galéria megtekintése

Vegyen mély levegőt!

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 28. számában
jelent meg.

Csémi Klára
Népszabadság

Egy ideje újjáéledt a régi tudomány, az, amelyik a fűben-fában orvosság jegyében évszázadokon keresztül a legfőbb kapaszkodót jelentette a kisebb-nagyobb bajok bekövetkeztekor. Eleink tudták, milyen főzetet igyanak, ha fáj a torkuk, és mi mulasztja el a hasgörcsöt vagy a fejfájást.

A kamillának gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása van
A kamillának gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása van
Vasily Fedosenko / Reuters

A tudás azóta elmélyült, ma már nemcsak a főzetekben, frissen préselt levekben rejlő előnyös tulajdonságok ismertek, hanem a növények ezernyi illatának hatása is.

Az a legtermészetesebb, hogy a virágok illatoznak, és nem egynek az illata már egész távolról is érezhető. Mások szemérmesebbek, csak ha odahajolunk hozzájuk, akkor ajándékoznak meg az illatukkal. Ám a mennyiség e téren is számít!

 

Aki járt már virágzó levendulamezők közelében – a Tihanyi-félszigeten, netán a francia parfümgyártás egyik központjában, Nizza környékén –, az emlékezhet a mindent betöltő, ellazító illat hatására. Letépve és gyengéden elmorzsolva egy-egy szálat egészen intenzív illatélményben lehet az embernek része – a növény karakteres kipárolgása tökéletes ellazulást eredményez, és megnyugtató gondolatokat ébreszt.

A mandulaolajat előszeretettel használják bőrápolószerként
A mandulaolajat előszeretettel használják bőrápolószerként

Egészen más hatást váltanak ki a koktélok elmaradhatatlan ízesítőjéül is használt, jóval férfiasabb benyomást keltő mentalevelek. Jelenlétük a mojitóban kissé kesernyés mellékízt eredményez, ám ha a gömbölyded leveleket megdörzsöljük, erőteljes, kissé csípős illat árad szét belőlük. A menta gyógyító erejét is régóta ismerik – megfázáskor érdemes mentatartalmú szerrel öblögetni, egy-egy csepp mentaolajat a fürdővízbe vagy a szauna forró köveire cseppenteni. Tea formájában is áldásos hatású, elsősorban ha a kávé alternatíváját keressük, illatát pedig akkor előnyös belélegezni, ha szellemi és lelki felfrissülésre vágyunk.

A mentát az ókori görögök balzsamozásra, izomfájdalmakra is használták, napjainkban pedig felfedezte a gasztronómia is – gondoljunk csak a mentafagylaltra, a mentás csokira vagy a cukrászat más különleges, csipetnyi mentát tartalmazó finomságaira.

A kamilla gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító erejét is felfedezték az ókorban élt emberek, virágának főzete, illóolajban gazdag kivonata a népi gyógyászatban töretlenül az enyhet adó szerek egyik aduásza. Kiváló a különféle bőrbetegségek, a felső légúti fertőzések ellen, és sokszor a gyomorpanaszok idején is segít. Tökéletes alkonek, és nyugtató erejét az aromaterápia is előszeretettel alkalmazza, mivel segíti az ellazulást, a kikapcsolódást, nyugtatja az idegeket.

Megnyugtató hatású a mandulából nyert olaj is, azt a nemesített, édes ízű (édesmandula) termésből préseléssel nyerik ki (a keserű ízű mandulából előállított illóolajat a parfümkészítés egyik alapanyaga).

Megnyugtató hatású a mandulából nyert olaj is
Megnyugtató hatású a mandulából nyert olaj is
Reuters

Általános bőrápoló szerként csecsemőknél és gyermekeknél egyaránt használják, és számos masszázsolaj és kozmetikai készítmény fontos összetevője. A pirított mandula illata sokunkban édes élményeket ébreszt fel, mivel finom süteményekre emlékeztet, és mint ilyen, azonnal kellemes, ellazító hatást vált ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.