galéria megtekintése

Magyarországon egyre boldogabb az élet - Pakisztánhoz képest

0 komment

V. D.
NOL

Hazánk a középmezőnyben, a 91. helyen végzett az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottságának boldogságindex-felmérésén, közvetlenül megelőzve Pakisztánt és Libanont. A vizsgált 157 ország közül Dániában a legboldogabbak, Burundiban a legboldogtalanabbak az emberek.

Tizenhárom helyet javított Magyarország az előző évi eredményekhez képest, ám a helyzet így sem túl rózsás. Hazánk olyan országokkal van egy szinten, mint Pakisztán, Libanon vagy Marokkó.

A 157 országot összesítő lista élén Dánia áll, a tavalyi győztes svájciak ezúttal a második helyre szorultak, míg a dobogó harmadik fokára az izlandiak állhatnak fel. A tíz legboldogabb ország között szerepel Norvégia, Finnország, Kanada, Hollandia, Új-Zéland, Ausztrália és Svédország, a tizenegyedik helyen Izrael végzett, amelyet Ausztria, az Egyesült Államok, Costa Rica és Puerto Rico követi.

A felmérést országonként mintegy 3000 válaszadó segítségével készítették el, akiknek többek között az egy főre eső jövedelmet, az egészségben eltöltött várható élettartamot, a személyes támogatás és a korrupció mértékét kellett értékelnie egy 0-tól 10-ig terjedő skálán. A top 10-ben szereplő országokban a boldogságot átlagosan 7,4-re értékelték, míg a lista végén kullogó országok átlaga mindössze 3,4. 

 

A világ egyik legszegényebb országában, Burundiban a legboldogtalanabbak az emberek, ahol április óta több száz embert öltek meg és több mint háromezret vettek őrizetbe, miután Pierre Nkurunziza bejelentette, hogy harmadszorra is elindul az elnökválasztáson és az államfőt támogató katonák és az elnök megbuktatására törekvő puccsisták között heves harc vette kezdetét.

Mindennaposak a zavargások Burundiban, a világ legelkeseredettebb országában
Mindennaposak a zavargások Burundiban, a világ legelkeseredettebb országában
Goran Tomasevic / Reuters

Burundit a polgárháború sújtotta Szíria, a nyugat-afrikai Togó - amely tavaly az utolsó helyen végzett - , Afganisztán, Benin, Ruanda, Guinea, Libéria, Tanzánia és Madagaszkár követi a sorban.

"Nagyon fontos üzenete van a listának az Egyesült Államok számára, amely ugyan nagyon gazdag, az elmúlt 50 évben egyre gazdagabb és gazdagabb lett, miközben nem lett boldogabb" - idézi a Reuters Jeffrey Sachs amerikai közgazdász professzort, a kutatás egyik szerzőjét, aki szerint noha egyértelműen nem lehet tudományosan kimutatni az egyes országok közti különbséget, azért az adatok alapján kiderül, miért boldogabbak az emberek az egyik, mint a másik helyen, és ezáltal lehetőségünk van változtatni is. "Egy olyan társadalom, amely csak a pénzt hajszolja, ott csak a rossz dolgokat üldözzük.

A társadalmi  szerkezetünk szétbomlik, a társadalmi bizalom semmissé lesz, ahogy a kormányba vetett hit is" - jegyezte meg Sachs, hozzátéve, a gazdasági fejlődés önmagában semmit sem jelent, hiszen több országban mindez a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, a társadalmi kirekesztettség elmélyítése, és a természeti környezetben keletkezett súlyos károk árán valósult meg - mindez pedig boldogtalanná teszi az embereket.

Sachs kiemeli a 14. helyen végzett Costa Ricát, amely rengeteg, jóval gazdagabb országot megelőzött, mégis elégedettek az életükkel az emberek, valamint Izlandot és Írországot, ahol noha bankokat érő válság drámaian befolyásolta a gazdasági helyzetet, mindez azonban nem hatott jelentősen az izlandi és az ír lakosság optimizmusára.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a 2011-es a fukushimai katasztrófa sem rengette meg az emberek egymásba és a kormányba vetett hitét, és a történtek ellenére Japán tavaly az 46., idén pedig az 53. helyen végzett. Az adatokat elemző közgazdászok szerint a természeti katasztrófák és gazdasági válságok megfelelően működő intézményrendszer mellett még erősíthetik is, sem mint rombolnák a társadalmi összetartozást. 

Az immár negyedik felmérés készítői kitértek arra is, hogy a világon jelenleg öt helyen - Bhutánban, Ecuadorban, Skóciában, az Egyesült Arab Emírségekben és Venezuelában - hoztak létre külön miniszteri posztot arra, hogy a lakosság "boldogságának" ügyével foglalkozzon.

Boldogabbak vagyunk, mint valaha

Az Eurobarometer boldogságot vizsgáló éves jelentése szerint is boldogabbak a magyarok, mint az utóbbi években. A 2015-re vonatkozó felmérésből is kiderül, hogy Dánia vezetésével a skandináv országokban élnek a legboldogabb európaiak. Részleteket itt olvashatnak: >>>.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.