galéria megtekintése

Mi gyönyörűek vagyunk, de te nem annyira

0 komment

K. F.
NOL

Sokkal vonzóbbnak látjuk az embereket egy csoport tagjaként, mint ha csak magukban ácsorognak, állítja egy közelmúltban napvilágra került tanulmány. A szelfi tehát a múlté, újra itt a bandázás ideje.

A pom-pom lány hatás szerint az emberek jobban néznek ki társaságban, mint egyedül
A pom-pom lány hatás szerint az emberek jobban néznek ki társaságban, mint egyedül
Neil Hall / Reuters

Mások jelenlétében kívánatosabbnak tartanak bennünket a fürkésző szemek, mint amikor a többiektől elkülönítve vizslatnak bennünket - erre jutott tavalyi kutatásában a Kaliforniai Egyetem két munkatársa, Drew Walker és Edward Vul.

A szakemberek azt vizsgálták, hogy mi okozza a köznyelvben pom-pom lány hatásként jegyzett jelenséget. Mint írják, sokan úgy gondolják, hogy az átlagos külső rossz dolog, ám ők a kutatás során inkább arra jöttek rá, hogy ez tévhit, mivel kinézetünknek semmi köze a vonzerőnkhöz. „Az, hogy az átlagos arcok vonzóbbak, annak tudható be, hogy vannak átlagon felüli tulajdonságaik is. Nagyjából olyan ez, mint amit Tolsztoj írt a családokról: a szép emberek mind egyformák, de minden csúnya ember a maga módján csúnya” – magyarázza Walker. ("A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az." Lev Tolsztoj Anna Karenina című regénye kezdődik így. - A szerk.)

 

A két szakember abból indult ki, hogy az emberek hajlamosak különféle csoportokat alkotni. Legyen szó akár egy fiúbandáról vagy egy elit kommandós egységről, szinte minden helyzetben vonzódunk mások társaságához. Persze vannak kivételek, de az ember alapvetően társas lény, ennek pedig megvannak a maga előnyei, többek között az is, hogy az átlagos arcok vonzereje azzal párosul, hogy őket mások egy csoport részének tekintik. Hogy elméletüket alátámasszák, 130 diákkal öt különféle kísérletet végeztek.

A kutatásban résztvevőknek 100 személy képét mutatták meg, és arra kérték őket, értékeljék, ki mennyire vonzó. Volt, hogy az adott személy egy csoportképen pózolt, volt, hogy csak két emberrel, máskor pedig csak egyedül. Érdekes módon az egyetemisták, akár nőről, akár férfiról volt szó, megnyerőbbnek ítélték a személyeket a csoportképeken, mint amikor egyedül voltak a fényképen. 

Társaságban jobban festünk, mint egyedül.
Társaságban jobban festünk, mint egyedül.
Jason Reed / Reuters

„A hatás mindenképpen elenyésző, de néhányunknak minden segítségre szükségünk van” - viccelődött a kísérlet kimenetelével kapcsolatban Vul.

Úgy gondolják, hogy a pom-pom lány hatás oka az, hogy hajlamosak vagyunk a csoporttagok arcát egybeolvadt átlagos masszaként észlelni, sem mint önálló tekintetekként. A kutatás során arra is rájöttek, hogy a hatás szempontjából lényegtelen, hogy a csoportkép egy ismerős, összeszokott társaságról vagy véletlenszerűen kiválasztott személyek egy csoportjáról készül-e.

„Többen vélték egyébként vonzónak azokat a csoportképeket, melyeken a résztvevőknek hasonló vonásaik voltak” - mondja Vul. 

A pom-pom lány effektus az „Így jártam anyátokkal” című népszerű amerikai sorozat alkotóit is megihlette egyébként. Az egyik epizódban a feleséget kereső Ted (Josh Radnor) kiszúrt egy csoport gyönyörű lányt a bárban. Azonban öröme csak addig tartott, amíg a legendás karakter, Barney (Neil Patrick Harris) egyenként és közelebbről fényt nem derített tökéletlenségükre.

Ha tehát azt szeretnénk, hogy az emberek sokkal megnyerőbbnek találjanak bennünket, mint amilyenek vagyunk, érdemes összeszedni a barátainkat egy fénykép erejéig. Lehetőleg azokat, akik kiegészítik a karakterünket, vagy ellensúlyozzák a hiányosságaink. Aztán mehet a fotó a közösségi oldalakra vagy az online társkeresőre, a siker valószínűleg nem marad el.

Arra azért ügyeljünk, hogy azok a kiegészített hiányosságok ne legyenek túl szembeszökőek. A kutatás ugyanis azt is megállapítja, hogy az emberi figyelem a különbségekre fókuszál, így ha nagyon eltérünk a többiektől, az épp ellenkező hatást válthat ki, mint amit szerettünk volna. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.