galéria megtekintése

Nem kell siettetni az elválasztást

0 komment


Pap Nikoletta

A női mellel kapcsolatos ambivalens érzések miatt sokan azt sem nézik jó szemmel, ha egy anya nyilvánosan táplálja babáját. Még nagyobb a felzúdulás, ha kiderül, egy nagyobbacska gyermeket még szoptat az édesanyja. Utánajártunk annak, van-e alapja a szörnyülködésnek.

Címlapsztoriként tálalta e heti számában a HOT! magazin, hogy az egyik magyar kereskedelmi csatorna napi sorozatából ismert színésznő még mindig szoptatja kis híján hároméves gyermekét, aki tavasszal már óvodás lesz. A bulvársajtó által felkapott sztorit sokan úgy kommentálták: ez perverz dolog, legalábbis beteges.

Egy édesanya szoptatja gyermekét a Zacc Kávézóban Budapesten, a Szoptass szabadon! kampány keretében
Egy édesanya szoptatja gyermekét a Zacc Kávézóban Budapesten, a Szoptass szabadon! kampány keretében
Kallos Bea / MTI

A téma kapcsán a Népszabadság megkérdezett két szakértőt arról, hogy pszichológiai vagy táplálkozás-egészségügyi szempontból ­van-e bármilyen káros hatása a késői elválasztásnak, illetve beszélhetünk-e egyáltalán kötelező határidőről, melytől fogva a szoptatás kóros dolognak számít.

 

„A szoptatási időszaknak felső korlátja nincs, addig lehet folytatni, amíg a gyermeknek és az anyának is megfelelő” – mondja Schneiderné Diószegi Eszter pszichológus, szoptatási tanácsadó, hozzátéve: a bölcsőde vagy az óvoda megkezdése miatt sem kell feltétlenül abbahagyni.

„A szoptatásnak számos védő funkciója van ebben az időszakban. Egyrészt az immunrendszert az anyatej meg tudja támogatni akkor, amikor a legtöbb gyerek állandóan lebetegedik. Másrészt a szoptatás intenzív pótlása a bensőséges módon együtt töltött időnek. Ez az elválási folyamatot támogatja meg pszichésen” – magyarázza a szakember, aki szerint, mivel a mi társadalmunkban sokan megrökönyödnek azon, ha egy óvodás gyerek még szopik, a legtöbben ezt inkább eltitkolják, de attól még létező jelenség.

Annak, hogy ezt miért tartják sokan megbotránkoztatónak, a pszichológus szerint a női mellel és a szoptatással kapcsolatos ambivalens érzelmek állnak. Társadalmunk arról is megfeledkezik, hogy a szoptatás egy komoly érzelmi kapocs anya és gyermeke között, nem csupán etetés.

Mint a szakember elmondta, a nagyobb gyerekek szoptatásának pszichológiai szempontból nincsenek káros mellékhatásai. Ez se nem perverz, se nem kóros magatartás. Aggódni már csak azért sem kell, mert a gyerekek előbb vagy utóbb maguktól is leszoknak a mamájuk kebléről. Egyszerűen kinövik, mint a kúszást-mászást és a pelenkát. Attól pedig végképp nem kell félni – így a szakember –, hogy a gyerek az óvodapedagóguson akar majd csüngeni, mert a szoptatás az anya személyéhez kötődő esemény, és a gyerekek megtanulják, hogy csak akkor lehet részük benne, ha anyuka is jelen van.

Póta György gyermekorvos lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a kisbabák anyatejes táplálása életbevágóan fontos mindaddig, amíg a saját immunrendszerük ki nem alakul – ezt a modern tápszerek, akármilyen jók is, nem tudják megadni. Az immunrendszer kialakulása egy-másfél éves korban történik meg, táplálkozás-egészségügyi szempontból a szoptatás innentől kezdve fölösleges, de ártani biztos nem árt. Kizárólag anyatejjel táplálni a gyermeket az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint hat hónapos korig kell.

A praxisa alatt tapasztaltak alapján Póta doktor nem látja igazolni azt az elméletet, hogy a közösségbe beszoktatás ideje alatt az anyatej segít megelőzni a tipikus óvodai betegségeket. Mint mondta: ennek csak egy súlyosan immunhiányos, beteg gyermek esetében lenne relevanciája, az egészséges ovisok az anyatejtől függetlenül átesnek a betegségeken.

A két szakember abban azonban egyetért, hogy a szoptatás több mint táplálás és táplálkozás. A nagyobbacska gyerekek már nem éhségből, hanem az anyához való hozzábújás öröméért, az odafigyelés és a védelem igénye miatt csinálják.

Ha valakinek bármilyen okból mégis sürgőssé válik az elválasztás, de nehézségei támadnak ezzel, az Schneiderné Diószegi Eszter ajánlása szerint jól teszi, ha szakemberhez fordul. Általános tanács nincs, mert ahány család, annyiféle kötődési és szoptatási mintázat van. A megoldás minden esetben személyes és egyedi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.