galéria megtekintése

Halálra gyötörték Jankát a magyar egészségügyben

9 komment

NOL

Megrázó történetet írt meg az Index egy fogyatékos asszony halálba vezető útjáról, és a magyar egészségügy silány, néhol azonban reménnyel kecsegtető helyzetéről. 

Janka néni kálváriája 2014 szeptemberében kezdődött, amikor elesett és kórházba került. A fogyatékkal élő 61 éves asszonyt az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe szállították (OBSI). Janka nővére az Indexnek elmesélte, hogy miután a röntgenből nem derült ki semmi, az orvosok szinte ki akarták dobni húgát, aki se járni, se ülni nem tudott.

Janka nővére negyven éven át dolgozott az egészségügyben. Részben ő gondozta húgát, akinek leépülése gyerekkori epilepsziás rohamok következménye volt, ennek ellenére kisebb munkákat elvégzett.

A család nagy nehezen elérte, hogy fizetett betegszállítóval Jankát a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba vigyék, ahol viszont nem akarták őt felvenni, mondván elesett, és csak ápolásra szorul.

 

Négy óráig kellett küzdeni, hogy felvegyék.

A saját vizeletében találtak rá

Másnap reggel a nővére meglátogatta Jankát, aki még mindig a folyosó sarkába tolva feküdt a saját vizeletében, ellátatlanul. - Sírt, hogy éhes és szomjas, remegett - mesélte a nővér. A főorvosnő azt javasolta, jobb ha hazaviszik a 61 éves beteget, mert egy spirálba fog kerülni, és végül nem fog tudni felállni. Végül a III-as Belgyógyászati Osztályra vitték őt.

Janka egy hét után sem tudott felállni. Újra az OBSI-ba vitték, ahol a röntgen során kiderült, hogy a szeméremcsontja bal oldalon darabosan eltört. Az orvosok szerint azonban a törés nem igényelt beavatkozást, ezért Jankát újra hazaküldték. Nővérének sikerült elérnie, hogy legalább gyógytornára járhasson, így a Jahn Ferenc utcai Rehabilitációs Központba került.

Két hónapba tellett felfedezni a másik törést 

Pár nappal a baleset után feltűnt, hogy Jankának alig van széklete, és a helyzet nem javult másfél hónappal a baleset után sem. A csekély mennyiséget a kórházban az epilepszia ellen adott gyógyszerekre fogták. Eközben a hasa duplájára dagadt, de az orvosok szerint beavatkozásra nem volt szükség.

- Nyugodjanak bele, meg fog halni, ilyen az öregség

- mondta a főorvos a családnak, miközben Janka állapotáról nem voltak pontos információik. Közben kiderült, hogy a bal oldali törés mellett jobboldalon is eltört a medencecsontja. Ezt két hónapba tellett felfedezni, ahogy azt is, hogy Jankának bélelzáródása van.

November végéig kellett várni, amíg Jankát elküldték kolonoszkópiára, amely rosszullét miatt elmaradt. Műtétről továbbra sem esett szó. Az asszonyt ezután egy magánorvoshoz vitték, ahol ígéretet kaptak egy beavatkozásra. A család közölte a Bajcsy-Zsilinszky kórházzal, hogy elvinnék Jankát, mire egy sebész újra ránézett az asszonyra.

Janka ezután az intenzívre, majd a műtőbe került. Az operáció során 30 centiméternyi elhalt bélszakaszt távolítottak el, majd tíz nap múlva jött egy újabb beavatkozás egy sipoly miatt. Janka nővére elmesélte, hogy húga az intenzíven nagyon jó ellátást kapott, dicsérte az osztály munkáját, viszont gégecsövet kapott, így beszélni nem tudott. Később szubintenzívre szállították a beteget, ahol majdnem éhenhalt, ezen az osztályon ugyanis már nagyon rosszul bántak az asszonnyal.

A gyomorszondát alig akarták behelyezni. A gégecső leszívásához egyszer használatos csövet egy vizes pohárban tartották a beteg mellett, és többször is használták.

A család szerint a nővérek végig nagyon segítőkészek voltak, de a kórházi hierarchia miatt  tehetetlenek is. Janka még két hétig élt az életmentő műtétek után.

A család nem nyugodott bele a halálába, és feljelentést tett. A vizsgálat bő egy évig folyt, amely végén

a rendőrség kimondta, senki sem hibázott.

A nyomozás lezárása ellen panaszt nyújtott be a család, a rendőrség még nem döntött a folytatásról.

Az Index kereste az ügyben a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat, ahol levelükre egyelőre nem reagáltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.