galéria megtekintése

„Most már újra gyönyörű vagy” – mondta azután, hogy megerőszakolta

1 komment

NOL

Jimmy Savile, a BBC műsorvezetője kórházakban vadászott áldozataira. Több mint 60 embert – köztük betegeket és a személyzet tagjait is – bántalmazott szexuálisan a London melletti Aylesburyben működő Stoke Mandeville-i kórházban.

„Opportunista ragadozó, aki alkalmanként előre megtervezte az áldozatok elleni támadását" - írta jelentésében a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) két munkatársa, Androulla Johnstone és Christine Dent.

Állat a jótékonyság leple alatt
Állat a jótékonyság leple alatt
Paul Hackett / Reuters

A vizsgálat során kiderült, hogy 1972 és 1985 között az áldozatai kilenc informális szóbeli és egy hivatalos panaszt tettek Savile ellen - köztük egy 8-9 év körüli kislány is, akit a brit műsorvezető tíz alkalommal molesztált, amikor a lány meglátogatta a kórházban dolgozó rokonait -, ám hiába, soha senki sem jutott el a feljelentésig. Igazán senki sem foglalkozott velük, „vagy nem vették komolyan, vagy a felső vezetéshez került" – áll a jelentésben. A hivatalos panaszt pedig ejtette is az áldozat apja a kislánya egészségi állapota miatt.

 

Savile rengeteg pénzt gyűjtött a kórház felújítására, karitatív munkáját pedig Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök is támogatta, mit sem sejtve arról, hogy a népszerű lemezlovas a jótékonyság leple alatt férkőzik áldozatai közelébe, és kihasználva helyzetét, megerőszakolja a betegeket vagy az intézet személyzetét.

Savile 1969-ben kezdett el önkéntesként, portásként dolgozni a kórházban, a vezetők pedig korlátlan hozzáférést biztosítottak a hírességnek. Szinte azonnal híre ment, hogy a férfi folyamatosan szexuális tartalmú célzásokkal és felkérésekkel zaklatja a személyzet fiatalabb tagjait, ám a felsőbb vezetés nem foglalkozott a dologgal. 1980-ban nőtt Savile intézményre gyakorolt hatása, miután a kormány kinevezte az új rehabilitációs központ fő támogatásszerzőjévé. Innentől kezdve a Stoke Mandeville-i kórház nagyban függött a férfi által szerzett adományoktól, és a pozíció lehetővé tette, hogy fiatal adománygyűjtők váljanak a prédájává.

„Azt, hogy szabadon járhat-kelhet, a befolyását és a hatalmát arra használta, hogy szexuális erőszakot kövessen el"

- mondta Kate Lampard, aki szintén vizsgálatot folytat az ügyben. Megjegyezte, hogy Savile státuszát és befolyását az őt támogató politikusoknak, vezető köztisztviselőknek és az NHS vezetőinek köszönhette.

Miután a vizsgálat lezárult, több egykori áldozat is megszólalt, köztük egy a kórházban dolgozó nő, akit a nyolcvanas évek elején bántalmazott Savile. Mint mondta, kollégái óva intették a „mocskos öregembertől”, egyszer azonban találkoztak a portán, Savile pedig a kezeit váratlanul

az arca köré fonta és megpróbálta lenyomni a nyelvét a torkán.

A férfi megkérdezte, elviheti-e egy körre a Rolls-Royce-án, a nemleges válaszra pedig fenyegető és erőszakos lett. A nővel közölte, hogy jobb, ha nem jelenti a történteket, különben a deréktól lefelé bénulást szenvedett betegekkel foglalkozó központ bezárhat.

Egy, a kórházban fekvő, akkor 16 éves lányt is bántalmazott Savile. Mint mondta, a férfi két alkalommal erőszakolta meg. „Most már újra gyönyörű vagy” – mondta neki a második után.

Hat gyermek állította, hogy a férfi bántalmazta őket a kórház folyosóján, amikor a kórházi hálóinget viselték, amely „kevés védelmet” nyújtott Savile érintése ellen".

Az NHS vizsgálata szerint Savile előszeretettel bántalmazta áldozatait mások előtt, ám olyan helyzetet teremtett, hogy nem tudtak segítséget kérni, sőt, arra sem tudták felhívni környezetük figyelmét, hogy épp valami szörnyűség történik velük. 

Savile 85 éves korában, 2011. október 29-én halt meg.

Noha már életében felröppentek pletykák arról, hogy gyermekeken, sőt, halottakon éli ki szexuális vágyait, soha sem vonták felelősségre.

Mire 1990-ben lovaggá ütötték, több millió fontot – élete során összesen negyvenmilliót – szedett össze jótékonysági célokra, a befolyására pedig jellemző, hogy a trónörökös Károly őt – egy megrögzött agglegényt – kérte fel közvetítőnek, amikor válságba került a házassága Diana hercegnével.

A különc hírességről alkotott kép 2012. október első napjaiban változott meg, amikor kétmillió néző látta az ITV kereskedelmi televízió Exposure című tényfeltáró műsorát, amelyből kiderült, hogy Savile hosszú pályafutása során számos fiatal lányt molesztált. A sokkoló műsor több áldozatot is megszólaltatott, akik részletesen beszámoltak arról, hogyan erőszakolta meg őket a showman, részben Duncroftban, egy 1980-ban bezárt surrey-i javítóintézetben, részben a BBC londoni székházában levő öltözőjében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.