galéria megtekintése

Megoldatlan marad Amerika legrejtélyesebb gépeltérítése

3 komment

NOL

45 év után adta fel az FBI, hogy valaha is kideríti, ki volt az a D. B. Cooperként emlegetett férfi, aki 200 ezer dollár készpénzzel ugrott ki egy repülőgépből.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai négy és fél évtizeden át követtek minden nyomot és ellenőrizték az összes lakossági bejelentést. Mostanra azonban belátták, hogy sosem tudják meg, mi lett a pénz és a gépeltérítő sorsa - számolt be a The Washington Post.

D. B. Cooper fantomképe
D. B. Cooper fantomképe
Handout / Reuters

A történet 1971. november 24-én délután kezdődött, amikor egy magát D. B. Coopernek nevező férfi készpénzzel vásárolt egy egyirányú jegyet a Northwest Airlines Portlandből Seattle-be tartó járatára.

 

Az FBI jelentésében csendes, negyvenes éveiben járó férfinak írják le Coopert. Az öltönyt, fekete nyakkendőt és fehér inget viselő utas rendelt egy whiskey-t szódával, majd odacsúsztatott egy darab papírt a stewardessnek azzal, hogy az aktatáskájában bomba van.

Állítását bizonyítandó Cooper kinyitotta olcsó táskáját és megmutatta a színes drótok kötegét. Ezután utasította az elképedt nőt, hogy írja le amit diktál és vigye a kapitánynak. A stewardess átadta a pilótának a négy ejtőernyőt és 200 ezer dollárnyi készpénzt (húszdolláros címletekben) tartalmazó követelést.

A seattle-i leszálláskor Cooper 36 utast engedett leszállni a gépről cserébe az készpénzért és ejtőernyőkért. Ezután utasította a pilótát, hogy szálljanak fel és Mexico City felé vegyék az irányt. Nem sokkal este 8 óra után Seattle és Reno között egyszerűen kiugrott a gépből az éjszakába, kezében a zsákmányolt pénzzel.

Soha többé nem látták.

Eleinte az FBI úgy vélte, hogy az elkövető gyakorlott ejtőernyős lehet, akár katonai gyakorlattal. Néhány évvel később azonban ezt a lehetőséget elvetették.

– Egyetlen profi sem ugrott volna ki a vaksötétben éjszaka, esőben úgy, hogy 360 kilométer per órás menetszél süvít az arcába, közben pedig ballonkapátot és papucscipőt visel – nyilatkozta Larry Carr különleges ügynök 2007-ben. – Egyszerűen túl kockázatos. Ugyanakkor nem vette észre, hogy csak földi gyakorlatozáshoz való tartalékernyője volt, aminek borítása össze volt varrva. Ezt egy gyakorlott ejtőernyős azonnal kiszúrta volna.

Cooper merész menekülése, hogy háromezer méteres magasságban egyszerűen kivetette magát a repülőből és köddé vált az egyik leghírhedtebb amerikai bűnözővé tette.

A számtalan gyanúsított és az eltelt négy évtized ellenére a hatóságok egy tapodtat sem haladtak előre a rejtély megoldásában. Az egész Egyesült Államokból érkeztek bejelentések, de Németországból is kaptak tippeket a nyomozók. Jelentették, hogy Washingtonban ejtőernyőt találtak a fák tetején (ez kacsának bizonyult), voltak túl alacsony, túl fiatal gyanúsítottak és olyanok is, akik teljes bizonyossággal máshol tartózkodtak a kérdéses éjszakán.

Találtak valódi, de sehova sem vezető nyomokat is, mint a Columbia folyóban talált 5800 dollár, amelynek sorozatszámai megegyeztek a váltságdíj bankóiéval.

Sokan úgy vélik, hogy Coopernek nem is sikerült földet érnie. Az ejtőernyője nem volt irányítható, ha az ugrás sikerült is, a férfi az őserdőszerű vadonban találta magát télen, éjjel öltönyben és mokaszinban.

2008-ban Carr különleges ügynök az ügy újrafelvételét kérte abban a reményben, hogy az új technológiák segítségére lesznek az eset megoldásában. Nyilatkozata alapján úgy gondolta, hogy a folyóban talált bankjegyeket vissza tudják majd követni a forrásukig, ahol reményei szerint egy holttest is várja majd őket. – Talán valaki emlékszik valamire egy furcsa öregemberrel kapcsolatban - reménykedett.

Azonban a korábbiakhoz hasonlóan ez sem vezetett eredményre, így megoldatlanként zárták le az ügyet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.