galéria megtekintése

Vegetáriánus táskaalapanyagok

0 komment


P.N.
NOL

A krokodilok Afrika legveszedelmesebb ragadozói, s nem mellesleg a luxus táskagyártás alapanyagai is. Ám a táskának, pénztárcának, övnek való bőrt manapság nem levadásszák, hanem telepeken tenyésztik.

A
A "vegetáriánus" krokodilok bőre szebb és jobb minőségű
Daniele La Monaca / Reuters

Ezek az állatok természetben élő rokonaikkal ellentétben nem esznek húst, speciális, alapvetően vegetáriánus diétán tartják őket, hogy bőrük szép és rugalmas maradjon.

Ilyen tenyésztelep található többek közt a zimbabwei Kariba tó partján. Az itt élő állatok olyan kukoricalisztből, vízből, fehérje koncentrátumból, vitaminokból és ásványi anyagokból álló táplálékot kapnak, mely nem csak olcsóbb a nyers húsnál, de biztosítja a krokodilbőr szépségét, hibátlanságát, hogy aztán jól mutassanak Párizs, London, Milánó és New York kifutóin.

 

"Mi már nem adunk nekik húst" – mondta el a Reutersnek Oliver Kamundimu, a parkot tulajdonló Padenga Holdings pénzügyi igazgatója, aki a döntés minőségbiztosítási és gazdaságossági okokkal indokolja.

Ugyan ez a helyzet a cég egy másik Nyanyana nevű telephelyén, mely Afrika legnagyobb mesterséges tava, a Kariba partján található, ahol mintegy 50 ezer nílusi krokodil él.

A húst 2006-ban vonták meg először az állatoktól, amikor egy gazdasági válság közepette nagyon felment az ára. Először csupán megfelezték a 164 ezer krokodil napi húsadagját, majd a válság súlyosbodásával teljesen megvonták az állatoktól természetes táplálékukat és átálltak a jóval olcsóbb tápokra.

Mint kiderült, ezzel a lépéssel a cég duplán jól járt. Nem csak működési költségeit tudta leszorítani, de minőségibb áruval tudta ellátni a luxustermékek piacát. Kiderült, hogy a "vegetáriánus" krokodilok bőre szebb és jobb minőségű, így jobb áron lehet értékesíteni.

A vegetáriánus krokodilok tartása olcsóbb
A vegetáriánus krokodilok tartása olcsóbb
Philimon Bulawayo / Reuters

A kétnaponta etetett krokodilok így is megkapnak minden szükséges tápanyagot, ráadásul a maradékok eltakarítása is kevésbé mocskos meló a dolgozók számára. Az állatok nem lettek nyugtalanabbak - magyarázza az igazgató -, nem hiányolták a véres falatokat, továbbra is lustán dagonyáztak a vízben és ügyet sem vetettek az emberekre.

A krokodilokat 30 hónapos korukban vágják le, amikor testhosszuk már eléri a 1,5 métert, a bőrük viszont még puha és ruganyos. Az idősebb példányok kültakarója rendkívül erős. A szarupikkelyek egységes szarulemezekké és szarupajzsokká forrnak össze.

A krokodilt többek közt az teszi félelmetes ragadózóvá, hogy ezen a vastag páncélon más ragadozók karmai és fogai nem képesek áthatolni. A krokodil gyengepontja a hasi rész, ahol a bőrét vékonyabb, gyengébb pikkelyek alkotják. A kifejlett példányok bőre kevésbé alkalmas feldolgozásra, mert nem csak keményebb, de rugalmatlanabb is.

Csak tavalya 42000 krokodilbőrt adtak el Európába. A legnagyobb felvásárló Franciaország, ahol egy átlagos krokodil bőre 550 dollárba kerül. A bőrök kilencven százalékából csúcskategóriás luxus táskák készülnek, a fennmaradó részből övet, óraszíjat, és cipőt készítenek a legnevesebb divatházak, például a Hermes, a Louis Vuitton és a Gucci vásárlói számára.

A maradékok eltakarítása is kevésbé mocskos meló a dolgozók számára
A maradékok eltakarítása is kevésbé mocskos meló a dolgozók számára
Philimon Bulawayo / Reuters

A krokodilt azonban nem csak bőréért, húsáért is tenyésztik. A krokodilhús fehér színű, kissé viaszos, de nem rágós, rostos szerkezetű. Íze a csirkére és a sertésre hasonlít, egyáltalán nincs halíze (mivel nem is hal). A húst sütés előtt pácolni szokták, majd alacsony lángon sütik, mert magas hőmérsékleten hamar megkeményedik és élvezhetetlenné válik.

A krokodiloknak ma mintegy 30 faja ismert és Európa illetve az Antarktisz kivételével minden földrészen megtalálhatóak. Ennek megfelelően több Európán kívüli nemzetiségi konyhának is alapanyaga: eszik többek közt az ausztrálok, a fülöp-szigetiek, fogyasztják Kína egyes tartományaiban, Indonéziában és Kubában is.

Krokodilhúst Magyarországon is lehet kapni, ám ára igen magas, tekintve, hogy messziről érkezik, és nálunk nem számít tömegcikknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.