galéria megtekintése

Hadat üzent az ukrán köztelevízió elnöke Oroszországnak

3 komment

NOL

Ukrajna nem vesz részt a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon, ha idén az oroszországi Szergej Lazarev nyeri a dalversenyt – mondta Zurab Alasania, az ukrán állami televízió elnöke. A fogadóirodák szerint az ukrán és az orosz versenyző is esélyes a győzelemre, míg Freddie dalát csak a 20-as mezőnybe jósolják.

Szombat este kilenc órától kezdődik a 61. Eurovíziós Dalfesztivál döntője a stockholmi Globe Arénában. A fogadóirodák idén több versenyzőt tartanak esélyesnek a győzelemre, többek közt Szergej Lazarev orosz énekest és Szuszana Dzsamaladinovát (Jamala) krími tatár származású énekesnőt.

Szergej Lazarev az elődöntőben
Reuters

A 2014-ben kezdődő ukrán–orosz válság óta elmérgesedett a viszony a két ország, de az Európai Unió és Moszkva között is. Az oroszok versenyzőjét az utóbbi években gyakran kifütyülték, idén azonban egy sármos orosz színész-énekes akár azt is elérheti, hogy hosszú évek (2008-ban Gyima Bilan nyert) után újra Moszkvában rendezzék az Eurovíziós Dalfesztivált. A Washington Post szerint érdekes lenne, ha idén Lazarev nyerne, aki a homoszexuálisok jogainak folyamatos korlátozása és Krím annektálása ellen is felszólalt korábban. 

 

Zurab Alasania, az ukrán állami televízió vezetője szerint ha ez megtörténik, akkor Ukrajna jövőre nem indul a versenyen. Alasania a Facebook-oldalán fakadt ki, hogy ha a dalfesztivált egy „Lazarev nevű férfi nyeri”, akkor az ukrán televízió nem fogja támogatni a 2017-es indulást. A Moscow Times szerint viszont az oroszoknál Jamala dala vágta ki a biztosítékot. 

A krími tatár származású énekesnő dala a sztálini időkben zajló kitelepítésekről szól. Az 1944 című dalt eleinte ki is akarták zárni az Eurovíziós Dalfesztiválról, de a szerzemény végül átment a rostán. Úgy ítélték meg, hogy a dal nem hordoz politikai üzenetet. 

Ausztrália is beírhatja magát a dalfesztivál történelmébe

A fogadóirodák a győzelemre második legesélyesebb versenyzőként tartják számon Dami Imet. A koreai-ausztrál versenyző Sound of Silence című száma már a második elődöntőben nagy sikert aratott. Az ausztrál X-Faktor ötödök évadát megnyerő Im a közönség és a zsűri nagy kedvence, kérdés azonban, hogy az európai országok milyen mértékben szavaznak majd rá.

Ausztrália tavaly vehetett részt először az Eurovíziós Dalfesztiválon. Akkor úgy tűnt, hogy a 60. jubileumi dalversenyen csak vendégként lépnek fel, az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) azonban engedélyezte, hogy Ausztrália és az európai verseny részesévé váljon.

&

Az egyelőre még kérdéses, hogy ha valóban Dami Im nyeri a versenyt, akkor Ausztráliában vagy Európában tartják majd a versenyt.

Esélytelenek nyugalmával?

Freddie ötödikként lép majd az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének színpadára. A fogadóirodák az első húszba várják a magyar énekest, bár hozzá kell tenni, hogy a közönség a Pioneer című dalt is nagyon szereti. Freddie helyzetén azonban sokat ront, hogy szomszédunkat, Romániát kizárták a dalversenyből, miután a Román Televízió nem fizetett az EBU-nak a közvetítések jogaiért, s jelentős adósságot halmozott fel. 

A 61. Eurovíziós Dalfesztivált 21 órakor élőben közvetíti a Duna Televízió, de a verseny a Youtube-on is követhető. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.