galéria megtekintése

Mór a Mákba megy

0 komment

Puskás Anikó

A februári mádi borvacsora sikerén felbuzdulva a MÁK Bisztró újabb borvidék nedűivel és kifejezetten hozzájuk komponált fogásokkal várja a finom borok és ételek szerelmeseit. Ezúttal Mór fiatal borászai mutatkoznak be három különleges fehérborral.

Hétszázharminc hektárjával a Móri Borvidék hazánk egyik legkisebbje, ugyanakkor több évtizedre visszatekintő múltjával méltán híres bortermelő vidéknek számít. A Vértes és a Bakony lejtőin elterülő tőkéken többnyire chardonnay, rajnai rizling és sauvignon blanc terem, de régi hagyománya van az ezerjónak is.

A MÁK Bisztró erről a nagyszerű területről keresett meg három, mondhatni szemtelenül fiatal borászt, hogy a május 20-án rajtoló MÁK@MÓR borvacsorához kedvenc borukat ajánlják.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
A vita-csapda
Vélemény
Két pofon
Vélemény
Helytelen a bőgés

A szabadkai születésű, 31 éves Csetvei Kriszti első generációs borász, a Műszaki Egyetemen Gazdaságtudományi Karától hosszú út vezetett az első saját borig, de a 2010-es Napholdcsillag után már tudta, hogy ez az, amivel foglalkozni szeretne. Éppen három éve, hogy a Csetvei Pincészet megnyitotta kapuit és a fiatal lány azóta is a lehető legtöbb munkafolyamatból kiveszi a részét. Jóformán az egész napját a pincében tölti, a palackozást például sosem kezdik meg nélküle.

Miklós Csabi Móron született. Szeret bort inni, szereti az ízét, a színét, a mozgását, a lendületét, a tartalmát, a fejlődését, a lehetőségét és egyáltalán minden borral kapcsolatos élményt. Pincéje igazi családi vállalkozás, szülei és testvére közösen munkálkodnak azért, hogy a móri Ezerjú utcában található pince mindig kiváló környezetben és kiváló borokkal fogadhassa a betérő vendégeket.

A szintén Mórról származó Ifj. Kamocsay Ákos némiképp kakukktojásnak számít, ugyanis nyolc éven át dolgozott édesapja mellett a Hilltop borászatban. Önállló márkáját, a Kamocsay JR-t 2005-ben indította útjára. 

A kettősség dicsérete

Mindhárom fiatal borász fehérbort választott. A testes, karakteres íz mellett a három nedű közös tulajdonsága a fiatalos frissesség is, ez utóbbit használta ki Mizsei Jani, a MÁK ifjú séfje, amikor összeállította a menüt.

A nemrégiben legtehetségesebb fiatal séfnek járó díjjal kitüntetett fiatalember harsogóan friss, üde fogásokat komponált. Az étterem vezetősége, a három borász és néhány újságíró - köztük jómagam is - egy jó hangulatú, baráti vacsorán találkozott, hogy elsőként ízleljék meg, mi született a MÁK és Mór találkozásából. 

Egy istenien finom amuse bouche-sal - szó szerinti fordításban „a száj szórakoztatója" -, vagyis apró előétel-falatkával kezdünk. A tarisznyarákos bonbon pikáns édességét nagyszerűen kiegészíti az almamártás enyhe savanyú íze és Kriszti 2013-as évjáratú „Kő-Papír-Olló" sorozatának Olaszrizling „Olló"-ja. 

A kápiapaprikás comsommé (a francia kifejezés kristálytiszta, teljesen zsírtalanított erőlevest takar) kísérője Miklós Csabi 2013-as „Csóka családnak" Rajnai Rizlingje, e sorok szerzőjének személyes kedvence. A leves ízvilága több mint zseniális: a paprika miatt egyszerre édes, míg a falatnyi kecskesajt miatt sós.

A második fogás legdominánsabb része a vajpuha süldőcomb, aminek a bőre ropogósra pirult, és bár a mellé kínált körtés vérmousse-t egy ideig bizalmatlanul méricskéljük, hamar megbizonyosodunk róla, nem véletlen a párosítás: a sötétbarna krém egyszerre hordoz valami sós, buja állatiasságot és - az étcsokoládénak köszönhetően - elegáns selymességet. Az egész menüsort jellemző kettősség tovább folytatható, a mousse lágyságát a roppanós karalábédarabok és a sült polenta hozzák egyensúlyba. A főétel ízkavalkádja pedig a 2011-es Kamocsay Jr. Ezerjó „Csóka" nevet viselő borával lesz teljes.

A menü megkoronázása a mákos desszert a fanyar, kakukkfüves citrus sorbettel, hogy a búcsúfalatként felszolgált, házi cseresznyedzsemes fehércsokis pralinékat már ne is említsük.

A vacsora végén elégedetten említjük meg, hogy Mór nem hiába jött a MÁK-ba...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.