galéria megtekintése

Félmilliárdot nyertek, a sorsára hagyták a világ legmagányosabb csimpánzát

2 komment


Pap Nikoletta
NOL

Évek óta egyedül él egy apró nyugat-afrikai szigeten Ponso, az egykori kísérleti csimpánz, akinek egész családja elpusztult a táplálékhiány és az orvvadászat következtében. A magányos majom megsegítése érdekében állatvédők pénzgyűjtést szerveztek az interneten, és dolgoznak azon, hogy Ponso minél előbb megfelelő környezetben találjon új otthonra, az őt egykor használó amerikai cég ugyanis megtagadta az ellátását.

Ponso egyike annak a 20 csimpánznak, akiket 1983-ban helyezett el egy Elefántcsontparthoz közeli apró szigeten egy orvosi kísérletekkel foglalkozó szervezet, a New York Blood Center (NYBC). Mivel a sziget a víz- és élelmiszerhiány miatt alkalmatlan volt arra, hogy ennyi majmot eltartson, Ponso társai – beleértve a párját és kölykeiket – gondoskodás hiányában és az orvvadászat „rásegítésével" évekkel ezelőtt elpusztultak. Ma már csak a magányos hím éldegél a szigeten, körülbelül három éve teljesen egyedül.

Ponsónak Germain vitt banánt és kenyeret
Forrás: SOS Ponso/Facebook

Egyetlen barátja egy Germain nevű férfi, aki egy közeli faluban él, és rendszeresen visz banánt és kenyeret a majomnak, szakszerű ellátásáról azonban nem tud gondoskodni.

 

A világ talán legmagányosabb csimpánzát most állatvédők vették a szárnyaik alá. Etetik, játékokat visznek neki és társaságot biztosítanak. A múlt hónapban egy csimpánzokkal foglalkozó kutatóközpont igazgatója, Estelle Rallaband is meglátogatta Ponsót, aki egy hatalmas öleléssel köszöntötte a nőt.

Ponsónak az interneten gyűjtést is rendeztek, hogy ellátását finanszírozni tudják. Élelmiszerre és állatorvosi kezelésre van szüksége, mivel a cég, amely húsz évig gondoskodott a kolóniáról, 2013-ban megszüntette az ellátást. A New York Blood Center összesen 66 csimpánzt telepített ki nyugat-afrikai szigetekre Elefántcsontpart és Libéria partjainál. A szervezet ellen tiltakozó megmozdulást tartottak az állatvédők, és a közösségi médiában is kampányt indítottak, felszólítva az NYBC-t, hogy vállaljon felelősséget a csimpánzaiért. Ponso ügyében Jane Goodall világhírű főemlőskutató nyílt levelet írt a cég vezérigazgatójának, Christopher D. Hillyernek, melyben emlékeztette arra, hogy a csimpánzok rendkívül intelligens és szociális lények, ilyen mértékű elhanyagolásuk pedig elképesztő és felháborító felelőtlenség.

A kutatók elmentek, a majmok maradtak
Forrás: SOS Ponso/Facebook

Az NYBC azonban úgy látja, nincs több dolga a majmokkal, mert soha nem vállaltak szerződésesen vagy más módon kötelezettséget az állatok ellátására. Victoria O'Neill, a cég szóvivője a sajtón keresztül azt üzente az állatvédőknek: már csak azért sem tudják vállalni Ponso gondozását, mert a libériai kormánnyal évtizedekig fennálló terméketlen vitájuk a felelősség kérdéseiről több millió dollárjukba került.

A tiltakozó állatvédő szervezetek becslései szerint azonban a cégnek több mint félmilliárd dollár haszna keletkezett azokból a Hepatitis B és C vakcinákból, melyek kifejlesztéséhez azokat az állatokat használták kísérleti alanynak, akiket aztán hagytak éhen pusztulni. A New York Blood Center bruttó éves jövedelme a 2013-as adóévben meghaladta a 400 millió dollárt, weboldalukon pedig azt írják magukról, hogy legfontosabb értéküknek tekintik „a legmagasabb etikai, humanitárius, orvosi és tudományos szabványok" betartását.

Tiltakozó megmozdulás indult az interneten is
Forrás: SOS Ponso/Facebook

Az SOS Ponso projekt Facebook-oldalán megjelent információk szerint a majom most naponta kétszer kap enni, hála az adományoknak. Hosszú távú ellátása azonban még nem megoldott. Az állatvédők szeretnének megfelelő otthont is találni neki, ez azonban nem könnyű feladat, mivel a befogadásra alkalmas nyugat-afrikai helyek túlzsúfoltak és alulfinanszírozottak, ráadásul Ponso egy veszélyeztetett faj képviselője, akinek határokon átlépő szállításához speciális engedélyek szükségesek. Estelle Raballand már felvette a kapcsolatot a lehetséges befogadó helyekkel, és tárgyalásokat sürget az elefántcsontparti kormánnyal is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.