galéria megtekintése

Gondolta volna? A magyarok boldogabbak, mint valaha

4 komment


Körösi Ivett

A 2008–2009-es gazdasági válság óta nem „zártunk" olyan boldog évet Európában, mint tavaly. A kontinensen élők 80 százaléka elégedett az életével. Az északiak a legboldogabbak, míg a dél-európaiak meglepően búskomorak.

Aki boldog életre vágyik, ideje csomagolnia, és felülni az első Koppenhágába tartó repülőgépre, az Eurobarometer boldogságot vizsgáló éves jelentése szerint ugyanis Dánia vezetésével a skandináv országokban élnek a legboldogabb európaiak. A rotterdami Erasmus Egyetem kutatója, Ruut Veenhoven úgy látja: minél elégedettebb az ember az életével, annál boldogabb.

Az elégedettséget – amelyet Dániában a 0–10 közötti skálán 8,4-re értékeltek – érdekes módon leginkább az határozza meg, hogy

milyen a bürokrácia minősége az adott országban.

 

„Ha jól működik a rendszer, kompetensek és nem korruptak a köztisztviselők, az emberek boldogabbak. Ezt fokozza, ha a törvények és a gyakorlat között kicsi az eltérés, mivel ez kiszámítható környezetet teremt az állampolgárok számára" – nyilatkozta lapunknak a boldogságkutató professzor, aki szerint a politikai rendszer, nevezetesen a demokrácia állapota is befolyásolja, hogy az ember boldognak érzi-e magát.

Dán utcakép. A politika is befolyásolja a boldogságot
Dán utcakép. A politika is befolyásolja a boldogságot
Thinkstock

Veenhoven megfigyelte, hogy a szocialista blokk szétesése után Kelet-Európában sokkal boldogtalanabbak lettek az emberek, s tíz évre volt szükség ahhoz, hogy ismét elégedettek legyenek az életükkel. „Főleg az idősebbek érezték magukat kevésbé boldognak, sokan elveszítették az állásukat, az emberek nem voltak hozzászokva a demokráciához.

Mostanra azonban a kelet-európaiak, köztük a magyarok, boldogabbak, mint valaha"

– mutat rá Veenhoven.

Az általános jó érzés egész Euró­pára érvényes manapság, az Eurobarometer 2015-re vonatkozó felméréséből kiderül, hogy a világgazdasági válság óta tavaly voltak a legboldogabbak az európaiak: 2008-ban 76 százalékuk mondta, hogy elégedett az életével, míg tavaly 80 százalékuk gondolta így. Az északi országokban nemcsak a bürokrácia átláthatóbb és gördülékenyebb, de Veenhoven szerint az individualizmusnak is szerepe van abban, hogy elégedettebbek az átlagnál: „Sokkal nagyobb szabadsággal döntenek az életükről, arról, hogy milyen munkát végeznek, vállalnak-e gyermeket, és kivel házasodnak. Ebből kifolyólag sokkal nagyobb az esélye annak, hogy olyan életet élnek, ami igazán nekik való."

Az Eurobarometer felméréséből kiderül azonban, hogy számos tényező árnyalja a képet. A jövedelem például igen fontos – olvasható a The Economist összefoglalójában –, hiszen a megkérdezett európaiak válaszaiból kiderül: fizetésemelés esetén lakóhelytől függetlenül mindenki boldogabbnak érzi magát. Az sem mindegy, hány éves az ember: a svájciak 75 éves koruk felett a legboldogabbak, a portugálok és görögök (akik a sereghajtó Bulgária előtt végeztek, 4,32-es értékkel) viszont nehezen viselik az öregedést.

Meglepő módon a dél-európai országok lakói mindig „búsabbak" voltak az átlagnál. „Vannak olyan nem nyilvánvaló körülmények, amelyek sokkal kedvezőtlenebbek a mediterrán országokban, például nagyok a hatalmi különbségek. A főnök sokkal inkább zsarnokoskodik a beosztott felett, és az anyós is hajlamos jobban beleszólni a családi ügyekbe" – mondja nevetve a professzor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.