galéria megtekintése

„Nincs megírva sehol, hogy a takarítás női feladat”

3 komment


Borbély Zsuzsa

Sikeres nőkről szóló cikkekben – függetlenül attól, hogy az illető színésznő vagy biokémikus – mindig elhangzik a kérdés: hogy egyezteti össze a munkát és a magánéletet? Férfiak esetében ilyen „kétségek” nem merülnek fel.

A férfiakat szinte soha nem faggatják, mit jelent a gyakorlatban számukra, hogy gyerekük van. A nőnap apropóján sikeres, családos férfiaknak tettük fel a kérdést, ők hogy teljesítenek egyszerre a magánélet és a karrier frontján.

Bretz Gábor

Bretz Gábor operaénekes 1999 szeptemberében kezdte el a Zeneakadémiát, és ekkor született ­első gyereke is. Az azóta hétgyerekessé bővült család az énekessel együtt utazik a külföldi fellépésekre. Ezt akkor döntötték el feleségével, amikor a basszus 2007-ben már 11 hónapot volt külföldön és távol a családjától. Bretz azt mondja, hét gyereke nagyban befolyásolja a karrierrel kapcsolatos ­döntéseit is. A koncertek helyszínén az ő igényeikhez mérten keresnek házat, iskolát vagy utasít vissza egy szerepet. A következő szezonra Don Giovanni szerepére kérték fel Belgiumban, azonban ez áprilistól a nyár közepéig tartó folyamatos külföldi tartózkodást jelentett volna. A két legnagyobb fiút nem engedték volna el a gimnáziumból, a szervezők viszont nem egyeztek bele, hogy Bretz a saját költségén hazautazzon a heti szabadnapjain, így nemet mondott. „Önző gondolat, hogy az embernek a családja a legfontosabb. Hiszen öregkorodban nem akarsz egyedül maradni, a karrier mulandó” – meséli nevetve.

 
Totth Benedek

Totth Benedek egy három és fél és egy kilencéves kisfiú ­édesapja. Korábban fordításból élt, most ír. Évek óta főleg otthon dolgozik. Első regényét, a Holtversenyt a fordítói munkából lopott időkben írta: első ­fiuk születése előtt kezdte, s a második érkezése előtt fejezte be. „A munka szempontjából néha szerencsésebb lenne fizikailag is elválasztani az otthont a munkahelytől. Az ember hajlamos más tudatállapotba kerülni, amikor ír. Ez nem mindig tolerálható a család részéről” – magyarázza a 2015-ös Margó díjat elnyerő szerző. „Jó, hogy az ember mindig kéznél van. A házimunkát is könnyebb megosztani. Nincs megírva sehol, hogy a takarítás vagy a mosogatás női feladat” – mondja ­Totth, háttérben a gyerekekkel, akikre interjúnk alatt is ő vigyázott.

Pál Zsolt

Pál Zsolt coach több pályázatban is tanácsadóként vesz részt. Szintén látássérült feleségével szeptemberben született kisfiuk. Pál nem ért egyet azokkal, akik szerint az apának elég később bekapcsolódni a gyereknevelésbe. Fia születése óta csak hat órában dolgozik, igyekszik kevés munkát hazavinni. „Jelen kell lenni. A gyerek nem egyemberes munka” – szögezi le. „Meg kell osztani a terheket, és kommunikálni kell. Az apa hozzáállásának a kérdése is, hogy az anya ne ássa el magát ebben a szerepben, hanem legyen lehetősége kiszakadni.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.