galéria megtekintése

Hódítanak az ósdi kagylómobilok

1 komment

Olcsó, elnyűhetetlen és elfér egy farmerzsebben is – a kagylómobilok újra virágkorukat élik.

Múlt héten a 26 éves barbadosi szépséget, Rihannát kapták lencsevégre, amint egy kihajtható készüléken beszélt egy New York-i étteremben, de Anna Wintour, a Vogue magazin teljhatalmú nagyasszonya sem hajlandó lecserélni a könnyen kezelhető mobiltelefont.

Iggy Pop is a kagylóra esküszik...Denis Balibouse / Reuters

„Dobálhatod, elejtheted, nem fog összetörni” - magyarázta Iggy Pop, eredeti nevén James Newell Osterberg Jr., amerikai énekes a The Cut honlapnak, miért nem használ inkább divatos okostelefont a divatjamúlt kagyló helyett.

 

A hírességek döntésében bizonyára nagy szerepet játszik az a tény, hogy a régebbi modellekről kevesebb adathoz férhetnek hozzá titkosszolgálati szervek vagy hackerek.

Valószínűleg hasonló okokból kifolyólag ragaszkodik a butatelefonokhoz az amerikai felnőttek 29 százaléka is. A Forrester Research független technológiai és piackutató cég néhány hónappal ezelőtti felmérése szerint a fiatalabb korosztály sem áll be a sorba: a 18 és 24 év közötti amerikaiak 15 százaléka és a 25 és 34 év közöttiek 13 százaléka is inkább a gombos telefonokat részesíti előnyben.

Van, aki választását azzal indokolja, hogy a régi modellek hosszabb készenléti és beszédidőt biztosítanak, mások a tárolt adatok biztonságáért aggódnak, de természetesen fontos szempont az is, hogy a divatjamúlt modellek ma már rendkívül olcsón beszerezhetőek, míg a legújabb típusokat sokan nem engedhetik meg maguknak.

Érdekes ugyanakkor, hogy azok is haladnak a korral, akik valamiért nem akarnak okostelefont használni. A Forrester 2014-es felmérése szerint ugyanis a 18 és 24 év közötti, buta mobillal rendelkezők 30, a 25 és 34 év közöttiek pedig 34 százalékának van saját tabletje. 

„Barátságosan gúnyolódnak rajtam, ha előveszem a telefonomat, aztán nosztalgikussá válik a hangnem, és elmesélik, hogy mikor és miért cserélték le az övéiket” - mesélte Sarah Edwards a Time magazin riporterének. A 23 éves lányt gyakran szólítják meg a most már különlegesnek ható készülék miatt, a pasik például állandóan arról faggatják, fut-e rajta a „Kígyó” nevű játék.

Ahogy a fiatal egyetemista, úgy a digitális könyvesboltot üzemeltető, 26 éves Andrew Lipstein sem tervezi, hogy lecseréli a mobilját. A floridai srác szerint az okostelefonok legalább annyira károsak, mint amennyire hasznosak: ő például ki nem állhatja, amikor az emberek a vacsoraasztalnál ahelyett, hogy egymással beszélgetnének, a telefonjukat nyomkodják, e-maileznek és bejegyzéseket készítenek, miközben lemaradnak mindarról, ami valójában történik körülöttük, nem élik meg a pillanatot.

A mobilcégek is meglovagolják a trendet

Idén májusban Dél-Koreában debütált a Samsung alapfunkciós kagylómobilja, a Master, amelyben az alapfunkciókon kívül rádió és lépésszámláló van. A tavaly októberben bemutatott Galaxy Golden névre keresztelt modelljük ötvözi az okostelefont és az érintőkijelzőt a régebbi kor nagyszerű formaterveivel, ezen már Android fut, és megtalálhatók benne a mostanában kötelezőnek számító applikációk is, vagyis van böngésző, e-mail kliensek, Google appok, fényképező, rádió, hangrögzítő, lejátszók, navigáció, térkép és számológép is.

Az LG szeptemberben dobta piacra az LG Wine Smartot, melyet a gyártó közleménye szerint az idősebb korosztálynak szánt. Erre utal az is, hogy úgynevezett „Safe Keeper” funkció is van benne, amely – ha a mobilt meghatározott ideig nem használják – automatikusan helymeghatározó információkat küld az előre megadott telefonszámokra, így időben értesülnek róla a hozzátartozók, ha valami baj történhetett a tulajdonossal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.