galéria megtekintése

Sötét titkok fekete múzeuma

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 08. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

Péntektől hat hónapon át a Museum of London tágas épületében tekinthető meg az amúgy csak rendőrök és bűnügyi szakértők által hozzáférhető Crime Museum lebilincselő anyaga. Az elsősorban oktatási célokra használt Bűnügyi Múzeumot még az 1870-es években alapították.

Bűn lenne kihagyni a Metropolitan Police és a londoni főpolgármesteri hivatal közös kezdeményezéseként megvalósított eseményt. A szerda délelőtti sajtóbejárás részvevőit időnként sokkolta az összeállítás, amely nem pusztán az elmúlt 140 év emlékezetes eseteit mutatja be gazdagon illusztrálva, hanem az igazságszolgáltatás változásait is nyomon követi.

Ahogy ezt a kiállítás társkurátora, Jackie Keily elmondta, semmiképpen nem akarták volna fokozni az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmát, így az utolsó körüljárt egyéni eset is 1975-re, az intézmény századik születésnapja környékére nyúlik vissza.

 
XIX. és XX. századi hóhérkötelek
XIX. és XX. századi hóhérkötelek
Crime Museum

A múlt század egyik leggyakrabban emlegetett bűncselekményét Ruth Ellis, egy 28 éves titkárnő követte el, aki 1955 júliusában meggyilkolta az őt súlyosan megalázó kedvesét, David Blakely autóversenyzőt. A Crime Museum gyűjteményében látható az Ellis által használt revolver. A fiatal nőt a közvélemény tiltakozása ellenére kivégezték, a felháborodás eredményeként viszont ő volt az utolsó nő, akit felakasztottak, egyben az ő halála indította el a halálbüntetés megszüntetését a szigetországban.

A kiállítás csúcspontjai közé tartozik egy barna bőrkoffer, benne egy injekciós tű és méreg, amelyet a hírhedt Kray ikrek, a gengszter Ronnie és Reggie készültek bevetni egy szemtanú ellen. A perbe bevont törvényszéki patológus 1968-ban azt mondta, hogy ő ilyen gyilkos fegyvert még életében nem látott. A kelet-londoni közösséget évekig rettegésben tartott duót végül kétrendbeli gyilkosság miatt életfogytiglani elzárásra ítélték.

Ruth Ellis revolvere
Ruth Ellis revolvere
Crime Museum

Elképzelhetetlen lenne a tárlat az 1963. augusztus 8-i nagy vonatrablás felidézése nélkül. A 2,5 millió fonttal meglógott tizenöt fős banda relikviái között látható egy ketchupos üveg, amelyet búvóhelyükön, a Leatherslade farmon felejtettek, a Police Gazette korabeli kiadása a gyanúsítottakról, és az egyik főkolompos, Bruce Reynolds ujjlenyomatai.

A közelmúlt egyik látványos bűnügye volt a greenwichi Millenniumi Dómban rendezett ékszerkiállítás kincseinek kifosztására tett kísérlet. A rablók tizenkét gyémántot szemeltek ki maguknak 350 millió font értékben. A „fekete múzeumként” emlegetett Crime Museum elhozta a Millennium Star gyémánt másolatát, amelyet a Scotland Yard nyomozói használtak a rablás meghiúsítása során.

A kiállítás megrázó videofelvételekkel emlékeztet az Ír Köztársasági Hadsereg által elkövetett terrorcselekményekre, Georgi Markov bolgár író és újságíró Szófiából irányított londoni meggyilkolására és természetesen a 2005. július 7-én iszlám fundamentalisták által elkövetett, 52 áldozatot követelt bombarobbantásokra a londoni metrón.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.