Kevesen tudják, hogy a nagydózisú só fogyasztásának nem csak hosszú távon vannak egészségkárosító hatásai. Aki 150 gramm sót akár kristályos, akár oldott formában egyszerre elfogyaszt, az meghal. Az ok az elektrolit-egyensúly felborulása, mely súlyos csapás a szívre és az érrendszerre nézve. Ilyen nagy mennyiségű konyhasót egyszerre elfogyasztani persze szinte lehetetlen, és nehéz elképzelni, hogy valaki szándékosan ilyet tegyen. Ám az elmúlt években az interneten terjengő életveszélyes bátorságpróbák miatt nem árt felhívni a zsengekorúak vagy lököttebb felnőttek figyelmét arra, hogy a fahéjrágáshoz és a hajtógázas önfagyasztáshoz hasonlóan a sósvíz-vedelés sem játék. Legjobb esetben is csak sugárban hányják le a kamerát...
Víz
Nemcsak a túlzott só-, de a vízfogyasztás is felborítja az elektrolit-egyensúlyt. Az utóbbi években főleg a kevés vízfogyasztás témája volt terítéken, de a lelkes kortyolgatók akár nagy bajba is kerülhetnek, ha 5-10 litert is megisznak egy nap alatt, mert a szervezetükbe bekerülő tápanyagok olyan mértékben felhígulnak, hogy nem képesek ellátni a feladatukat. A krónikus vízmérgezést időben észre lehet venni: szédülés, hányás, fejfájás, letargia, állandó fáradtság jelzik, hogy baj van. Ha nem a túlzott vízivás áll a háttérben, akkor betegségről lehet szó, tehát mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni ilyen tünetekkel. Az akut vízmérgezés hatása viszont azonnali, mert a nátriumszint hirtelen esik le. Tünetei nagyon súlyosak: agyduzzanat, eszméletvesztés, kóma és halál.
Zöldbab
A zöldbab nyersen elfogyasztva életveszélyes lehet, mivel egy fazin nevű fehérjevegyületet tartalmaz, mely „összeragasztja" a vörösvérsejteket. Már egy maréknyi nyers zöldbab is okozhat olyan mérgezést, mely kórházba juttat, egy tál főtlen babos étel pedig halálhoz vezethet. A babféléket (tehát nem csak a zöldbabot) legalább tíz percig kell magas hőmérsékleten forralni, hogy a mérgező anyagok lebomoljanak. A mérgezés jele a hányás, hasmenés és a bélgörcs. Súlyos mérgezés esetén véres hasmenés és légzésleállás is bekövetkezhet.
Méz
|
Az egyévesnél fiatalabb babáknak tilos mézet adni Varga György / MTI |
A méz általában biztonságos élelmiszer, de nem a csecsemők számára! Ha a méz a Clostridium botulinum baktérium spóráival van szennyezve, az a kisbabák számára életveszélyes. A gombaspórák megtelepszenek, majd elszaporodnak a csecsemők bélflórájában, a baktérium által termelt botulinum toxin bekerül a véráramba, és súlyos mérgezést okoz. A mérgezés hatására izombénulás, légzési elégtelenség vagy a légzés leállása következhet be. Az egyévesnél fiatalabb gyereknek mézet nem szabad adni.
Szerecsendió
A különleges aromájú szerecsendió illóolajában található miriszticin nevű szerves vegyület kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben viszont méreg. Főleg gyerekeknél és kamaszoknál okozhat hallucinációkat, a felnőttek pedig euforikus állapotba kerülhetnek, ha szokatlanul sok jut a szervezetükbe. Szélsőséges esetben a mérgezés halált is okozhat.
A miriszticin-függőség kialakulásához a drogot rendszeresen nagy, az élelmiszerekben nem előforduló dózisban kellene fogyasztani. Az euforikus és hallucinogén hatás a fogyasztástól számítva 2-6 órán belül jelentkezik. Ám aki ilyen élményre vágyik, az nyugodtan számolhat mellékhatásként pokoli fejfájással, erős hányingerrel, hányással, remegéssel, és ijesztő deperszonalizációs élményekkel. A miriszticin kisebb mennyiségben a kaporban és a petrezselyemben is megtalálható.
Grépfrútlé
Az alacsony kalóriatartalmú, kesernyés ízű citruslé a fogyókúrázók nagy barátja, de jó tudni róla, hogy gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak kiürülését a szervezetből. Vannak olyan anyagok is, melyek kémiai összetételét módosítja a grépfrútlé: akár hatástalaníthatja, vagy rendkívüli módon felerősítheti a gyógyszerek hatását. A gyógyszereket mindig vízzel kell lenyelni, az üdítők, a tej és a gyümölcslé nem megfelelő.
Vaj
Újra reneszánszát éli egész Európában, így nálunk is a vaj. A margarin mint hidrogénezett növényi zsiradék a transzzsírsavaktól való megalapozott félelem miatt tiltólistára került sok háztartásban, ám azt sem árt tudni, hogy a vaj transzzsírsav-tartalma is 2-4% között van. Ez akkor jelent gondot, ha valaki az ajánlott napi bevitelnél (felnőttek esetében 10-20 gramm) jóval többet fogyaszt el. Aki napi 100 gramm vajat megeszik, az az elhízás mellett növeli az agyvérzés és a szívroham kockázatát is.
Búzakorpa
Mondják, jót tesz az emésztésnek, ami igaz is, ám aki naponta több mint öt evőkanálnyi mennyiséget fogyaszt rendszeresen, akár vérszegény is lehet, mivel a korpa megköti az ásványi anyagokat (kalciumot, vasat, cinket), így azok nem jutnak el a véráramba. A vérszegénység jele a legyengült immunrendszer, az állandó kimerültség és a koncentrációs képesség csökkenése.
Ajóka
|
A halak fogyasztása köszvényeseknek nem ajánlott Toru Hanai / Reuters |
Bár a magyar konyhának nem szerves része az ajóka, vagy más néven szardella, jó tudni róla, nagyon gazdag purinban, ezért köszvényeseknek nem ajánlott a fogyasztása. A köszvény a purin anyagcserezavara, mely során a testfolyadékokban feldúsul a húgysav, és a különböző szövetekben kiválik, lerakódik, fájdalmas duzzanatot, égető fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okozva. Köszvényeseknek ezért tartózkodnia kell a purint tartalmazó élelmiszerektől (halfélék, tenger gyümölcsei, hüvelyesek, zsíros sajtok és húsok, belsőségek stb.), illetve az alkoholtól, mert rohamot idézhet elő.
Étcsokoládé
Már egy fél tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé is székrekedést okozhat, mely kitarthat akár két napig is. Hasmenésre viszont jól jöhet 2-3 kocka fekete csoki a minimum 70 százalékos fajtából.