galéria megtekintése

Káosz az időjárásban: Krétán félméteres hó esett

0 komment

P. A.

Bár a havazás télen nem szokatlan, mégis már-már a Holnapután című film képkockáit idézi fel az az időjárási anomália, ami Dél-Európában és a Közel-Keleten zajlik. A legdélibb görög szigeten januárban általában 10-15 fok szokott lenni, most a tengerparton 20-30 centiméteres, a magasabban fekvő területeken fél-egy méteres hó van. A még délebbre fekvő Tel-Aviv sem sok havat látott eddig, ahogy Törökországban sem éppen megszokott a havazás.

Az új év érdekes meglepetést tartogatott Kréta lakóinak: hóra, pláne ekkorára valószínűleg álmukban sem számítottak. Az elmúlt napokban olyan sokat havazott, hogy nemcsak az alacsonyabban fekvő, tengerparti üdülővárosok, hanem a hegyvidéki területek is vastag hótakaró alá kerültek. 

Hó Jeruzsálemben
Hó Jeruzsálemben
Ammar Awad / Reuters

Egy drónnal készített videón látszik, hogy az erős szél több helyen fél-egy méter magas torlaszokat emelt, több települést elzárva így  a külvilágtól. Kréta ki sem lát a hóból, sok helyen ingadozik az áramellátás. Az utakat ugyan többnyire letakarították, a közlekedés mégis megbénult, mert a járművek többsége alkalmatlan a téli közlekedésre. A sziget több városában - például Chaniában, Rethymnonban és Heraklionban - több iskolát is bezártak.

 

Északabbra sem sokkal jobb a helyzet, Athénban például már eleve ki sem nyitottak az iskolák karácsony után. A fővárosban még csütörtök délelőtt is erőteljesen havazott, miközben a meteorológusok erre a napra már nem jósoltak havat. Több utat lezártak, és mentési munkálatokban többször bevetették a hadsereg alakulatait is.

Havazás Ammanban
Havazás Ammanban
Muhammad Hamed / Reuters

Ilyen mértékű káoszt ugyan nem, de meglepetést annál nagyobbat okozott a Nápoly környékén hullott hó az év végén. Az autósok nagy része nem is használ téli gumit, ugyanis a hőmérséklet ezen a vidéken ritkán csökken tíz fok alá, ezért az amúgy is zsúfolt dél-olasz városban a szokásosnál is több volt a baleset a meglepetésszerű havazás miatt. A helyiek még csak nem is emlékeznek olyanra, hogy havazott volna a környéken.

A Közel-Kelet egy része is hótakaró alatt

A szélsőséges időjárástól azonban nemcsak Görögország szenved, fél Izrael is megbénult a kedden érkezett front miatt. A vihar a térségtől szokatlan hideget és esőt hozott, nem is keveset - és bár az előrejelzés szerintinél kevesebbet, de havat is. Több tízezer lakás maradt áramszolgáltatás nélkül, Jeruzsálem-szerte az összes iskola és óvoda zárva maradt. Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök arra figyelmeztette az országot, a rendkívüli helyzetnek még nincsen vége. A legerősebb viharkárokat a Tel-Avivtól tíz kilométerre északabbra fekvő Netánja város szenvedte el, egy hatalmas elektronikus hirdetőtábla az úttestre zuhant, csak a szerencsén múlt, hogy senki sem sérült meg.

A viharos szél óriási, nem ritkán hat méter magas hullámokat gerjeszt a tengeren, az extrém erejű orkán és a hideg pedig csak tovább nehezíti az utak takarítását. Ahol nem hó, ott eső esik, ez pedig jelentős árvizeket helyezett kilátásba országszerte - írja az Israel National News.

Egy tizenhárom éves fiú szerdán az Elah völgyében életét vesztette egy balesetben, miután a síkos úton irányíthatatlanná váló busz nekicsapódott egy közeli járműnek. A Ben-Gurion reptéren pedig villám csapott az egyik légiforgalom-irányító toronyba, ugyan személyi sérülést nem okozott, de az elektromos berendezés megsérült, így több gép sem kapott engedélyt a felszállásra - írja a The Times of Israel.

A mostani helyzet sem számít mindennapinak, bár azért nem közelíti meg tavaly téli nagy hókáoszt. A négy emberéletet követelő extrém időjárásra évtizedek óta nem volt példa. Két férfi egy felborult dzsipben lelte a halálát, mikor egy vízfolyam elsodorta az autót. Egy másik férfi a háza tetejéről esett le, éppen egy lukat próbált befoltozni, egy csecsemő pedig hősugárzó okozta tűzben vesztette életét.

A libanoni Baalbek
A libanoni Baalbek
Ahmed Ali / Reuters

A fél méteres hó gyakorlatilag megbénította az országot. A leszakadt vezetékek miatt napokig ingadozott az áramellátás, az utak járhatatlanná váltak, több kismamánál a helyszínen kellett levezetni a megindult szülést, mert a mentő nem tudott eljutni a kórházba.

A mostani havazás sem csak Izraelt sújtotta, hanem több területet is a térségben. A hétvégén újabb adag hóra számíthat Törökország is, noha ez a vihar csekélyebb lesz, mint az előző, már „csak” néhány centi friss hóra számítanak - jósolja a következő néhány napra a térség időjárását az Accuweather.

Gázában súlyos a helyzet

A Közel-Keleten továbbra is rendkívüli a hideg, Izraelben olyan helyeken is esett a hó, ahol szinte soha nem közelít a fagyponthoz a hőmérséklet, Kármielben és a Golán-fennsíkon is vastag hóréteg borítja a talajt.

A szélsőséges időjárás a legnagyobb bajokat a Gázai övezetben okozza. A komoly esőzések és felhőszakadások jeges vízfolyásokkal árasztják el a térséget, és a helyiek az ingadozó áramszolgáltatással is küzdenek. Egy kéthónapos gázai csecsemő súlyosan meghűlt, majd a hideg miatt kapott súlyos tüdőgyulladásban életét vesztette. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.