galéria megtekintése

Szexuális erőszak és terror a kaposvári gyermekotthonban

0 komment

NOL

Terror a gyerekek között, vetélés, drog, szexuális erőszak, elégtelen élelmezés, omladozó vakolat – ezek jellemzik a kaposvári Zita gyermekotthont, ahol viselkedési zavarokkal küzdő gyerekekkel foglalkoznak.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) nemrégiben az állami fenntartású kaposvári Zita speciális gyermekotthonban folytatta le legújabb OPCAT-ellenőrzését, melynek során sokkoló dolgokat tártak fel.

Fotó: Népszabadság/archív

A Zita gyermekotthonban disszociális zavarokkal küzdő gyermekeket nevelnek, egyetlen épületben, nyolcfős csoportokban, nemek szerint elkülönítve. A Magyar Nemzet szerint az ellenőrzés ideje alatt négy csoport működött az intézményben, s ebből csupán egyet alkottak lányok, az egyik csoport létszáma pedig jelentősen meghaladta az előírtat. Ez még talán nem is lenne gond, de a helyzetet súlyosbítja, hogy a gyermekek között nem ritka az erőszak az intézményben.

 

Az egyik gyerek beszámolója szerint mindennapos az erőszak, és tűrni kell az ütést, hogy elfogadják az új lakókat. Több gondozó jelezte, hogy súlyos probléma adódhat abból, hogy egy-egy olyan gyerek is visszakerül az otthonba, aki előtte büntetés-végrehajtási intézményben volt, és agresszív viselkedési mintákat hordoz. Ők általában a többieket terrorizálják, de vannak olyan gyerekek, akik kifejezetten felnéznek rájuk. Gyakori a szexuális bántalmazás is. Egy fiú például arra kényszerített egy másikat, hogy orálisan kielégítse, majd análisan közösüljenek. Ebben az ügyben rendőrségi feljelentés is történt, de csak három héttel az erőszak után. Ekkor vették fel az orvosi látleletet, amiből már semmi nem derült ki, ezért a bántalmazott gyerek kénytelen volt visszavonni az állításait.

A gyermekfelügyelők is nehezen birkóznak meg a problémás gyerekekkel, azt szeretnék, ha őket máshol helyeznék el. A felügyelők csupán annyit tehetnek, hogy egy-egy bántalmazás esetén feljelentést tesznek.

Problémát jelent az is, hogy az intézményben egyetlen pszichológus van, ráadásul a szakemberek gyakran cserélődnek, így hosszabb terápiákra nincs lehetőség. Pedig az antiszociális gyerekeknél különösen szükség lenne rá, arról nem is beszélve, hogy az otthonban a droghasználat is elég gyakori.

– A dílerek úgy gondolkoznak, hogy ha bejön egy új anyag, akkor először a zitásokon kell kipróbálni

– hangzott el az egyik dolgozótól a jelentésben. A gyerekek ráadásul a pénzhiány miatt a legolcsóbb szereket használják, amik a legnagyobb kárt okozzák.

A gyerekek számára nincsen előírva a fogamzásgátló sem, ezért gyakori a nem tervezett várandóság. Az ellenőrök látogatása előtt egy vetélés is volt.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2015 januárja óta folytatja az úgynevezett OPCAT-ellenőrzéseket, amelyeknek célja a kínzás és az embertelen bánásmód megelőzése, a szabadságukban korlátozott emberek jogainak védelme. Korábban öt jelentés került nyilvánosságra, három közülük pedig szinte sokkolta a közvéleményt a zárt osztályokon (Merényi Gusztáv kórház pszichiátriája), fogyatékossággal élők otthonaiban (Debreceni Terápiás Ház), börtönökben uralkodó körülmények feltárásával, az ott zajló visszásságok nyilvánosságra hozatalával. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.