galéria megtekintése

Gyilkos autópálya irtotta ki a férfiakat az „özvegyek falujában”

4 komment

NOL

Riasztóan sok haláleset történik az India északi és déli részét összekötő 44-es számú nemzeti autópályán. Az út mellett húzódó egyik törzsi kisközséget már csak az „autópálya özvegyeinek falujaként” emlegetik, mert a sok halálos baleset miatt egy kivétellel a teljes férfi lakosság kihalt.

Peddakunta közvetlenül az autópályát elkerülő út mellett fekszik, a mindössze 35 kunyhójával, és egyetlen felnőtt férfi lakosával. Harmincheten haltak meg az elmúlt években, három férfi pedig egy jobb élet reményében hagyta el a falut.

A község központja az autópálya másik oldalán található, így akinek az önkormányzatnál van dolga, annak át kell kelnie a forgalmas úton. A legtöbben azonban soha sem térnek vissza egy-egy hivatalos ügy intézése után. A legmegdöbbentőbb haláleset négy hónappal ezelőtt történt, amikor a közeli falu egyik tagja petíciót vitt az önkormányzathoz a „halálút” miatt, ahol végül ő is életét vesztette, mikor hazafele tartott.

Hasonlóan járt a negyvennégy éves Korra Sakini fia és férje, akik a forgalmas úton vesztették életüket három évvel ezelőtt. „Az istenek átkoznak minket” – mondja Sakini, aki fél kiló rizst kap enni, se pénze, se munkája nincs, és a családját is elvesztette.

 

„Halálra vagyunk ítélve. Úgy ismernek bennünket, mint az elátkozott falu autópálya-özvegyeit. A politikusok és a kormányzati tisztviselők csak azután figyeltek fel ránk, hogy az újságírók írni kezdtek rólunk. De egy rúpiát sem kaptunk eddig” – panaszkodik a BBC-nek az özvegyasszony.

A brit hírportál szerint amikor az elkerülő utat megépítették, voltak tervek arra vonatkozóan, hogy a gyalogosok számára is lehetővé teszik a biztonságos áthaladást. Ez viszont soha nem valósult meg, ezért a falu lakosai kénytelenek átsétálni a négysávos autópályán, ha fel akarják venni a havi nyugdíjukat, vagy munkát akarnak vállalni.

Peddakuntában egyetlen férfi él, Thariya Korra, aki a nőkhöz hasonlóan özvegy, feleségét az autópályán érte a halál. Korra azóta egyedül vigyáz ötéves fiukra.

„Először az autópálya épült meg. Nem hozott jólétet, csak halált. A közeli gyár csak később épült. Ígéretet kaptunk az ivóvízre, egészségügyi központra és munkahelyekre, de nem történt semmi" – meséli a férfi, aki hozzáteszi, a földjeiket nem adják el a gyárnak, így valószínű, hogy egyszer mind meghalnak a sztrádán.

Zsúfolt utak, sok balesettel
Zsúfolt utak, sok balesettel
Krishnendu Halder / Reuters

A helyzetet csak fokozza, hogy a falu elszegényedett, sok az alkoholista és az írástudatlan. A nők nagy része prostitúcióra kényszerül, hogy legalább az ételre valót megteremtse. A községből mindössze öt gyerek jár iskolába, köztük van a hétéves Anchan is, akinek anyja mindig fél, ha fia késve ér haza. Ilyenkor arra gondol, hogy elütötte őt egy autó. Az egyik anya azt szeretné, ha gyermekeiket egy kormányzati szállásra vinnék, ahol biztonságban tudnának élni, távol a halálos úttól.

Indiában nagyon gyakoriak a közlekedési balesetek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint négy percenként történik haláleset az utakon. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.