Édeskésen fanyar, kellemesen lágy, krémes, ugyanakkor ropogós is a karamellizált diónak köszönhetően. Élmény az ízlelőbimbóknak, a szemnek és a fülnek egyaránt. A mézes- diós hecsedlifagylalt ízét sokáig érezni a szájban. Az aromaélményen túl talán a nosztalgiában rejlik a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által nemrég szervezett versenyen az év fagylaltjának választott édesség titka. Olyan ez, mintha ismét nagymamám kertjében enném a csipkebogyó-lekváros kenyeret.
A 39 éves Erdélyi Balázs, a budapesti Frer cukrászda társtulajdonosa nem is rejti véka alá, hogy kreációjával nemcsak az érzékszervekre, hanem az érzésekre is hatni szeretett volna. S azt sem titkolja, milyen örömet jelent neki, hogy 2014-ben ő nyerte el az Év Fagylaltja díjat s a címmel járó aranyérmet. Majd a cukrászmester azzal folytatja, hogy a jó fagyi titka a jó alapanyag. Szerinte az idén a tiszta, friss ízek lesznek igazán keresettek a pultoknál. Mint mondja, sohasem volt kérdéses, mivel szeretne foglalkozni.
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság |
– Hétéves voltam, amikor a szüleim házassági évfordulójára ünnepi vacsorát főztem – meséli. Aztán rájött, hogy a főzésnél csak egyvalami érdekli jobban: a sütemények készítése. Egy nosztalgia-dobostortával vagy egy igazi házi finomsággal, például egy kapros túrós lepénnyel könnyedén el lehet csábítani. Gyerekkorában volt alkalma belekóstolni a vendéglátóiparba, édesapja a szállodaiparban dolgozott. Míg mások a játszótéren hintáztak, ő inkább a hotelek konyháiban múlatta az időt. Egyenes út vezetett tehát a vendéglátóipari szakközépiskolába, majd az érdi Pataki cukrászdában eltöltött gyakorlat után nyomban munkába állt a szülei és a barátaik által 1996-ban alapított budai Frer cukrászdában.