galéria megtekintése

Zika: Egészségügyi szükségállapotot hirdetett a WHO

0 komment

NOL
NOL

Az Egészségügyi Világszervezet az ebolával egy kategóriába emelte a rettentő gyorsan terjedő Zika-vírust.

Margaret Chan, a WHO igazgatója azt mondta, az elsődleges cél és a legfontosabb, hogy a várandós nőket meg tudják védeni az egyre terjedő vírustól. Ennek egyetlen eszköze, ha kordában tudják tartani a vírust terjesztő szúnyogokat - írja a BBC.

Brazíliában a kisfejűséggel születettek aránya a Zika megjelenése óta a hússzorosára ugrott
Brazíliában a kisfejűséggel születettek aránya a Zika megjelenése óta a hússzorosára ugrott
Ueslei Marcelino / Reuters

Chan azt javasolja a kismamáknak, hogy fontolják meg a Zika-vírussal fertőzött területekre történő utazások lemondásának lehetőségét, amennyiben azonban ezt nem tehetik meg, mert ott élnek, mielőbb keressék fel orvosaikat, és gondoskodjanak megfelelő szúnyogriasztó szerek használatáról. A kór ugyanis kifejezetten veszélyes a várandós nőkre, mert fertőzés esetén a méhlepényen keresztül a magzat is megkaphatja a betegséget.

 

Chan azt mondta, noha sok a bizonytalanság a Zika-vírussal kapcsolatban, nincs idő várni, ezért döntött úgy, hogy egészségügyi szükségállapotot hirdet.

Annak idején rengeteg bírálat érte a WHO-t, amiért az ebolával kapcsolatban nem tették meg időben a megfelelő lépéseket, most valószínűleg ezt igyekszik elkerülni az igazgató.

Jelenleg sem védőoltás, sem gyógyszer nem áll rendelkezésre a Zika-vírus megelőzésére. Épp ezért Brazíliában, Salvadorban, Kolumbiában és Jamaicában arra kérik a nőket, a járvány végéig várjanak a teherbe eséssel a lehetséges súlyos következmények miatt.

Egyelőre nincs védőoltás a Zika ellen
Egyelőre nincs védőoltás a Zika ellen
Oswaldo Rivas / Reuters

Az érintett területekre utazó turisták kizárólag a szúnyogcsípések elkerülésével tudják megelőzni a betegséget, vagyis megfelelő rovarriasztóval és öltözettel. A fertőzés az esetek döntő többségében enyhe tünetekkel, lázzal, kiütéssel, fejfájással, kötőhártya-gyulladással vagy ízületi fájdalommal jár, amelyek néhány nap múlva eltűnnek.

Brazíliában a kisfejűséggel születettek aránya a Zika megjelenése óta a hússzorosára ugrott, s feltételezések szerint mostanra 1,3 mil­lióan hordozhatják a vírust, amely mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. A Zika már Európában is megjelent, Németországban, Finnországban és Nagy-Brittaniában is regisztráltak fertőzött eseteket.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa szerint Magyarországot nem fenyegeti a kór, mert nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.