galéria megtekintése

Poénból írt világslágert három óra alatt

1 komment

P. N.
NOL

Rihanna új dallal és a publikum nagy meglepetésére új stílussal lépett színpadra az iHeartRadio Music Awardson március végén. „A Bitch Better Have My Money" című dal producere az eddig szinte ismeretlen brooklyni Deputy, a dal megszületésében azonban nagy szerepe volt egy az iskolai kötelezettségei elől Los Angelesbe szökött fiatal német lánynak, Bibi Bourellynek is.

Ahogy Bibi a Vibe magazinnak adott interjújában elmondta, a dolog nem úgy kezdődött, hogy egy reggel felkelt és azt mondta: zenész akarok lenni. Mindig is az volt. Tizenhat éve ír zenét, és még csak 20 éves. Zenész családban nőtt fel, édesapja profi, a zene a génjeiben van.

Instragram

És két dolog igazán fontos a számára: a zene és Berlin. „Német vagyok, és Berlin tett azzá, ami vagyok. Berlin az én zeném, a stílusa annak, ahogy öltözködök és beszélek. A város utcáin nőttem fel. Ott töltöttem az időmet firkálással, zenehallgatással, elhagyatott épületek tetőin lófrálással. Csak keveset voltam otthon” – meséli a lány, aki a nyakszirtjére is feltetováltatta imádott városának nevét.

 

Berlint mégis elhagyta jó egy évvel ezelőtt, jobban mondva, elmenekült onnan. Ez azután történt, hogy megbukott, és nyári iskolába kellett volna mennie, hogy be tudja fejezni a középiskolát. Bibi úgy érezte, hogy a korosztálya átlagánál ő már sokkal biztosabban tudja, hogy mihez akar kezdeni az életével, ezért otthagyta a tanulmányait, összecsomagolt, és meg sem állt Los Angelesig. „Azt mondtam, meg fogom tenni, zenét fogok csinálni” – emlékszik vissza. Egy évvel később már lett két Rihanna-dala, a siker példátlanul hamar ütött be az életébe, bár az, hogy így esett, nem pusztán a vakszerencse műve.

Bibi azon a napon egy Los Angeles-i stúdióban dolgozott Deputyval, a feltörekvő zenei producerrel egy félkész dal ritmusán, ami eléggé dühítő munka volt. A férfi sokadszorra is lejátszotta neki a zenét, és a rossz hangulatban lévő lány valami olyasmit morgott, hogy inkább a pénzét adná oda. A mondat szöget ütött a fejükben, és a hecc kedvéért ezen a vonalon dolgoztak tovább. Úgy három óra múlva elkészült a dal, amelyről nem is gondolták, hogy sokak tetszését elnyeri majd. A kész számot Kanye West hallgatta meg először, és annyira meggyőzőnek találta, hogy összehozott egy találkozót Rihanna és Bibi között. A találkozó eredménye egy újabb dal, a szintén az új lemezen helyet kapó High lett, amely szintén Bibi szerzeménye.

Instagram

A berlini bukott diák azt mondja a találkozóról, hogy gyakorlatilag fél óra alatt megváltoztatta az életét – Rihannának tetszett minden, amit mutatott neki, így egy csapásra dalszerzővé lépett elő. Pedig sosem akart másoknak zenét írni, műveit saját magának szánja, és ehhez akarja tartani magát a jövőben is, csak a barbadosi származású világsztárnak nem tudott ellenállni, mert mint mondja: ő az egyetlen, aki számára jelent annyit, hogy zenét írjon neki.

Bibi Bourelly további terveiben sem szerepel semmi más, csak a zene. Azoknak az érveire, akik a továbbtanulásra biztatják, nem hallgat: „Vannak, akik azt mondják, zenéből és művészetből élni irreális cél. De nekem a zene a valóságom. Számomra az nem reális, hogy egyetemre menjek, mert teljesen haszontalan lenne."

Zsenge kora ellenére Bibinek nagyon határozott elképzelése van arról, hogy mi ő, és mi tette azzá, ami. Művésznek, és nem dalszerzőnek tartja magát, a zene „iparosodott része” nem érdekli. „Nem írok dalokat csak azért, hogy felkerülhessenek egy lemezre. Nem azért írok dalokat, hogy eladjam őket. Azért írok dalokat, hogy kiöntsem a szívemet. Mindegy, hogy örömből vagy fájdalomból” – mondja.

Instagram

Kritikusai szerint amilyen gyorsan felbukkant, Bibi olyan gyorsan el is tűnhet (a producer például a dal megszületésének körülményeiről adott interjújában név szerint meg sem említi), de ő biztos abban, hogy sikerre van ítélve, bár erről egyelőre szerényen nyilatkozik: „Ismered azt a mondást, hogy 10 ezer óra kell valaminek az elsajátításához? Én sokat gyakoroltam, én már megcsináltam, mégsem éreztem a 10 ezer órát, mert csak azt tettem, amit igazán szeretek. Úgy, mint egy focista, aki szeret játszani. Ha valamit elhatároztál, vedd vele magad teljesen körül. Ez a legelsöprőbb érzés a világon! Én semmi mást nem csinálok, csak zenét. Ez egy csúcs, ez egy szenvedély, ez pszichotikus, ez beteges, ez egy megszállott állapot.”

Ám Bibi akármennyire is szeretné távol tartani magát a zeneipar racionalitásától, az máris utolérte. Egy houstoni rapper, Just Brittany ugyanis azt állítja, a „A Bitch Better Have My Money” címét és a dal egyes elemeit az ő Betta Have My Money című dalából merítették.

A plágiumvádra Rihanna még nem reagált, Bibi viszont nyilatkozatában abszurdnak nevezte az ügyet, arról pedig, hogy az embert éppen akkor rántják vissza, amikor azt hiszi, sok keserves munka árán végre célba ért, azt mondta: „Úgy látszik, ez az élet.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.