont arra emlékeztetett, hogy a rendőrség szinte azonnal lezárta a hidat, amint a bankrablást bejelentették. A taxit is, amely így nélkülük ment Pest felé, megállították és átkutatták. „Ha rá hallgatok, mindketten ott helyben lebukunk” – mondta a viszkis.

Orbán lapunknak úgy idézte fel az eseményeket: míg ő a buszra várt, Ambrus elment a HÉV-megállóba, majd igencsak sietősen tért vissza. Intett neki, hogy kövesse, és leugrott a rakpartra. Orbán szerint nem szólt, hogy „jönnek a zsaruk”. Őt jókora pisztolya – amit Ambrus kérésére vitt magával – megakadályozta ebben. Mire újra próbálkozhatott volna, már mögötte álltak a rendőrök rá szegezett pisztollyal. Ambrus ezzel szemben azt mondja, sosem értette, miért vitte magával Orbán azt a hatalmas forgótáras mordályt. „Nem elefántvadászatra készülünk”. Majd hozzátette: „Engem már úgy kaptak el, hogy ő beszélt. Feladott.”

Ambrus szerint felesleges azt méregetni, ki mennyiben volt felelős azért, hogy megbuktak. Megjegyezte, nem is érti, hogy lapunk miért adott teret egy bűnöző véleményének, akiről úgy tudja, közös rablásaik óta is több bűncselekményt követett már el, jelenleg is körözik, mert csalásért elítélték.

Arra, hogy miért foglalkozunk a témával, később ő maga adott választ. Szerinte minden a film miatt van: Orbán azért írta meg és adja ki ennyi év után a könyvét, hogy lejárassa Antal Nimród róla szóló filmjét, amelyet jelentős összeggel támogat a filmalap. „Amikor megtudta, hogy film készül rólam, felhívott, hogy ebből mennyi jut neki. Javasoltam, hívja fel a producert vagy a rendezőt. Nem tudom, megtette-e, de vélhetőleg ajtót mutattak neki, mert nagyon haragos volt.”

„Szerintem Orbán örüljön, hogy annak idején bevettem a buliba és egy csomó pénzt kereshetett általam” – mondta Ambrus. „Én a szabadulásom óta semmiféle jogsértést nem követtem el, tisztességesen élek, kerámiákat árulok. Orbán Gábor is jobban tenné, ha ő is lezárná a múltját és megbékélne vele.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.