galéria megtekintése

Nemzeti álláskereső uzsorásoknak és jósoknak

0 komment

NOL

A héten Narendra Módi miniszterelnök álláskereső portál elindítását jelentette be az Indiai Munkaügyi Konferencián. Az oldal célja, hogy kapcsolatot teremtsen a munkáltatók és a gazdaság különböző területein munkát keresők között.

Módinak meglehetősen holisztikus elképzelései lehetnek a munkáról, az állások között ugyanis szerepel asztrológus, tenyérjós, de még uzsorás is, mindannyian a „rendezetlen szektor” megnevezés alatt. Bár ezeket a szakmákat hivatalosan is elismeri a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet osztályozási rendszere (International Standard Classification of Occupations) - valószínűleg ezért kerültek fel a listára - a részletes leírások azt mutatják, hogy a kormány komolyan számol ezekkel a foglalkozásokkal.

Ékszerbolt Mumbaiban. Értelmezik a szimbólumokat
Ékszerbolt Mumbaiban. Értelmezik a szimbólumokat
Danish Siddiqui / Reuters

Az asztrológus (ide sorolják a csillagjósokat és a jövendőmondókat is) munkájának általános ismertetője szerint tanácsot ad ügyfeleinek azzal kapcsolatban, milyen óvintézkedéseket tegyenek meg és vallási rítusokat gyakoroljanak annak érdekében, hogy elkerüljék a csillagok és a bolygók gonosz befolyását. A honlapról ráadásul azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy irodai munkáról van szó, ami napi 9-10 órát vesz igénybe, de akár otthonról is végezhető. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy az asztrológia nem könnyű munka. Besorolása szerint „enyhén kockázatos vagy veszélyes”, képviselőit nyakfájás, szívbetegség, szorongás, fejfájás fenyegeti.

 

A Módi-kormány – írja a catchnews.com – az asztrológusokra is gondolt. Az oldal azt ígéri, hogy a szakmához szükséges képzést „India összes felsőoktatási intézményében” megtalálják a kifejezetten erre szakosodottak mellett, mint az Asztrológusok Társaságának Összindiai Szövetsége (All India Federation of Astrologer's Societies) és az Okkult tudományok Összindiai Intézete (All India Institute of Occult Science). De az érdeklődőknek három YouTube link is a rendelkezésünkre áll, hogy a Ludhijánaban székelő Rajesh Joshi szolgáltatásait igénybe vegyék. Ő videón tart asztrológiai előadásokat.

Míg egy kezdő 8-10 ezer rúpiás (35-45 000 forintos) havi fizetésre számíthat, addig egy tapasztalt jós akár harmincezer rúpiát (130 000 forintot) is hazavihet egy hónapban.

Néhány álláshoz linkek is vannak, a Times Jobsról és a naukri.com honlapról, de ezek sajnos nem működnek. 

Aggodalomra azonban nincs ok. A honlap biztosít, hogy akadnak majd olyanok, akik értékelik a jövendőbeli jós képességeit. „Az asztrológiának egyre több követője van világszerte, köztük nem egy híresség és befolyásos politikai vezető is. A média is az egész világon bőven biztosít neki teret és időt, legalábbis erre engednek következtetni az asztrológiai rovatok, tévéműsorok."

Akinek a csillagok mégsem kedveznek, hogy ezt a mesterséget űzze, még mindig megpróbálkozhat a tenyérjóslással. Ez a szakma a honlap szerint abból áll, hogy „értelmezi” a tenyér, lábfej, vagy homlok vonalait és egyéb szimbólumait és elmondja az illető múltját és megjósolja a jövőjét. Ebben a témakörben is található oktatóvideó a YouTube-on. 

A transzcendens munkaerőpiac itt azonban nem áll meg. A bányászat, konfekcióipar, pénzügyi és egészségügyi szektor mellett a listán szerepelnek a „vallási foglalkozások" is. Egyelőre csak hinduk és keresztények számára kínálnak papi állásokat.

Sajnos itt nincs lehetőség otthonról végezni a munkát, amely ráadásul heti hét napon át tart.

„A munkaidő templomonként változik", azonban a honlap szerint a munka műszakokban is végezhető. Sőt, a papok számára előrelépési lehetőségeket is felvázol, amit az építészek esetében például nem ígér. 

A pénzügyi szektor sem marad ki, uzsorásokat is keresnek. A hindi filmekben a helyi pénzkölcsönző (az oldal az uzsorás meghatározást is használja) pufók, szemüveges alak, aki egy alacsony asztalnál üldögél. Ő irányítja a falu gazdasági életét és szörnyű dolgokkal fenyegeti a szegényeket, ha nem fizetik vissza a kölcsönt. Aki hallott már a parasztok öngyilkosságairól, az tudja, hogy milyen kamatokra adnak hitelt ezek az emberek, akiknek behajtási módszerei gyakran járnak végzetes következményekkel.

A kormány azonban ezek szerint úgy látja, hogy nekik is helyük van a mikrofinanszírozás szektorában, annak ellenére, hogy Ándhra Prades állam a behajtási technikáikra való tekintettel 2010-ben törvényileg betiltotta őket.

Az oldalon, amely az országban található közel ezer állásközvetítő adatait is használja, állítólag húszmillió regisztrál álláskereső van. Arról egyelőre nincs adat, hogy a segítségével hány embernek sikerült valóban munkát találnia. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.