galéria megtekintése

Mi is "emberek vagyunk, ez a mi valóságunk"

0 komment

NOL

A korábban Andrej Pejicként ismert boszniai születésű modell 13 éves kora óta tudja, hogy transzszexuális. Most elvégeztette az operációt is.

Az androgün szépség a legnagyobb tervezők divatbemutatóin hol férfi, hol női ruhákban pózolt a kifutón.
Az androgün szépség a legnagyobb tervezők divatbemutatóin hol férfi, hol női ruhákban pózolt a kifutón.
Lucas Jackson / Reuters

Andrej Pejic az utóbbi években a világ legkeresettebb modelljeinek egyike. Az androgün szépség a legnagyobb tervezők divatbemutatóin hol férfi, hol női ruhákban pózolt a kifutón. Ő azonban mindig is tudta, hol lenne a helye, hol érezné magát igazán jól.

Gyerekkora óta érzi, hogy más mint a többi. Mindig is a csajos dolgok érdekelték, de sokáig képtelen volt megmagyarázni, miért is van ez így. Nem érezte jól magát a bőrében, de igyekezett megfelelni az elvárásoknak.

 

"Próbáltam normális fiúként élni, mert úgy éreztem, két lehetőségem van: vagy meleg srácként élek, vagy heteroszexuálisként" - nyilatkozta a szerb anyától és horvát apától született Pejic a Style.com-nak. Aztán 13 éves korában az interneten olvasott a transzszexuálisokról, akkor tudatosult benne, hogy mi a "baj" vele, hogy ő egy férfi testbe zárt nő, és hogy nincs ezzel egyedül.

"Mindig is tudtam, hogy nemi átalakító műtétet szeretnék, de akkoriban ez nem volt lehetséges. Androgün modellként pedig kifejezhettem nőiességemet anélkül, hogy magyarázkodnom kellett volna" - mesélte Pejic. Az operációhoz vezető út hosszú volt és rögös. 13 éves korától pszichiáterhez járt, de miután modellként befutott, nem volt rá ideje, hogy folytassa a terápiát, így a műtét jóváhagyásához szükséges szakorvosi véleményt sem kapta meg. Másfél évvel ezelőtt ismét szakemberhez fordult, aki úgy vélte, Andrej Pejic számára ez a beavatkozás lenne a legmegfelelőbb. A családja, főleg édesanyja, nagymamája és a testvére mindvégig támogatták őt.

A műtétet követően sokkal magabiztosabbnak és boldogabbnak érzi magát, nem aggódik sem a magánélete, sem a karrierje miatt.
A műtétet követően sokkal magabiztosabbnak és boldogabbnak érzi magát, nem aggódik sem a magánélete, sem a karrierje miatt.
Benoit Tessier / Reuters

Pejic a nevét is megváltoztatta, igaz, csak a betűvel toldotta meg eddig is használt keresztnevét. Ezzel az apró módosítással szerette volna érzékeltetni, hogy "ez nem egy teljes átalakulás, hanem evolúció".

Az egykori androgün modell a világ legismertebb divatlapjainak címlapján tűnt fel. Fotózta őt a francia és az olasz Vogue magazin, a Viva! Moda!, a Carbon Copie is. A divatvilágban mindenki nagyon elfogadó volt karrierje kezdetén, Jean Paul Gaultier, Carine Roitfeld és Juergen Teller mindvégig mellette álltak és támogatták, de eleinte azért nagyon nehéz volt, különösen a castingokon.

"Amikor férfi modellt kerestek, az volt a válasz, hogy nem tartozom ide. Amikor a női válogatásra mentem, akkor pedig azt kérdezték, miért küldenek nekik férfiakat?" Aztán idővel minden a helyére került, és sikeres lett a szakmában.

A 188 centi magas, szőke hajú lány 2008 nyarán egy ausztrál gyorsétteremben tűnt fel egy ügynöknek, ahol pincérként szolgált fel.
A 188 centi magas, szőke hajú lány 2008 nyarán egy ausztrál gyorsétteremben tűnt fel egy ügynöknek, ahol pincérként szolgált fel. Baloldalon ő, jobboldalt pedig Rihanna viseli ugyanazt a ruhakölteményt. Benoit Tessier / Reuters

Amikor a Style.com riportere a műtét utáni karrierjéről faggatta, Pejic elmesélte, hogy az ügynökség nagyon jól fogadta az operáció hírét, de ha nem így lett volna, akkor sem döntött volna másként. Reméli, hogy attól, hogy nő lett, nem változik majd semmi, hiszen a tapasztalata és a képességei továbbra is megvannak. 

"Attól fogva, hogy tinédzserkoromban eldöntöttem, hogy kifejezem a nőiességemet, boldog és elégedett voltam a kinézetemmel. De a nemi átalakító műtét tette fel az i-re a pontot. Szabadabbnak érzem magam, mint valaha. Ha most meztelenül állok a tükör előtt, igazán tetszik a tükörképem" - meséli boldogan.

Mint mondja, azért beszél a nyilvánosságnak operációjáról, mert szeretne segíteni a hozzá hasonló fiatalokon. "Az a célom, hogy emberi arcot adjak ennek a küzdelemnek, úgy érzem, felelősséggel tartozom a többiekért. (...) Azt szeretném, ha mindenki megértené, hogy mi is emberek vagyunk. Emberi lények, és ez egy emberi élet. Ez a mi valóságunk, és csak azt szeretnénk, ha megértenék és elfogadnák, hogy azok vagyunk, aminek mondjuk magunkat."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.