galéria megtekintése

Helytelen a bőgés

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 21. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Ősegérke terjeszt bacit miköztünk, a meg nem gondolt dohogás.Én sem vagyok immúnis. BKV-bérletet akartam venni az automatánál, az meg igazolványszámot kért tőlem. Haragudtam rá és a gazdájára, hogy mit hülyéskednek velem, és inkább lógtam még pár megállót az előző nap lejárt bérletemmel. Ahogy elterjedt a hír, hogy ezentúl számmal adják a bérletet, a környezetem rutinszerűen dohogni kezdett, rutinszerűen csatlakoztam hozzájuk. Aztán elkapott az önreflexió: miért is van igazunk? S be kellett látnom: nincs nekünk igazunk.

Máthé Zoltán / MTI

Ellenben igaza volt barátomnak, aki diákkorunkban jegy és bérlet nélkül közlekedett. Mindig tartott magánál egy ötvenest, amikor lebukott, vigyorogva odaadta az ellenőrnek. Komolytalan volt a jegyár, a büntetés, az ellenőrzés. A barátom átlagosan havonta egyszer bukott le, annyit költött, mintha bérletet vett volna. Filozófiája is volt: ha úgy döntöttek, hogy a közlekedés szinte ingyenes, akkor legyen tényleg az, ilyen áraknak nincs értelmük. Sokunkba beidegződött: ha „odafent” nem gondolják komolyan, hogy komolyan megfizetik a munkaerőnket és megfizettetik a létfeltételeinket,ne gondoljuk komolyan mi sem. Gondnokság alá vetettek minket: gondoskodjanak rólunk, ne számítsanak a részünkről morálra, felelősségérzetre.

 

A gondoskodás fenntarthatatlannak bizonyult, kiszabadultunk. A szabadságban megkomolyodik az életünk, az árak, hozzájuk kell komolyodnunk. Nehéz. Sokaknak, kiknek nem jut kapanyél, lehetetlen is. De mi, konszolidált polgárok negyedszázad után rászokhatnánk végre örökölt mentalitásaink és rutinszerű reakcióink kritikai felülvizsgálatára.

Persze a fővárosi tömegközlekedés sem nőtt fel. Negyedszázad nem volt elég rá, hogy kiszabaduljon a kiszolgáltatottságból, hogy fenntartásának stabil és normatív rendszerét kialakítsák. Ebből tömérdek súlyos probléma adódik. A jogtalan dohogás ezért épp a jogos düh komolyságát veszi el.

A tömegközlekedés költségeinek jelentős részét a közkincstár, más részét a tömegközlekedő állja. Ez helyes. Potyázni nem az. Az ellenőrzés besűrítése helyes volt. Viszont a gyakorlatban alig terjedt ki a bérletszelvényre beírt igazolványszám ellenőrzésére, hiányának szankcionálására végképp nem. A szám nélküli bérletszelvényt többen használhatják. Ez potyázás. Helytelen, de megszokott. A család egyik tagja elkéri az otthon ülő bérletét, mondjuk mert az övé épp lejárt. Nem állítom, hogy nálunk ez nem fordult elő. Így életszerű. Míg a szám beírását nem veszik komolyan. Onnantól nem. Elmozdul az ország egy centivel a paternalista káosztól az érett országállapot felé. Mintha úgy is bonyolítanák le az átállást, ahogy kell. Fölösleges macera nincs. Igazolványt bemutatni nem kell. Lehet a családra kiterjeszthető ügyfélkártyát is használni. Az átállást összekötötték bérletvásárlást könnyítő hálózatbővítéssel, automatizálással.

Aki tényleg rendezett, felnőtt országban akar élni, most bólinthat: ez így rendben van.

BKV

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.