galéria megtekintése

Most harcol a döntőért a magyar szuperséf

0 komment


Szemere Katalin

Csurig tele a Hungexpo-pavilon a Bocuse d'Or európai döntőjének második napján. Mondjuk ezt nem volt nehéz megjósolni, ma versenyez ugyanis Széll Tamás, a magyar döntő bajnoka, aki 2013-ban bejutott már egyszer a lyoni döntőbe, és a 24 versenyzőből tizedik lett. Azt mondják, most még jobb esélyekkel indul.

Kereplők, fedőcsattogás, síphang és óriási üvöltözés jelzi reggel óta, a helyszínen vannak a magyar csapat drukkerei is. A lelátó – akárcsak tegnap – olyan, mintha focimeccs szurkolói zúdultak volna be a Hungexpóra. A tegnapi tíz versenyző után ma újabb tíz készítheti el dunai kecsegéből és szarvasborjúból a fogásait. Minderre 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre.

Széll Tamás akcióban
Szabó Miklós / Népszabadság

Délig beengedték a boxok elé a sajtót is, a magyarok ott tömörültek a nyolcas box előtt, a csapat coachának, Vomberg Frigyesnek többször is kérnie kellett őket, vonuljanak kicsit hátrébb. Nem meglepő az érdeklődés. Azt állítják neves magyar séfek, Széll Tamás a legjobb formáját futja. Olyan ételekkel készül, mondta tegnap Segal Viktor séf, ha nem csinál valami hatalmas bakit, biztos az útja a lyoni nagydöntőbe. Hogy minden jól fusson, ebben sokat segít Vomberg is, aki a tempót diktálja. Percre pontosan összeírva, mikor melyik fázis következik.

 

Széll felkészítői között volt Rasmus Kofoed, aki a Boscuse d'Or-versenyek történetében páratlan módon nyert már aranyat, ezüstöt és bronzot is, amúgy egy három Michelin-csillagos éttermet vezet. Ő is tagja a zsűrinek. Akárcsak Szulló Szabina, a magyar csapat kapitánya, aki séftársa az Onyxban Széll Tamásnak.

Szulló Szabina lapunknak elmondta: az első nap főként erős tányérokat látott-kóstolt, azért akadt néhány gyengébb is. Utóbbiak közé inkább az 1-2. alkalommal versenyzők tartoznak. Magyarország harmadszor nevezett a Bocuse d'Orba.

A zsűrizés legfontosabb szempontja az ízek harmóniája, az alapanyag használata. Széll most nyilván szerencsésebb helyzetben van, mivel hazai pályán mozog.

Szulló Szabina azt is elmesélte, a versenyre felkészülés teljesen kivonta az onyxos forgalomból Széllt, az idén gyakorlatilag még nem járt az étteremben. Ha bekerül a lyoni világdöntőbe, nem jelenti azt, hogy ebben az évben nem is látják a Vörösmarty téren. Lesz szünet, míg bejelentik a lyoni kötelező alapanyagokat. Persze pihennie is kell, fizikailag és mentálisan megterhelő ez a megmérettetés. Arra a kérdésre, hogyan lehet elkerülni, hogy elfogultsággal vádolják Szullót a zsűriben, azt mondja: ez szakmai feladat. És bár minden zsűritag elfogult országa versenyzőjével, a hibákat mindenki kiszűri. Az édesanyjának is megmondja, ha túlfőtt az étel. A mostani verseny sokat jelent a magyar gasztronómiának, az Onyx márkáját is erősíti. Több vendégre ugyanakkor nincs szükségük, mert így is telt ház van.

A zsűri elnöke, Serge Vieria végigjárta a boxokat, ellenőrizte, hogy minden rendben megy-e. Nézte, mennyire tisztán dolgoznak a versenyzők, mennyire izgulnak. 1-2 kisebb problémával szembesült, és akadt, aki kissé drukkos. Vieria nyerte egyébként a 2005-ös Bocuse d'Or világversenyt. A versenyzőket elnézve azonnal visszajött a hol inspiráló, hol nyomasztó érzés, amit 11 éve érzett. Néha ugyanakkor úgy érzi, szívesen beállna ő is főzni.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Széll ételeinek tálalását azután hatalmas őrjöngés fogadja. Tele a lelátó, a nyolcas boxszal szemben üvöltenek, kerepelnek a magyar szurkolók, és rezesbanda is fokozza a hangulatot, miközben Széll Tamás feliratú zászlók lobognak. A dánok sem tétlenkednek, náluk piros konfettizápor hullik.

Bár a Bocuse d’Or versenyre való felkészülés miatt idén még nem látták séfjüket a Michelin-csillagos Onyxban, mégis ott van minden kolléga fejében – mondja Pintér Katalin, az étterem tulajdonosa. Tudják, nemcsak az étteremnek, hanem az egész országnak sokat jelenthet a séf kiemelkedő szereplése.

Pintér Katalin meggyőződése, hogy az európai döntőn dobogós helyezést ér el Széll Tamás. Abban biztos, a versenyen már nem volt miért izgulnia a séfnek, itt „csak” meg kell valósítania, amiért az elmúlt hónapokban dolgozott.

Arra a kérdésre, tart-e attól, hogy az egyre nagyobb sikereket elérő Széllt elcsábítja más étterem, Pintér Katalin azt felelte, évek óta tervezi a séf, hogy saját éttermet nyit. Akkor lenne baj, ha nem így gondolkodna. Reménykedik abban, jönnek majd az új tehetségek, akár Széll Tamás tanítványai közül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.