galéria megtekintése

Szexuális erőszak: Németországban mostantól a nem az tényleg nemet jelent

8 komment

NOL

A német parlament alsóháza hamarosan elfogadhatja azt a törvényt, ami kiterjesztőbben értelmezné a nemi erőszak fogalmát. A részben a szilveszter éjszakai kölni események hatására javasolt változás végre nem arra fektetné a hangsúlyt, hogy eléggé ellenállt-e az áldozat.

A Kölnben szilveszter éjszaka történt csoportos nemi erőszakhullám nem csak a puszta tényével sokkolta Németországot, hanem azzal is, hogy alig néhány esetben emeltek vádat, hiszen ahhoz bizonyítani kell, hogy az áldozat nem egyezett bele az aktusba - írta a BBC.

A jelenleg hatályos német büntetőtörvény szerint csak akkor minősül szexuális erőszaknak a cselekmény, ha az áldozat kellő eréllyel tiltakozott. Egy egyszerű "nem" még kevés. Ahhoz, hogy nemi erőszakról beszélhessünk, aktívan ellen kell állnia az áldozatnak. 

A szabályozás visszásságai különösen Gina-Lisa Lohfink német modell ügyében ütköztek ki. Két férfi kábítószert adott a nőnek, akit aztán megerőszakoltak, majd a történtekről készült videót feltöltötték a netre. A támadókat annak ellenére felmentették, hogy a felvételen hallható, amint a nő folyamatosan azt mondja, "Hagyják abba! Hagyják abba! Ne!"

 

Sőt, Lohfink-t büntette meg a bíróság 24 ezer euróra hamis tanúzásért. A sokak által a Stanfordi Egyetemen történt csoportos nemi erőszakhoz hasonlított ügyben a nő fellebbezett a döntés ellen.

A bírósági gyakorlatban az esetek megítélésénél túlságosan nagy hangsúlyt kap annak vizsgálata, hogy elég egyértelműen mondott-e nemet az áldozat, ami teljesen életszerűtlen.

A csütörtökön a parlament alsóháza, vagyis a Bundestag elé kerülő törvényjavaslatot széles körben úgy emlegetik, hogy a "nem, az nemet jelent" - törvény - írja a Süddeutche Zeitung

A jelenlegi szabályozás mellett mindennaposnak számít, hogy a nemi erőszak elkövetője minden következmény nélkül megússza. Egy 2014-es tanulmányban 107 esetet vizsgáltak a szexuális erőszak áldozatainak és a krízisközpontoknak a közreműködésével. A tanulmány szerzői szerint minden vizsgált esetben nemi erőszakot követtek el az áldozatok egyértelmű tiltakozása ellenére. Az áldozatok ezt közölték is a támadóikkal. Ennek ellenére egyetlen alkalommal sem emeltek vádat az elkövetők ellen.

Egyes adatok szerint Németországban tíz nemi erőszakból mindössze egyről szereznek tudomást a hatóságok. Ennek pedig csupán 10 százalékában ítélik el a támadót. Az új javaslat az áldozat pszichikai és a szóbeli megnyilvánulásait is figyelembe veszi, amikor azt vizsgálja, hogy történt-e erőszak.

Elítéltek két kölni támadót

Felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki egy iraki és egy algériai férfira csütörtökön Kölnben a szilveszteri szexuális zaklatásokkal kapcsolatban. Ezek az első elmarasztaló ítéletek, amelyeket szexuális bűncselekmény miatt hozott a németországi nagyváros bírósága a nők ellen tömegesen elkövetett támadások nyomán.

A bíróság szerint bizonyítást nyert, hogy a 21 éves iraki férfi Köln belvárosában szilveszter éjjel lefogott egy 20 éves nőt, majd megcsókolta és megnyalta az arcát, ami szexuális kényszerítésnek minősül, mert az elkövető arra kényszerítette áldozatát, hogy mindezt akarata ellenére elviselje. Az áldozat egy barátnőjével és annak jegyesével volt, akit a bíróság szerint a 26 éves algériai férfi megfenyegetett, azt mondta neki, hogy megöli, ha nem bocsátja rendelkezésére a kíséretében lévő nőket. A bíróság ezt szexuális kényszerítés kísérletének minősítette.

A testület mindkét vádlottat egy év börtönbüntetésre ítélte, de méltányolta, hogy a német hatóságoknak korábban nem volt dolguk velük, ezért felfüggesztette a büntetés végrehajtását. A fiatalabbik vádlottat mellékbüntetésként 80 óra közmunka ledolgozására kötelezte - számolt be a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A szilveszterkor elkövetett támadások ügyében mintegy 1200 feljelentést tettek Kölnben, nagyjából 500-at szexuális bűncselekmények miatt. Azonban a bizonyítási eljárás nehézségei miatt eddig egy elkövetőt sem ítéltek el szexuális bűncselekményért. (MTI)

Egyesek szerint Németország már így is alaposan lemaradt a nyugati államok mögött, ami a szexuális bűncselekmények megítélését illeti. A házastársi erőszakot például csak 1997-ben nyilvánították bűncselekménynek. 

Kristina Lunz aktivista még ennél is tovább megy: "Természetesen az "Igen igent jelent"-nek kellene lennie" - mondja a nő egy 2015-ben Kaliforniában elfogadott jogszabályra utalva, ami a kifejezett beleegyezéshez köti a szexuális aktust.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.