galéria megtekintése

Tanács a leghíresebb kettős ügynöktől: Soha ne vallj be semmit!

2 komment

R. Hahn Veronika

Halála után közel harminc évvel „vallott színt" Kim Philby. A BBC által nemrégiben felfedezett videofelvételen a brit-szovjet kettős kém jó tanácsokkal látja el a Stasi ügynökeit.

A Stasi oktatóvideóján mesél karrierjéről Kim Philby
A Stasi oktatóvideóján mesél karrierjéről Kim Philby

Egy, a közelmúltban a Stasi levéltárából előkerült filmfelvételre épül a BBC Radio 4 Philby Tape című összeállítása, melyben Kim Philby egyórás előadásában ad szakmai tanácsokat a Német Demokratikus Köztársaság titkosszolgálata embereinek. A legendás kettős ügynök 69 éves korában, halála előtt hét évvel kapott meghívást Berlinbe.

 

Az 1981-es felvételen fáradtnak látszó, felpuffadt arcú férfit a britek most először hallhatták közvetlenül beszámolni arról, hogyan töltött harminc évet „az ellenség táborában". Az előadást Markus Wolf, az „arc nélküli ember", a XX. század egyik legnagyobb kémfőnöke vezette be.

A brit felső osztályból származó fiút a szovjet titkosszolgálat már a cambridge-i Trinity College-ban töltött évei alatt beszervezte. Kim Philby a videón részletesen beszámolt arról, hogyan építette fel nagy-britanniai karrierjét, előbb az újságírásban, külföldi tudósítóként, majd a brit állam belső szentélyében, az MI6 kémszolgálatában.

A technikai hibáktól sem mentes felvételen Philby meghökkentő részletekkel szolgált arról, milyen könnyen tudott éveken át minden este ki-, majd másnap reggel visszacsempészni a brit titkos­szolgálat irattárába a szovjet megbízói számára felbecsülhetetlen dokumentumokat, közben le is fényképezve őket.

Cinikusan mesél előmeneteléről. A szovjet kémelhárítással foglalkozó osztály élére például főnöke elleni hivatali intrikákkal került.

Philby két tényezővel magyarázta, hogyan úszta meg a lebukást. Egyrészt a brit felső osztály nem tudta volna elfogadni „saját kutyájuk kölykének" árulását, másrészt a kémszolgálat számára presztízsveszteséget jelentett volna kettős ügynöksége. A hallgatóság kérdéseire adott válaszok között hangzott el Kim Philby legfontosabb tanácsa: „Soha ne valljanak be semmit, mindent tagadjanak le."

Brit munkaadói 1962 végéig nem tudták meggyőzően bizonyítani Philbyvel szembeni gyanújukat. 1963 januárjában Bejrútban szolgált, amikor várható letartóztatása elől Moszkvába dezertált, követve a vele együtt beszervezett Gay Burgesst és Donald Macleant. Kim Philby előadásában nem titkolta a „történet szutykosságát", hiszen árulásai köztudottan sok száz ember halálát okozták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.