galéria megtekintése

Színes szeptember - Így ültessünk ősszel!

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 17. számában
jelent meg.

NOL

Kertészek szerint a legszebb hónap a szeptember. Ilyenkorra érik be az éves munka látszatja, még virítanak a lombok, erejük teljében az évelők zöme, az utolsó öklömnyi paradicsomok versenyt érnek a szilvával és a szőlővel, téli almák mosolyognak, tökök terpeszkednek. Nézni is élvezet, de az őszi kert szépségében leginkább munka közben gyönyörködhetünk.

Elő a lombsöprés kellékeivel! A hólapátot azért még hagyjuk pihenni, nem úgy az ásót és a gereblyét: szeptember az ültetés szezonja. Ha korán szeretnénk jövőre vadvirágokat, akkor most kell a magokat jól előkészített talajba elszórni.

A rézvirág, körömvirág és csodatölcsér magjait gyűjtsük be, adjunk belőle ismerősöknek vagy szórjuk őket a kerítés mellé, előkertbe, járdaszegélyre.

Nem kötelező megelégednünk a levitézlett egynyáriak helyén szomorkodó puszta földdel – helyükre számtalan hidegtűrő haszonnövényt telepíthetünk még ilyenkor. Az előnevelt kelkáposzta, kelbimbó, spenót, rukkola és mángold egész késő őszig terem, de napos helyen még a salátafélék és a retek is ad friss vitamint az asztalra. Mulcsozott, komposztos emelt ágyásból még a havas télben is tudunk céklát, póréhagymát, zöld leveleket nyerni.

 

A hagymát és a fokhagymát is ilyenkor érdemes eldugdosni. A később előbújó fiatal hajtásokat előszeretettel csipkedik le a madarak, ezért óvjuk az ágyást egy arasszal a talaj fölé emelt hálóval.

Ha örökzöldekkel tervezzük bővíteni a díszkertet, azokat is ilyenkor kell elültetni tőzeggel, komposzttal, perlittel javított földbe. Tartsuk nedvesen a tövüket, és óvjuk őket a tél során a fagytól, a közvetlen napsugárzástól és a széltől. A füvesítésre szánt terület bevetése is most aktuális, de csak akkor, ha kellően előkészítettük, elegyengettük a talajt.

A mérsékelt égövben a klímaváltozás egyik kísérőjelensége a kiszámíthatatlanul változékony időjárás, a fokozottan meleg és száraz nyár. Ezért manapság azt javasolják a szakemberek, hogy az évelő növényeket, a fákat és cserjéket is inkább kora ősszel ültessük el, így van idejük megeredni, kevesebbet kell majd őket öntözni, és nagyobb eséllyel túlélik az első kritikus évet.

A szeptember a kertészek szerint a legszebb hónap, mert ilyenkorra érik be az egész éves munka gyümölcse
A szeptember a kertészek szerint a legszebb hónap, mert ilyenkorra érik be az egész éves munka gyümölcse

Színvilág

Nézzünk körül a kertben, és válaszoljunk őszintén: színes és életteli vagy unalmas, amit látunk? Ha inkább az elmúlás és a Godotra várva című színdarab jut eszünkbe, amint kitekinténk, akkor itt az ideje, hogy színt vigyünk a kerti összhatásba.

Fontoljuk meg olyan lombhullató sövények telepítését, mint a som – kivált a vörös szárával virító veresgyűrű som – és a bangitafélék (viburnum). Ezeknek a bogyói odavonzzák az énekesmadarakat is. Legjobb vegyesen ültetni őket a kerítés mentén. Jó választás a szoliternek alkalmas fanyarka cserje (amelanchier), ami tavasszal illatos fehér virágaival, kora nyáron édes termésével, ilyenkor izzó narancslombszínével díszít.

Az örökzöldek kiválasztásánál is bátran lépjünk túl a tűlevelűek, hamisciprusok és tuják világán. A fagytűrő, erős növekedésű babérmeggy tavasszal illatos virágaiból őszre sötét bogyók fejlődnek. A korallberkenye vöröses fiatal hajtásai felélénkítik a legzordabb sarkot is a kertben, a japán babérsom pettyegetett levelei és vörös termése pedig üdévé varázsolják az árnyékos részeket. A sokféle magyal (ilex) élénk piros bogyói egész télen díszlenek és csalogatják a madarakat, a félörökzöld bangiták (pl. viburnum carlesii) pedig csak tavasszal váltanak levelet, mielőtt megjelennek vaníliaillatú virágaik.

Az elhervadt, elszáradt virágok visszavágása után gyakran sivár, hangulattalan ágyások maradnak vissza. Legyünk kreatívak és megengedők: nem feltétlenül a tüchtig kert a legszebb. A kasvirág, méhbalzsam, kúpvirág, végzetfa, tündérfürt és egyéb magas évelők elszáradt virágai és szárai télen kifejezetten jól mutatnak a behavazott kertben. Majd tavasszal elbánunk velük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.