galéria megtekintése

Öngyilkosokat mentene a Facebook

0 komment

P. A.

Egy amerikai férfi saját állítása szerint csak a Facebook legújabb, öngyilkosságot megelőző funkcióját szerette volna tesztelni, cserébe viszont letartóztatták és kényszergyógykezelésre kötelezték. A közösségi oldal viszont azt reméli, a program segítségével életeket lehet menteni.

A 48 éves Shane Tusch egy Facebook-posztban azzal fenyegetőzött, hogy felakasztja magát a San Franciscó-i Golden Gate hídra. A részmunkaidős villanyszerelőként dolgozó férfi azt állítja, csak tesztelni akarta a közösségi oldalt, hogy az valóban kiszűri-e a szuicid tartalmakat.

Az érvelés azonban nem hatotta meg sem a Facebookot, sem a hatóságokat.

Tusch Facebook-profilját felfüggesztették, a férfit letartóztatták és kényszergyógykezelésre küldték egy pszichiátriára. Tusch persze felháborodott, ugyanis - mint állítja - esze ágában sem volt megölni magát.

 

„Nincsenek is fékek és ellensúlyok! Én csak azt akartam bizonyítani, hogy a Facebook nem tud segíteni ebben...” - mondta el a férfi. Tusch levelet írt a Facebook tulajdonosának, Marc Zuckerbergnek, amelyben arra kérte, függessze fel az öngyilkosság-megelőzési programját, amíg minden visszaélési lehetőséget kiiktathatóvá nem tesznek.

A Facebook februárban bevezetett újdonsága elvileg folyamatosan figyeli a bejegyzéseket. Ha azt érzékeli, valaki öngyilkosságra utaló posztot tett közzé, akkor szakemberük felveszi vele a kapcsolatot, amikor az illető legközelebb belép a profiljába.

Öngyilkosság élőben

Egy évvel ezelőtt egy fiatal amerikai férfi öngyilkos lett. Az egykori tengerészgyalogos, Daniel Rey Wolfe 2004 és 2008 között Irakban szolgált, és ugyan nem diagnosztizálták, de sok háborús veteránhoz hasonlóan leszerelése után ő is poszt-traumatikus stressz szindrómától szenvedett. Nem találta a helyét civilként, mély depresszióval küzdött, a helyzetet pedig tovább nehezítették pénzügyi nehézségei. Bár megnősült és született egy kislánya is, ennek ellenére folyamatosan zűrbe keveredett. Többször meggyűlt a baja a rendőrséggel, nem egyszer kapták el gyorshajtás miatt és kétszer le is tartóztatták, aminek okát nem hozták nyilvánosságra.

Wolfe tavaly májusban két napon keresztül posztolt olyan üzeneteket a Facebookon, amelyekben arról írt, hogy harcoshoz méltó temetést szeretne. „Ha megszűnök létezni, rendezzetek nekem viking-temetést" – írta május 4-én, majd egy nappal később pedig ezt: „Komolyan gondoltam, viking-temetést akarok. Tegyétek a testemet egy fából készült tutajra, a tutajt bocsássátok vízre, majd egy égő nyíllal gyújtsátok fel a tutajt!"

Öngyilkosjelölt sétál le a Szabadság-hídról 2001-ben. Anonim üzenetek
Öngyilkosjelölt sétál le a Szabadság-hídról 2001-ben. Anonim üzenetek
Népszabadság/archív

Nem sokkal később aztán gyakorlatilag élőben közvetítette saját halálát a közösségi oldalon: először feltöltött egy fényképet, amelyen egy fél üveg vodka volt, majd pedig három másik fotót vérző testrészeiről, ekkor már egyértelmű volt, hogy a férfi mire készül. Barátai rögtön megpróbáltak a lelkére beszélni, ám nem sikerült meggyőzniük a zaklatott lelkiállapotú férfit - az nem világos azonban, hogy a barátok miért nem a rendőrséget és a mentőket értesítették azonnal.

A gyászoló család rögtön kérte a Facebookot, hogy tüntessék el az ominózus bejegyzéseket a férfi oldaláról, ám a szívszorító üzenetek és a felkavaró képek még több napig elérhetőek maradtak a világhálón.

A közösségi oldal először azzal indokolta a dolgot, hogy a fotók - bármilyen megrázóak és véresek is – tulajdonképpen nem sértik a szabályzatot, ugyanis Wolfe nem más embert bántott és ezt dokumentálta. Ráadásul úgy vélik, ha nem távolítják el az ilyen típusú fotókat, miután posztolják őket, akkor az öngyilkosságra készülő személy barátai és családtagjai akár meg is akadályozhatják a tragédiát.

A Facebook szóvivője a Gawkernek azt mondta, tisztában vannak vele, hogy egy öngyilkosságra utaló poszt tulajdonképpen nem más, mint segélykiáltás az elkeseredett emberek részéről, és ha nem távolítják el, nagyobb az esélye, hogy egy barát időben észreveszi és reagálni tud rá. Való igaz, Wolfe szuicid hangulatú bejegyzései után családtagok és barátok is megpróbáltak a férfi nyomára bukkanni, ám az életét így sem sikerült megmenteniük.

Út a kilátástalanság felé

A tragikus halálesetnek valószínűleg szerepe lehet annak a prevenciós programnak elindításában, amivel a Facebook idén év elején rukkolt elő. A program február 25-én indult az Egyesült Államokban, a közösségi oldal több lelkisegély-szolgálattal együttműködve próbál segítséget nyújtani, ha felmerül a gyanú, valaki öngyilkosságot fontolgat.

A láncreakciót az ismerősök tudják elindítani. Ha valaki úgy érzi, egy barátja bajban van, az adott posztnál a megfelelő opcióra kattintva anonim módon üzenhet neki, hogy vegye fel a kapcsolatot valakivel, akiben bízik, esetleg keressen meg egy segítő szervezetet.

A jóakaró barátnak lehetősége van továbbá olyan lehetőséget választani, hogy valamilyen egyszerű, ám de lélekmelengető programot javasoljon, például sütisütést, rajzolást vagy egy sétát.

A Facebook közben kivizsgálja a jelentést, és ha úgy ítéli meg, szintén lép: az illetőt a következő bejelentkezéskor az az üzenet fogadja, hogy forduljon szakszerű segítséghez és ha a bajban lévő személy elfogadja ezt, a Facebook rögtön felveszi a kapcsolatot valamelyik lelkisegély-szolgálattal.

Magyarországon évente 2500 ember követ el öngyilkosságot, vagyis átlagosan naponta hét ember vet véget az életének.

Ez az arány 2005-ben világviszonylatban a hatodik legmagasabb volt. A Facebook öngyilkosságot megelőző programja egyelőre csak az amerikai felhasználók számára elérhető, pedig itthon is nagy szükség lenne rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.