galéria megtekintése

Széncső, svájci frank és ária

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 06. számában
jelent meg.


Tanács István, SZEGED
Népszabadság

Tizennegyedik alkalommal osztották ki vasárnap a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Ösztöndíj Alapítvány díjait. Az egyetem összesen tíz kiváló hallgatójának az elismeréseket Makk Károly filmrendező adta át.

Az egyik fődíjas, Kecsenovity Egon a Vajdaságból került a Szegedi Tudományegyetemre. Azt mondja, szülőföldjén kisebbségi magyarként meg kell küzdeni a megmaradásért, de ez tartást, ösztönzést ad azoknak, akik a teljesítményük révén ki akarnak emelkedni környezetükből. Zentán érettségizett, a Bolyai János Tehetséggondozó Gimnáziumban, amely igen erős természettudományos ismeretekkel vértezi fel válogatott diákjait.

Szerette a matematikát, a kémiát és a fizikát – mivel nem tudott dönteni, az anyagmérnök szakot választotta, ahol mindegyiket és a köztük lévő összefüggéseket is oktatják. A szénnanocsövek kutatásával foglalkozik. Hogy mik ezek? Szénből felépülő csövek, amelyek vastagsága a hajszál tízezred része. Kétszázötvenszer erősebbek az acélnál, elektromos tulajdonságaik kiválóak. Rendezetten, egymás mellett együtt olyanok, mint egy kicsinyített erdő. Ám az anyag ma még nem elég tiszta, és a csövek – az erdő fái – nem elég hosszúak.

A 2015-ös fődíjasok az alapítóval. Kecsenovity Egon, Sófi József, Kálnay Zsófia és Schuszter Tamás
A 2015-ös fődíjasok az alapítóval. Kecsenovity Egon, Sófi József, Kálnay Zsófia és Schuszter Tamás
SÓFI Alapítvány

 

Kecsenovity Egon egy másik tanszék munkatársaival azon dolgozik, hogy egy lézeres technikával „növesszék az erdőt”. Hogy ez mire jó? Különféle szenzorok előállítására – például arra is, hogy a szén-monoxidot kiszűrjék és eltávolítsák a levegőből, megelőzve sok oktalan halált. A zentai tehetséggondozó gimnáziumban működik a Bolyai Filmműhely, példázva, hogy a természettudomány és a művészet mennyire közel áll egymáshoz.

A filmműhely egyik legsikeresebb alkotója Kecsenovity Egon: a Kicsi Klájd és a nagyvilág című animációs film első részét 2008-ban készítette barátjával, Zsolnai Ákossal. Rengeteg fesztiváldíjat nyert a „Kicsi Klájd” és folytatása,ma már a harmadik részen dolgoznak. Schuszter Tamás az első közgazdászhallgató, aki elnyerte a Sófi-ösztöndíj fődíját. Kutatásai – az európai devizapiacok „fertőzési” jellemzői – nemzetközi elismerést arattak. A téma különösen fontos a 2008-as globális pénzügyi válság óta.

A díjazott közgazdászhallgató ráadásul rendkívül pragmatikus szempontból vizsgálja a kérdést: az exportra termelő vállalkozások árfolyamkockázatainak csökkentésére dolgoz ki modelleket. A kérdésre – lehetne-e előre jelezni ilyen modellekkel például a Quaestor Brókerház bedőlését, amit egyes hírek szerint a svájci frank és az euró árfolyamának januári elválasztása pecsételt meg –azt felelte: ő nem a pénzpiaci spekulánsok, hanem a nemzetközi piacra lépő vállalatok szempontjából vizsgálja a kérdést.

Számára érdekesebb, hogy bizonyos periódusokban egy-egy régióban – például a balti térség, Európa dél-keleti periféria országai – a devizapárok árfolyamaiban jelentősebb együttmozgás figyelhető meg, vagyis egyik „megfertőzi” a másikat. Máskor az egyes valuták egymástól függetlenül viselkednek – e folyamatok előre jelezhetősége nagyon sokat jelenthetne a piaci szereplők számára.

Kálnay Zsófia éppen a Magyar Állami Operaház Japánban tett turnéjáról érkezett haza. Négy éve kezdett operát énekelni a Szegedi Nemzeti Színházban. Megnyerte a néhai híres tenorról, Simándy Józsefről elnevezett énekversenyt. Az utóbbi két évben, egyetemi hallgatóként, négy főszerepet énekelt a budapesti Operában. Márciusban a Fischer Ádám vezényelte Dán Királyi Kamarazenekarral szerepelt együtt Koppenhágában. Az Erkel Színházban Miklósa Erikával lép fel a West Side Storyban, amelyet Novák Péter rendez.

Különleges hanggal áldotta meg a sors Kálnay Zsófiát: koloratúr mezzoszoprán a hangszíne, ami egykor a kasztrált énekesek hangterjedelme volt. Az énekesi pálya mellett szeretne operát rendezni, zeneterápiával is foglalkozna. Tíz évig hegedült, de a hangszeres zenében annyira izgult, hogy nem tudta jól kifejezni magát. Az operaéneklésban a szó szoros értelmében megtalálta a saját hangját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.