galéria megtekintése

Kelták Massachusettsben

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 03. számában
jelent meg.


Horváth András Dezső
Népszabadság

Plastic Paddy – Írországban így hívják azokat a „műmájer” amerikaiakat, akiknek ősei Írországból vándoroltak az Egyesült Államokba, ők pedig a mai napig írnek vallják magukat, miközben semmi közük nincsen az anyaország kultúrájához. Ők azok, akik Szent Patrik napján Amerika-szerte zöld pólókban vedelik a sört, miközben Dublinról azt hiszik, hogy az egy whiskey-fajta.

Éppen ezért a Plastic Paddyk nem túl népszerűek a szigetországban, különösen akkor, ha az ír kultúra olyan féltve őrzött kincseit kezdik el piszkálni, mint például a kocsmazene. A bostoni Dropkick Murphys azon kevés banda közé tartozik, amelyet a született írek is szeretnek.

– Sokan próbálnak abból megélni Amerikában, hogy valakijük ír volt. Aztán elmennek Írországba, és úgy viselkednek, mint a szegény rokonokat meglátogató jóságos jenki nagybácsi. Mi tudjuk, hol a helyünk, és ha Corkban vagy Dublinban járunk, nem játsszuk az agyunkat, hanem úgy viselkedünk, ahogy otthon, Bostonban tennénk – meséli Tim Brennan, a kelta punk műfajába sorolt együttes basszusgitárosa.

A keleti parti Boston Amerika „legírebb” városa, az első emigránsok a XVI. században érkeztek. 1845 és 1852 között Írországban volt a kor legszörnyűbb éhínsége, a biztos halál elől tízezrek menekültek az Újvilágba és találtak otthonra Boston déli részén. Ahol az 1900-as évek elején már több ír élt, mint egész Nagy-Britanniában. A katolikus íreket azonban lenézték, a protestáns elit ugyanúgy nem vette őket emberszámba, mint a fekete rabszolgák csupán papíron felszabadított leszármazottait vagy a szintén tömegesen érkező dél-olaszokat.

 

Az ír negyedben a megpróbáltatások ellenére – vagy talán éppen azok miatt – tovább éltek az óhaza hagyományai, leginkább a zenében. Dél-Boston a mai napig az ír származású munkásosztály otthona, és itt alakult meg az 1990-es évek közepén a Dropkick Murphys is. Az ír népdalokat az amerikai punkzenével vegyítő társaság nótái hamar népszerűek lettek Bostonban és vonzáskörzetében, amely 4,5 millió lakosával az USA tizedik legnagyobb településhálózata.

Kilenc évvel ezelőtt aztán nagyot fordult a világ a zenekarral. – Angliában turnéztunk, éppen egy koncert után üldögéltünk a lakókocsinkban. A menedzserünk hívott, hogy Martin Scorsese állítólag használni akarja az egyik számunkat az új filmje betétdalaként. Hittük is meg nem is. Pár héttel később már el is felejtettük az egészet, amikor átküldték a film előzetesét, amelyben a mi dalunk szólt. A film A tégla volt, az előzetesben pedig ott láttuk Jack Nicholsont, Leonardo DiCapriót, Matt Damont és a többi gigasztárt. Tátott szájjal bámultuk a képernyőt, és nem hittük el, hogy ez most tényleg megtörténik – meséli Brennan az I’m Shipping Up To Boston (Felhajózom Bostonba) című dal történetét, amely egészen a világhírig repítette a minap a Budapest Parkban koncertező zenekart.

Műírek kíméljenek! A Dropkick Murphys tagjai Dublinban vagy Corkban is ugyanúgy viselkednek, mint Bostonban
Műírek kíméljenek! A Dropkick Murphys tagjai Dublinban vagy Corkban is ugyanúgy viselkednek, mint Bostonban
Kerry Brett

A bostoni ír rendőrök és gengszterek sztoriját elmesélő film minden idők egyik legsikeresebb mozija lett, a Dropkick Murphys egyszerű srácaiból pedig az egyik legkeresettebb koncertzenekar. A budapesti bulin azért az is kiderült, hogy a Dropkick-dalok élőben is nagyon működnek: a csajozási szokások és a whiskey kapcsolatát elemző Rose Tattoo, az amerikai írek hazájáról mesélő The State of Massachusetts vagy éppen a kocsmai bunyó szabályrendszerét balladába foglaló The Warrior’s Code.

– A kétezres évek közepén történt, hogy minden idők legjobb ír kocsmazenekara, a The Pogues előtt játszottunk Dublinban. A legendás énekes, Ronnie Drew éppen azon a héten volt hetvenéves, úgyhogy bejött az öltözőnkbe néhány üveg corki whiskey-vel. Nem volt mit tenni, be kellett bizonyítanunk neki, hogy bár Amerikában születtünk, az ereinkben ír vér folyik. A whiskey elfogyott, a koncert után pedig Ronnie odajött, és mindannyiunkat megölelt. Scorsesének is örültünk, de ennél nagyobb elismerést nem kaphattunk volna – mondja Tim Brennan, aztán elgondolkozva megvakarja a bicepszén lévő lóhere-tetoválást, amely zöld és szürke, mint az ír mezők és a bostoni utcák.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.