galéria megtekintése

Kivégzéseket nézett a gyilkos kamasz, miközben az anyja elvérzett

0 komment

P.N.
NOL

Kedden kilenc év börtönbüntetésre ítéltek egy 15 éves lányt Dániában, amiért előre megfontoltan, hidegvérrel meggyilkolta az anyját. Az ország történetében ez a legszigorúbb büntetés, amelyet kiskorúra valaha kiszabtak.

Lisa Borch 2014. október 8-án este altatót kevert anyja, Tine Römer Holtegaard ételébe, majd miután az asszony magatehetetlen állapotba került, hússzor belemártott a testébe egy hosszú pengéjű kést. A gyilkosság kitervelésében és végrehajtásában egy 29 éves iraki menekült férfi is közreműködött, akivel a kamaszlánynak viszonya volt.

Nem volt elég beteg, hogy kezeljék

Hogy a fiatal lánnyal valami nincs rendben, annak 14 éves koráig nem voltak jelei. Tine már egy felnőtt fiúnak és két négyéves ikerlánynak az anyja volt, amikor találkozott majd összeházasodott Jens Holtegaarddal. A férfinak az előző házasságából volt két lánya, és saját elmondása alapján a két család egyesítése eszményi volt.

 

„Tine csodálatos anya volt, aki mindent megtett a lányaiért. A legrosszabb rémálmomban sem tudtam volna elképzelni ilyen átalakulást. Lisa gyerekkorában semmi jel nem utalt arra, hogy valaha is probléma lesz vele" – idézi a Bild a lány mostohaapját.

A gondok 2013-ban, nem sokkal Lisa konfirmálása után kezdődtek, amikor a szülők egy szörnyű hazugságon kapták a lányt. Lisa azt állította, hogy egy barátnőjénél alszik, miközben egy nála sokkal idősebb férfival találkozott. Később több alkalommal is el kellett menni a kamaszért, aki keményen leitta magát idősebb barátai körében. A hazugságok egyre gyakoribbá és arcátlanabbá váltak.

A házaspár ekkor már nagyon aggódott, hogy nem puszta kamaszos lázongásról van szó, ugyanis Tine, aki festőként dolgozott, de szociálpedagógus végzettséggel rendelkezett, látta a riasztó jeleket a lányán, aki még az ikertestvérétől is eltávolodott.

Tine ekkor gyermekpszichológus segítségért kérte. Sor került néhány megbeszélésre, de 2014 szeptemberében a pszichiátria megvonta Lisától a további kezeléseket mondván, hogy a lány „nem elég beteg". Lisa egy hónappal később meggyilkolta az anyját.

Elcsábította a radikális iszlám

Mint a bírósági eljárás alatt kiderült – írja a Daily Mail –, Lisa egy dániai menekültközpontban megismerkedett néhány radikális  muzulmánnal. A lányt egy nála jóval idősebb férfi próbálta az iszlámmal megismertetni, s közben szerelmi viszonyba kerültek egymással. Lisa azt tervezte, hogy a férfival Szíriába szökik az Iszlám Állam oldalán harcolni, ám időközben kiderült, hogy szerelmének valójában felesége és gyermekei vannak Svédországban. A szakítás miatti csalódottság nem tartott sokáig, 2014 nyarán Lisa egy étteremben vállalt munkát, ahol megismerkedett a 29 éves Bakhiar Mohammed Abdullahhal, egy menekültstátuszt kapott iraki férfival.

Kettőjük viszonyáról a férfi a bíróságon azt vallotta, szerették egymást és össze akartak házasodni, a lány viszont azt mondta, csak jó barátok voltak. Lisa családja is úgy tudta, hogy együtt járnak, s mivel az anya úgy gondolta, hogy Bakhiar rossz hatással van a lányára, el is tiltotta tőle. A nyomozás aztán igazolta, hogy a 15 éves lány és a 29 éves férfi szexuális kapcsolatban állt egymással.

Hogy a megismerkedésük és a gyilkosság között pontosan mi történt kettejük közt, az nem világos, ugyanis Lisa és Bakhiar olyan sűrűn módosította a vallomását, hogy a bíró kijelentette: soha ennyi különböző vallomást nem hallott még, és ez a gyilkosság részleteire is igaz.

A rendőrségi kihallgatása során Bakhiar először azt mondta, Lisa szó szerint megéljenezte őt, amikor először szúrt. Később a bíróságon már azt állította, hogy a lány csak azután hívta fel, hogy az anyja már halott volt, és arra kérte, segítsen elrejteni a kést.

Kivégzéseket nézett, miközben anyja haldoklott

A rendőrséget Lisa hívta fel azzal, hogy hallotta az anyját sikoltozni, a kertben pedig egy fehér férfi szaladgál. „Kérem, jöjjenek, itt minden csupa vér" – mondta.

Mikor a rendőrök megérkeztek, a kamaszlány egy fotelben ült és a mobiltelefonján videókat nézegetett teljes lelki nyugalommal. Még akkor is videózott, amikor a mentők az anyja életéért küzdöttek. Egyetlen alkalommal nézett fel, amikor rámutatott édesanyja hálószobájának ajtajára, és amikor közölték vele, hogy az anyja meghalt, csak megvonta a vállát. Ez az érdektelenség keverte azonnal gyanúba.

Mint utólag kiderült, Lisa az Iszlám Állam brutális kivégzéseit nézegette akkor és később is. Azon az estén Lisa mostohaapja nem volt otthon, ikertestvére pedig több hónappal korábban elköltözött már, mivel nem bírta elviselni az anyja és nővére állandó veszekedéseit.

Borchot és Bakhtiar Mohammed Abdullahot letartóztatták. Bár a férfi nem volt már a házban, amikor a hatóságok megérkeztek, ujjlenyomatát megtalálták az áldozat hálószobájában. Azt ugyan nem lehetett megállapítani, hogy az asszony halálát közvetlenül melyikőjük okozta, mind a két gyanúsítottat gyilkosságért ítélték el kedden Dániában.

Borch kilenc évet kapott, melyből az elsőt a fiatalkorúak börtönében kell eltöltenie. A lányt pszichiátriai vizsgálatnak is alávetették, mely személyiségzavart állapított meg nála, de nem ítélték beszámíthatatlannak. Bakhtiar Mohammed Abdullah 18 év börtönbüntetést kapott, s miután büntetése letelt, azonnal kiutasítják Dániából. Emellett a bíróság több mint 50 ezer euró fájdalomdíjat ítélt meg az áldozat férjének és gyermekeinek.

Borch ikertestvére a tárgyalások alatt egyszer sem nézett rá a nővérére, Jens Holtegaard pedig az ítélethirdetés után kifejtette, reméli, a lány segítséget kap a börtönben, de előre retteg a naptól, amikor szabadulni fog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.