galéria megtekintése

Meghalt az olasz maffia kegyetlen Keresztapája

12 komment


Pap Nikoletta
NOL

Egy milánói kórházban, 83 éves korában elhunyt Bernardo Provenzano, a szicíliai Cosa Nostra egykori főnöke.

Provenzano pályafutását a keresztapa filmekből ismertté vált Corleonéban kezdte mint fiatal bérgyilkos. A Cosa Nostra vezetését 1993-ban vette át, a maffiaszervezet főnöke maradt egészen 2006-os letartóztatásáig. Egyik beceneve, a Traktor arra utal, hogy fiatalon az ellenséges klánokat szinte lekaszálta. Másik, ismertebb címe a Keresztapa (Capo di tutti capi, azaz a Főnökök főnöke).

Négy évtizeden át vadásztak rá
Forrás: Reuters

A hírhedten kegyetlen bűnszervezet feje letartóztatása óta számos egészségügyi problémával küzdött, beleértve a rákot és a Parkinson-kórt is, ami miatt 2014-ben a Parma börtönből átszállították a milánói San Paolo Kórházba, ahol maximális biztonsági őrizet alatt tartották.

 

Működésének több mint négy évtizede alatt Bernardo Provenzano legendás hírnévre tett szert az általa elkövetett bűncselekmények és a rendőrség ügyes kijátszása miatt. Mire 73 éves korában, szülővárósában, Corleonéban egy parasztházban letartóztatták, távollétében már életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték két maffiaellenes ügyész, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino 1992-es meggyilkolása miatt.

A rendőrségnek ez az egy fotója volt a hírhedt maffiavezérről
Forrás: Reuters

A rendőrségnek azért is volt nehéz dolga, mert Provenzanót olyan kiterjedt hálózat védte, hogy a férfiról a hatóságoknak mindössze egy 25 éves korában készült kép állt a rendelkezésére, melyen a fiatal bűnöző még úgy festett, mint egy futballcsapat jóvágású kapitánya.

Ilyen volt letartóztatásakor
Fotó: Reuters

Rejtekhelye a végletekig puritán volt, az irányító központból két kezdetleges írógépet, egy szótárat és egy Bibliát foglaltak le, mely tele volt kézzel írt feljegyzésekkel, valamint ó- és újszövetségi versek tartalmi kivonataival.

Provenzano ugyanis a Biblián alapuló, szám és betűjelekből álló kódot használt a bűnszervezet tagjaival való kommunikációhoz. A lapokat aztán tízszer hajtották össze és átlátszó ragasztószalaggal bugyolálták körbe, mielőtt a kézbesítőkhöz került.

A parasztház Corleonéban
Forrás: Reuters

Az ilyen üzeneteket pizzinónak hívják, ami az olasz nyelvben általános elnevezésévé vált bármilyen bűncselekményhez kapcsolódó írásos üzenetnek. Provenzano, aki soha nem járt középiskolába, a helyesírási szabályok teljes figyelmen kívül hagyásával használta az olaszt. Bűntársaihoz 2-től 164-ig számokat rendelt (ő volt az 1-es), s rajta kívül senki nem tudta, hogy a saját számán kívül a többi kit takar.

Lebukásához végül azok a levélkék és csomagok vezették el a hatóságokat, melyeket feleségével küldözgettek egymásnak váltott futárok segítségével.

Helyszíni szemle
Forrás: Reuters

Mikor elődje, Toto Riina letartóztatása után 1993-ban ő lett a Cosa Nostra vitathatatlan vezetője, Bernardo Provenzano felhagyott a korai éveit meghatározó féktelen brutalitással. Harmadik becenevét, a Könyvelőt azzal érdemelte ki, hogy kiadta saját doktrínáját, amivel konszenzusra jutott a többi helyi főnökkel, és véget vetett az egymás emberei ellen elkövetett robbantásos, tömeggyilkos akcióknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.