galéria megtekintése

Kiképző őrmester mezítláb

Elsősorban nőket vonz az Amerikából indult, az érzelmeket szabadon engedő mozgásforma

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 26. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Olyan mozgásformát kellene kitalálni, amely a fájdalom és fáradtság helyet örömet okoz, és az ízületeket sem terheli – jutott eszébe a nyolcvanas évek aerobikőrülete és az azzal járó sérülések közepette egy amerikai házaspárnak.

Saffire Bouchelion. Fekete öv kiegyensúlyozottságból
Saffire Bouchelion. Fekete öv kiegyensúlyozottságból
SAFFIREBOUCHELION.COM

Debbie és Carlos Rosas elképzeléséből hamarosan megszületett a nia, amely három harcművészet, három táncstílus és három gyógyító mozgásforma elemeit egyesíti, van benne például egy kis aikidó, taekwondo, dzsessztánc, jóga és tajcsi is.

A Kaliforniából elindult nia nem lett annyira népszerű és ismert, mint például a pilates vagy az említett aerobik, ám van stabil tábora – néhány éve már Budapesten is. A rajongók és a tanárok túlnyomó többsége a világ minden táján nő. Nem meglepő, hogy a táncos, vidám és lágy, szigorúan mezítláb végzett mozgásforma őket vonzza elsősorban. Az Egyesült Államokban pedig egyértelműen a középosztálybeli nők sportja ez.

 

Nemrég a nia egyik különleges alakja járt ismét hazánkban. Saffire Bouchelion is a tengerentúlról érkezett, ám semmi másban nem testesíti meg az "átlag" nia-oktatót. "Én voltam az első afroamerikai férfi, aki fekete öves niaoktató lett" – mondja. Majd kétméteres magasságával, erős testfelépítésével és rasztahajával már messziről kitűnik az Andrássy úti forgatagból. Az a típus, akinek a hangja és a kisugárzása azonnal betölti a teret, így a Nagymező utcai kávézó teraszát is, ahol beszélgetünk.

"Férfiként olyan közeget teremtek a női diákok számára, amelyben szabadon engedhetik érzelmeiket, igazán nők lehetnek, de közben tökéletes biztonságban vannak" – mondta. A negyvenes éveiben járó Bouche lion Dél-Kaliforniában nőtt fel, de ma már az oregoni Portlandben él, a nia "fővárosában". Persze nem csak arról van szól, hogy férfiként ügyesen megtalált egy piaci szegmenst egy alapvetően női sportban. Látszik, hogy őszintén lelkesedik a mozgásformáért, amelyet immár tizennyolc éve tanít.

"Kívülről nézve csak egy újabb fitneszmódszernek tűnik, de a niában ugyanolyan fontos az elme és az érzelmek harmóniája. Azt szoktam mondani, nem is tanár vagyok, hanem érzelmi kiképző őrmester. Az első a spiritualitás, vallási felhang nélkül" – magyarázza. A nia hivatalos weblapjáról kiderül: a mozgást azért nyakon öntik jókora adag ezotériával is. Az interneten olvasható beszámolók szerint ez a "szósz" azonban a racionálisabb gondolkodású követőket sem riasztja el.

Nagyon sokan azért járnak el az órákra, mert a táncos mozgás mosolyt csal az arcukra. A nia egyik alapját szintén az adja, amit a Nyugaton egyre nagyobb teret nyerő pozitív pszichológia és a keleti vallások egyaránt tanítanak: a kiegyensúlyozottság titka az, hogy minden figyelmünkkel a jelenre koncentráljunk. Ne kalandozzanak mindenféle a gondolataink, ne rágódjunk a múlton vagy a jövőn – ha máskor nem, legalább edzés közben. Saffire Bouchelion már tizenegy éve tanítja a niát szerte a világban. Ezen az úton épp egy budapesti meghívás indította el.

"Egyik korábbi tanítványom hívott meg ide. Azelőtt még soha nem jártam külföldön! Ma pedig már elmondhatom, hogy a budapesti niaközösség és én egymásba szerettünk. Most vagyok itt negyedszer, és úgy érzem, ez volt a legjobb külföldi turném. Már mindenki ismer, olyan volt az egész, mint egy hosszú, folyamatos ünneplés" – lelkendezik. Férfias kisugárzása a népszerűség mellett gondokat is okozott. "Meg kellett tanulnom kezelni, ha egy tanítvány vonzódni kezd hozzám, és ezt el is mondja. Ma már meg tudom húzni a határokat, így ebből nincs probléma."

Olyan is volt, hogy egy barátnője kezdett eljárni a csoportjába. Amikor szakítottak, a tanítványok fele a lány "mellé állt", és otthagyta az órákat. "Kezdhettem elölről a tanítványok gyűjtését, ilyen se lesz többet!" – teszi hozzá mosolyogva.

A nia mellett modern táncot is tanít, ezenkívül dobol. "A zene legalább annyira az életem, mint a mozgás. A következő célom, hogy a zene is körbeutaztasson a világon" – mondja. Szerinte niatanárként ez is előnyt jelent számára. "Egyetlen pillanatra sem esek ki a ritmusból, pedig ez még a fekete öveseknek is nehezen megy néha. De nekem a ritmus a lényem."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.