galéria megtekintése

Megmenekülhetnek a Föld legnagyobb állatai

0 komment

NOL
NOL

A kék bálnák populációja majdnem visszaállt a vadászat előtti mértékre Kaliforniában.

„A kaliforniai kék bálna számának növekedése a vadászat ellenére azt mutatja, hogy a populáció képes helyreállni megfelelő védelmi intézkedéseknek köszönhetően” – idézi a Reuters Cole Monnahant, a Washingtoni Egyetem doktoranduszát, a héten publikált tanulmány egyik szerzőjét.

Kék bálna a Sri Lanka-i partoknál
Kék bálna a Sri Lanka-i partoknál
Joshua Barton / Reuters

A bálnavadászat kis híján kipusztította a hatalmas emlősöket, és állományuk a legtöbb helyen a vadászat betiltása óta sem állt helyre. Ez alól egyetlen kivétel van, a kaliforniai populáció, a Washingtoni Egyetem kutatói szerint az itt élő bálnák létszáma majdnem elérte a vadászat előtti értéket. A becslések szerint a Föld valaha élt legnagyobb állatából most 2200 példány él az Egyesült Államok nyugati partjánál. Noha ez a szám talán nem tűnik jelentősnek, mégis számottevő, ha figyelembe vesszük, hogy 1905 és 1971 között 3400 kék bálnával végeztek ezeken a vizeken. Az adatok nagy részét titokban tartották a szovjet rezsim alatt, és a kutatók csak nemrégiben kaptak hozzáférést az információkhoz az archívumokból. A bálnák nagy részét orosz halászflották ölték meg. 

 

A biztató adatok ellenére a hatalmas állatok nincsenek biztonságban,  ugyanis egyre gyakrabban ütköznek hajókkal. A tanulmány szerzői szerint évente legalább tizenegy ilyen baleset történik Kalifornia partjainál.

„Még ha jelenlegi eredményeink szerint úgy tűnik is, hogy a hajókkal való ütközések nem vezetnek a populáció jelentős csökkenéséhez, akkor is aggódunk, és nem szeretnénk, hogy a balesetek következtében elpusztuljanak a bálnák” - idézi a BBC Tim Branchet, a Washingtoni Egyetem tengerbiológia és halászati tanszékének adjunktusát, aki elmondta azt is, hogy az állatokért aggódó hatóságok már fizetnek a kereskedelmi hajózási cégeknek, hogy lassabban közlekedjenek.

És partra vetve Uruguayban. A kutatási eredményekből nem következik az, hogy a védelmet csökkenteni kellene
És partra vetve Uruguayban. A kutatási eredményekből nem következik az, hogy a védelmet csökkenteni kellene
Reuters

Branch megjegyezte, hogy bár nagyon szeretnék, ha egyáltalán nem történnének balesetek, az évenkénti 11 kék bálna életét követelő ütközések száma elenyésző a bálnavadászat korábbi mértékéhez képest. Az új adatok szerint a hajók számának 11-szeres növekedése esetén állna csak fenn annak 50 százalékos esélye, hogy a populáció az ún. „kimerített” szint alá süllyedjen. 

30 méter hosszú és 200 tonnát nyom

A kék bálna 30 méteres hosszával és a 180 tonnás, vagy ennél is nagyobb testtömegével a legnagyobb ismert állat, ami valaha is létezett.

A 20. század elejéig, még mielőtt az ember ipari mértékben mészárolni kezdte ezt a bálnafajt, a kék bálna gyakori volt a Föld összes óceánjában és nagyobb tengereiben is. Egy évszázad alatt azonban az intenzív vadászat majdnem a kihalás szélére juttatta a fajt, aztán 1966-ban nemzetközi összefogással védelmi intézkedéseket hoztak a kék bálna megmentésére.

Két eltérő populációt tartanak számon, a Japán és Oroszország közelében élőt és a kaliforniai csoportot, melynek tagjai az Alaszkai-öböltől egészen Costa Ricáig megtalálhatóak.

A szakemberek úgy vélik, hogy a kék bálnák száma lassan növekszik, ez részben a hajókkal való találkozásoknak tudható be, részben pedig annak, hogy elérték élőhelyük határát, ennél sokkal több egyedet az óceáni rendszer már nem tudna eltartani.

„Eredményeinkből nem következik az, hogy csökkenteni kellene a kaliforniai kék bálnák védelmét” – mondta Cole Monnahan. „A kaliforniai kékbálna-állomány éppen azért állt helyre, mert akciókat hajtottunk végre a vadászat leállítására és elkezdtük a bálnák monitorozását. Ha nem tettük volna ezt, akkor az állomány talán már a kihalás szélére sodródott volna – pont úgy, ahogy az más kékbálna-populációk esetében megfigyelhető. A mostani egy természetvédelmi sikertörténet” – mondta a szakember, aki azért hozzátette, hogy tisztában vannak azzal, hogy nem minden populáció van ilyen szerencsés helyzetben. Az Antarktisz környékén például a kék bálnák a korábbi egyedszámuk egy százalékánál járnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.