galéria megtekintése

Génjeinkben van az empátia

1 komment

Puskás Anikó

Ön is azok közé tartozik, akik hajlamosak könnyekig hatódni egy-egy érzelmesebb filmjeleneten vagy éppen egy aranyos kölyökállat fotója láttán? Ez a sokak által gyerekesnek ítélt tulajdonság az emberiség 20%-át érinti, és egy friss felmérés szerint bizony genetikai magyarázata van.

Mindannyiunknak van olyan mozis élménye, hogy a mellette ülő szipogva, könnyeit törölgetve áll fel a székből egy szomorú vagy éppen boldog befejezés után, de a jól bevált marketingfogás (kutya, kisgyerek, kölyökállat, együtt vagy külön-külön) is sokak szemébe képes könnyeket csalni. Talán elsőre nem is hinnénk, de minden ötödik ember ilyen könnyen el tud érzékenyülni. A New York-i Stony Brook University pszichológusai pedig úgy találták, a túlzott mértékű empátia oka a génjeinkben keresendő.

Az empátia veleszületett képességünk, de az egyéni érzékenység eltérő
Az empátia veleszületett képességünk, de az egyéni érzékenység eltérő
Romeo Ranoco / Reuters

Az egyetem pszichológusai, Arthur és Elaine Aron szerint ez a fajta érzékenység genetikailag kódolt, és sikerült is bizonyítaniuk, hogy a „különösen érzékeny" agy jóval erőteljesebben reagál a nagy érzelmi töltetű képekre - számolt be a kutatásról a Sciene Daily.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
A hét vezér
Vélemény
Ami belefér
Vélemény
Világos

Azt már korábbi vizsgálatok is igazolták, hogy a szenzoros feldolgozás érzékenysége (SPS, angolul Sensory Perception Sensitivity) veleszületett tulajdonságunk, és mint ilyen, kevéssé befolyásolják szociális vagy társadalmi ingerek.

Dr. Aron és kutatócsapata arra jutott, hogy a lakosság mintegy 20%-a rendelkezik ilyen „különösen érzékeny személyiséggel", és ezek az emberek fokozott figyelmet képesek fordítani a finom ingerekre, legyenek azok akár pozitívak, akár negatívak. Ezzel szemben az alacsonyabb SPS-sel rendelkezők kevesebb odafigyeléssel és gyorsabban reagálnak, de az általuk adott reakció nem olyan érzelemgazdag.

Fejben dől el

A kísérletben kilenc házaspár agyát vizsgálták fMRI-készülékkel (funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat; az agyi és a gerincvelői aktivitást mérő képalkotó eljárás), miközben a részt vevő személyeknek különféle fotókat mutattak, ezek között volt vidám, szomorú, idegenek és a házastársuk arca is. 

Nem mindenkinek erednek olyan hamar a könnyei, ha megható jelentet lát
Nem mindenkinek erednek el olyan hamar a könnyei, ha megható jelenetet lát
Henry Romero / Reuters

„Úgy találtuk, hogy a különösen érzékeny emberek agyában az empátiáért felelős agyi területek jóval nagyobb aktivitást mutattak, ha a fotón pedig a férjük vagy feleségük arca volt, ez a válaszreakció még erősebb volt. A legmagasabb aktivitást akkor figyeltük meg, amikor a partner vidám, mosolygó fotóját szemlélték az alanyok" - számolt be a kutatási eredményekről Dr. Aron. A kutatók amúgy egy évvel később megismételték a vizsgálatot ugyanazokkal a személyekkel, és pontosan ugyanazt a végeredményt kapták.

Az agy aktív területei között volt a rejtélyes tükörneuron-rendszer is, amely szorosan összefügg az empátia kialakulásával. A tükörneuronokat a 90-es évek végén véletlenül fedezték fel a pármai egyetem kutatói, ám a rendszer funkciójával kapcsolatban még mindig csak találgatások vannak. A neurofiziológusok makákó majmokon vizsgálták a kéz és száj mozgatásáért felelős neuronokat, és közben észrevették, hogy egyes neuronok akkor is aktivitást mutattak, ha a majom maga nem nyúlt az ételért, ám látta, amint valaki felvesz egy darabot belőle. További kísérletek megerősítették, hogy a neuronok mintegy 10%-a rendelkezik „tükör" tulajdonságokkal, azaz hasonló válaszokat adnak a véghezvitt és a megfigyelt kézmozdulatokra is.

Egymástól függetlenül több kutató is felvetette, hogy a tükörneuronoknak szerepük lehet az empátia érzésében. A Social Brain Lab munkatársai kimutatták, hogy az önmagukat együttérzőbbnek jellemző embereknél magasabb neuronaktivitás volt megfigyelhető a kézmozgásokért felelős tükörneuron-rendszerben, és az érzelmekért felelős rendszerben is, ez pedig megerősítheti a tükörneuronok empátiával kapcsolatos funkcióját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.