galéria megtekintése

Pocokinváziót hozott az enyhe tél

0 komment

NOL

Az enyhe tél és a kellemes, hosszú tavasz után nem sokat kellett várni, az első júniusi napok beköszöntésével megérkezett a nyári kánikula is. A gyümölcsösök a szokottnál korábban borultak virágba és korábban kezdődik majd az aratás is. Az elkövetkezendő hetekben derül ki, milyen hatássai lesznek az elmúlt hónapok időjárásának.

A gyümölcsösöknek nem tesz jót a korai virágzás
A gyümölcsösöknek nem tesz jót a korai virágzás
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az elmúlt tél kifejezetten enyhe volt, az országos középhőmérséklet csaknem 2,5 fokkal volt magasabb az átlagosnál. A maximumok is jóval átlag felettiek voltak, a legmagasabb hőmérsékletek nagyjából 3°C, ez idén majdnem a duplája, 5,6 fok  volt.  Többször megdőltek a napi melegrekordok is, előfordult, hogy a leghidegebb órában is 10 fok felett alakult a hőmérséklet, valamint olyan is, hogy napközben 16 foknál is melegebb volt. Az Időkép mérései szerint nem volt olyan téli nap, hogy ne emelkedett volna az ország valamely pontján fagypont fölé a hőmérséklet.

Egész télen alig esett hó. Az 1971 és 2000 közötti időszakban volt olyan, hogy tizenegy decemberi napon havazott országos átlagban, ez a mostani szezonban csak öt nap volt, de tartós hótakaró szinte sehol sem alakult ki és voltak olyan helyek, ahol egyáltalán nem havazott. A január sem volt különb, a februári napok pedig sokszor már kora tavaszt idéztek.

 

A szokatlanul enyhe tél annak volt köszönhető, hogy a Szibéria felett télen található anticiklon keletebbre alakult ki a szokásosnál, így a sarkvidéki, hideg levegő nem a Kárpát-medencébe, hanem tőlünk sokkal keletebbre áramlott az alacsonyabb szélességek irányába.

Míg Amerikát hetekre megbénította a rekord mértékű havazás és a hideg (sok helyen egy-másfél méteres hó esett, Észak-Dakota és Wisconsin egyes területein -51 fokot, míg Montana államban -53 fokot mértek, Észak-Dakota és Wisconsin egyes területein pedig -51 fokot ), addig nálunk nem ismétlődött meg a tavalyihoz hasonló, tavaszi hókáosz, bár március végén néhány centi hó esett a Kőszegi-hegységben.

Sokba kerül a korai tavasz?

Jobb gabonahozamra számíthatnak a gazdák, mint tavaly, de a haszon jelentős része a pockok gyomrában végezheti
Jobb gabonahozamra számíthatnak a gazdák, mint tavaly, de a haszon jelentős része a pockok gyomrában végezheti
H. Szabó Sándor / Népszabadság

A tavaszi középhőmérséklet több mint másfél fokkal meghaladta az átlagos értéket, ezzel pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat 1901-től rögzített adatbázisában a tíz legmelegebb tavasz közé került az idei.

Az enyhe télnek és a hamar érkezett tavasznak azonban eljön a böjtje is. Ha nincs elég hideg, a kórokozók és kártevők könnyebben áttelelnek, így veszélybe kerülhetnek a gyümölcsösök, a takarmány- és haszonnövények egyaránt.

A túl enyhe tél az erdők állat- és növényvilágára is negatív hatással van. A vastag hótakaró védi a növényzetet a nagy fagyoktól, tavasszal pedig, amikor olvad, ez adja a szükséges vizet a lombfakadáshoz. Enyhe időben a rágcsálófélék pedig a szokásosnál több almot nevelhetnek fel, ami pedig főként a gabonafélékre jelent óriási veszélyt. Az ország középső és déli részein egyre több a pocok, a növényvédelmi hatóság szakemberei szerint az utóbbi évek egyik legjelentősebb szaporodásával áll szemben az ország. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) első becslése szerint az őszi kalászosoknál 500 ezer tonna terméskiesést okozhatnak a rágcsáló. A pocok egyes területeken teljes tarrágást okozott, vészhelyzet azokon a területeken alakult ki, ahol lucernatáblák és gyepterületek is vannak az őszi kalászosok mellett.

A korán jött tavasz nemcsak a rágcsálóknak, de a kalászosok érésének is kedvezett, ezért már Péter-Pál (június 29.) előtt, várhatóan június 15-e körül megindulhat a korai érésű búza és árpa aratása, sőt a repce betakarítása is  - írja a Napi Gazdaság. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a magyar gabonatermesztők a tavalyinál jobb évre számítanak, bár a májusi viharok és a pocok kártétele miatt csak 4-5 millió tonna termés várható.

A gyümölcsösök a megszokottól két-három héttel hamarabb, már április elején virágba borultak, ám egyes gyümölcsfajtákra kedvezőtlen hatással van a korai rügyezés: a friss virágok nagyon sérülékenyek, így egy-egy hűvösebb éjszaka könnyen kárt tehet bennük; kifejezetten fagyérzékenyek a csonthéjas gyümölcsök, például a sárga- és őszibarack.

Támadnak a pollenek

Nem jártak jól az enyhe téllel az allergiások sem: a mogyoró, az éger, a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása már januárban elkezdődött, márciusban pedig következtek a fűzfélék és a nyárfa is. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.