galéria megtekintése

„A tigrisek fennmaradását veszélyeztetik, ha nem cselekednek azonnal”

0 komment

NOL

Bhután immár 103 tigrisnek ad otthont, ami jelentős növekedést jelent a korábban becsült 75 példányhoz képest - közölték az ország hatóságai szerdán, a tigrisek világnapja alkalmából. Ennek ellenére a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint válságos a helyzet Délkelet-Ázsiában, a ragadozókat ugyanis az egész régióban a kihalás veszélye fenyegeti.

A fenséges szépségű állatok a legveszélyeztetettebb fajok közé tartoznak
A fenséges szépségű állatok a legveszélyeztetettebb fajok közé tartoznak
David Moir / Reuters

A tigrisvédelem ügyében az élenjárók közé lépett elő Bhután, mely idén első alkalommal országos méretű tigrisszámlálást végzett helyi civilek közreműködésével. A Természetvédelmi Világalap (WWF) által elindított Tx2 program sikerességéhez kulcsfontosságú minél pontosabban ismerni az egyedszámot. A program azt tűzte ki célul, hogy 2022-ig megduplázódjon a vadon élő tigrisek száma.

"Az első sikeres bhutáni felmérés segítségével kivételes betekintést nyerhettünk a mindennapijaiba ezeknek a fenséges állatoknak, amelyek bejárják az egész országot" – mondta Dechen Dorij, a WWF bhutáni képviselője. "Ez hihetetlen teljesítmény, amit csapatmunkával és a Bhutáni Királyság kormányának vezetésével tudtunk csak véghezvinni."

 

Bhután mellett Banglades is idén készített először felmérést a tigrisek számáról. A két ország eredményei pár nap különbséggel váltak nyilvánossá. A bangladesi felmérés során 106 tigrist találtak. Az első szervezett bangladesi tigris-egyedszámlálást kameracsapdák segítségével valósították meg. A WWF álláspontja szerint a délkelet-ázsiai régió többi országának is követnie kellene Bhután és Banglades példáját, hogy rendszeres és szisztematikus felmérésekkel monitorozzák a tigrisek létszámát, de sajnos ezt nagyon kevés ország teszi meg.

Újszülött bengáli tigrisek egy lengyel állatkertben. A cél, hogy a vadonélő állomány is intenzíven szaporodjon
Újszülött bengáli tigrisek egy lengyel állatkertben. A cél, hogy a vadonélő állomány is intenzíven szaporodjon
Tomas Bravo / Reuters

„Délkelet-Ázsia tigriseinek helyzete válságos. A régió országai nem végeznek szervezett felméréseket. A tigrisek fennmaradását veszélyeztetik, ha nem cselekednek azonnal" – mondta Mike Baltzer, a WWF Tigrisvédelmi programjának vezetője. "A politikai támogatás és az erőforrások mennyisége folyamatosan csökken, miközben az orvvadászat növekedése és a természetes élőhelyek fogyása kritikus szintre lépett. Amíg az érintett országok nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, addig a megfelelő lépéseket sem tudják meghozni az állatok védelmének érdekében" – fűzte hozzá.

Több országban nem szaporodnak már

Maláj szakértők szerint az országban élő tigrisek száma a 2010-ben becsült 500-ról 250-re csökkent az elmúlt öt évben. Feltehetően nincsenek már szaporodó tigrispopulációk Kambodzsában, Vietnamban és Laoszban; Thaiföldön és Mianmarban pedig máig ismeretlen a tigrisállományok mérete.

„A WWF felhívást tett közzé a délkelet-ázsiai régió tigris lakta országaiban, hogy végezzenek létszámfelmérést, a globális tigrisvédelmi közösség szereplőit pedig arra figyelmezteti, hogy fokozottan figyeljenek a régió válságos helyzetben lévő országaira" – folytatta Baltzer.

Úgy tűnik, van még némi remény: Thaiföld kormánya az ország vadon élő nagymacskáinak helyzetéről tárgyal, a maláj kormány a napokban jelentette be az első országos tigrislétszám-felmérést, Kambodzsa pedig a tigrisek visszatelepítését fontolgatja, amihez a WWF segítségét kéri.

Az orvvadászat gyors tempót diktál

A tigris súlyosan veszélyeztetett faj, a legutóbbi, 2010-es globális becslés szerint már csak 3200 példány maradt belőlük. Bár napjainkban a tigrisek pontos egyedszáma nem ismert,  a nagymacskáknak otthont adó országok elkötelezettek az egyedszám növelése mellett, és 2016-ig szeretnék elérni a Tx2 program által kitűzött cél felét, vagyis az 50 százalékos szaporulatot.

Napjainkban a tigrisekre leselkedő legnagyobb veszélyforrás az orvvadászat. Ázsiában az elefántcsont és az orrszarvútülök mellett a tigrisek különböző testrészeire is igen nagy a kereslet. Ezért kulcsfontosságú a létszámfelmérés, mert az orvvadászatnak köszönhetően az országok vadon élő tigrisállománya anélkül csökken, hogy egyáltalán észrevennék.

Sajnos az orvvadászoknak is nagyon megéri a tigrisek felkutatása
Sajnos az orvvadászoknak is nagyon megéri a tigrisek felkutatása
Bazuki Muhammad / Reuters

2015 januárjában India közzétette a legújabb számlálás eredményeit. Ezek szerint a csíkos ragadózók száma az elmúlt öt évben 1706-ról 2226-ra emelkedett. Májusban Oroszország is publikálta legfrissebb adatait, amely szerint 540 tigris él az országban. A helyzet Nepálban is biztató, 2008 és 2013 között 155-ről 198-ra emelkedett az állatok száma, Északkelet-Kínában pedig egyre több betelepülő és szaporodó tigrisről adtak hírt.

Az országos méretű tigrislétszám-felmérések költségesek, nagyon sok emberi erőforrást igényelnek és gyakran veszélyes terepen, megterhelő időjárási viszonyok közt folynak, és ezek a nehézségek gátolják a kormányzati intézkedéseket. A civil szervezetek – köztük a WWF – segítséget nyújtanak a szükséges szakértelem és a finanszírozási lehetőségek terén egyaránt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.