galéria megtekintése

Hetedik napja lángol a kanadai pokol

1 komment

NOL
NOL

Hetedik napja borítja lángba Kanada olajtermelő vidékét a pokoli futótűz. Vasárnapra már több mint 100 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Albertában, és nincs esély arra, hogy hamarosan visszatérhessenek.

Menny és pokol összeér.

Menny és pokol összeér. Északi fény ragyog a lángoló Fort McMurray fölött.
Marc Blinch / Reuters

A tűz múlt hét vasárnap csapott fel a kanadai Alberta tartományban, az északi Fort McMurray közelében. A szokatlanul meleg, harminc fok körüli hőmérséklet, az erős szél és a nagy szárazság következtében rohamosan terjedő tűz miatt szerdára már szükségállapotot hirdetett a kormány. Fort McMurray-ből több mint 88 ezer embert kellett több etapban evakuálni, a város legnagyobb része egy hét alatt megsemmisült. Bár a lángok vasárnapra északkeleti irányba, az erdőségek felé kezdtek terjedni, a lakosság a fokozott veszélyállapot miatt nem közelítheti meg a várost.

 

A helyiek nagy része a környékbeli kisebb településeken és az olajmezők táboraiban leltek menedékre, de helyi tisztviselők jobb szeretnék, ha az emberek délebbre vonulnának olyan városokba, mint a 655 kilométerrel távolabb lévő Calgary, ahol jobbak a körülmények és a szociális, illetve az egészségügyi ellátás.

Lángok elől menekülő autó a Fort McMurray melletti autóúton
Lángok elől menekülő autó a Fort McMurray melletti autóúton
Marc Blinch / Reuters

A vasárnapra már mintegy 200 ezer hektáron (Mexikóváros méretű területen) pusztító tűzvész valószínűleg Kanada eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája. Előzetes becslések szerint több mint hétmilliárd dolláros biztosítási kár keletkezett – írja a Reuters.

Emberfölötti erőfeszítésekkel próbálják védeni a felperzselt erdőségeket
Emberfölötti erőfeszítésekkel próbálják védeni a felperzselt erdőségeket
Reuters

Chad Morrison, a tűz megfékezéséért felállított parancsnokság legfőbb vezetője szombati közlése szerint a helyszínen jelenleg is több mint 500 tűzoltó dolgozik megfeszített munkatempóban. Az oltáshoz 15 helikoptert, 14 tankert és 88 egyéb tűzoltó berendezést vetettek be. Egy kimerült tűzoltó a kanadai CBC televíziónak azt mondta, csapatának tagjai 40 órán át dolgoztak alvás nélkül.

Mindeközben az otthonaikat elhagyni kényszerülő emberek információhiányra panaszkodnak. Sokan a műholdfelvételeket nézegetve próbálják kideríteni, hogy lakhelyük elpusztult-e, és az információs telefonvonalak is folyamatosan égnek.

Tábori körülmények közt várja a híreket az evakuált lakosság
Tábori körülmények közt várja a híreket az evakuált lakosság
Chris Wattie / Reuters

A BBC azt írja, szakértők szerint az ilyen tüzek hetekig, hónapokig is éghetnek, a remélt lehűlés és a hétfőre várt esőzés csak enyhíteni képes a helyzeten. Tisztviselők attól tartanak, hogy estére a lángok elboríthatják a szomszédos Saskatchewan tartomány északkeleti régióit is. A tűz már elérte a tartományi határt, és a füst miatt romló levegőminőség miatt ki kellett adni a figyelmeztetést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.