galéria megtekintése

Tovább él, akinek van kutyája vagy macskája

1 komment


Sándor Tünde
NOL

Kevesebbet járnak orvoshoz, alacsonyabb a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, jobban és hamarabb felgyógyulnak műtét után, és a kardiovaszkuláris betegségek is kevésbé fenyegetik azokat, akiknek van társállatuk.

A házi kedvencek csökkentik a stresszt, így erősítik az immunrendszert is – állapította meg a gyógyszeripari óriás, a Bayer egészségügyi megatrend kutatása.

Fotó: Michaela Rehle / Reuters

Az állat-, azaz a társállattartás többmilliárdos megtakarítást eredményezett már az amerikai egészségügynek: a HABRI (Human Animal Bond Research Institute) közelmúltban megjelentetett tanulmánya kimutatta, hogy az USA egészségügyi rendszere összesen évi 11,7 milliárd dollár (hozzávetőlegesen 3300 milliárd forint) költségmegtakarítást köszönhet a házi kedvenceknek.

 

A tanulmány szerint a 132,8 millió amerikai társállattartó 60 százalékkal kevesebbszer jár orvoshoz, mint azok a honfitársaik, akik nem tartanak állatot. Ez az összeg Ausztráliában 5,8 milliárd dollár, Németországban pedig 7,4 milliárd euró. A HABRI tanulmánya szerint további gazdasági adatok birtokában kimutatható lenne, hogy a társállattartással összefüggő költségmegtakarítás ennél jóval nagyobb.

Magyarországra vonatkozóan – ahol a macskák és a kutyák száma körülbelül 2-2 millió – még nem készült hasonló felmérés.

Dariusz Przeradzki, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója egy mai sajtótájékoztatón ismertette a vállalatcsoport kutatási eredményeit. Mint a sajtóközlemény rámutat: a Bayer évek óta nyomon követi és támogatja az ember és állat közötti köteléket és azt, ahogyan ez a kapcsolat pozitív irányba képes befolyásolni fizikai, mentális, társadalmi és gazdasági jólétünket, egészségünket. Felmérések bizonyítják, hogy akinek kisállata van, egészségesebb, és gyorsabban gyógyul, mint a nagy átlag.

A Bayer Hungária idén tavasszal piackutatást végzett a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkezők jellegzetes attitűdjeiről, a gyógyszerszedési szokásokat illetően. A felmérés kimutatta, hogy a legrettegettebb kardiovaszkuláris betegség napjainkban a stroke, viszont a szívinfarktustól, szívrohamtól, trombózistól az utóbbi évek terápiás eredményei miatt már kevésbé félünk. Ezen betegségek kockázatának elkerülésére sajnos még mindig rengeteg hárító mechanizmust használunk, gyakran csak félig-meddig teszünk lépéseket.

Aktív cselekvésre legtöbbször csak akkor kerül sor, ha már a tünetek jelentkeznek, vagy ha egy meglévő panasz súlyosbodik. Pedig az aktív időskor elérése érdekében érdemes mielőbb, de legalább 45 éves korban elkezdeni az életmódváltást. Ennek része lehet a házikedvencek felelős tartása is.

Az eseményen elhangzott: „A terápia mindig drágább, mint a prevenció – mind társállataink, mind az emberek esetében. Ezért fontos a tudatos, egészséges életmódra törekvés mindkét fél számára.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.