galéria megtekintése

A nőkre különösen veszélyes drog a szelfi

0 komment

V. D.
NOL

A nők többsége óriási hangsúlyt fektet a magát és ismerőseit ábrázoló képekre, illetve hogy a közösségi médiában ezek hány hozzászólást és tetszésnyilvánítást vonzottak. Szívesen hasonlítják össze magukat másokkal, és minél több időt töltenek a Facebookon, annál rosszabbul érzik magukat a bőrükben.

Minél több selfie-t látnak, minél több időt töltenek az ismerőseik fotóinak nézegetésével, annál csúnyábbnak ítélik magukat a nők.

"A közösségi oldalakon való eltöltött idő nincs jelentős hatással az étkezési szokásokra, azonban befolyásolja a felhasználók önképét" - mondta a BBC-nek Petya Eckler, a glasgow-i Strathclyde Egyetem munkatársa, aki amerikai és nagy-britanniai kollégáival 881 diáklányt faggatott a Facebookkal kapcsolatos, valamint étkezési szokásairól.

A szakember elmondása szerint a fiatal nők több képet töltenek fel profiloldalukra magukról, mint a férfiak, és viszonylag sok időt töltenek a közösségi oldalakon. A kutatásban résztvevő egyetemisták többsége naponta körülbelül 80 percet tölt azzal, hogy átnézze a hírfolyamot és megnézze az ismerősei által posztolt fényképeket. 

 

"Összehasonlítják magukat a többiekkel, hiszen ismerik őket, közel állnak hozzájuk. Pedig a haverok által feltöltött fotók sem kevésbé irreálisak, mint a sztárokról közölt képek a médiában" - mondja Eckler.

A Facebookon közzétett szelfik még több okot adnak az összehasonlításra - és a frusztrálódásra
A Facebookon közzétett szelfik még több okot adnak az összehasonlításra - és a frusztrálódásra
Chris Pizello / Reuters

"A nők nagy része olyan képet próbál festeni magáról a Facebookon, amilyen lenni szeretne, nem pedig amilyen valójában" - teszi hozzá a szakértő, aki szerint nagyon sokan manipulálják a képeket feltöltés előtt. Jó néhányan élnek a Photoshop adta lehetőségekkel, és az olyan alkalmazások, mint például a SkinneePix lehetővé teszik, hogy néhány felesleges kilóval kevesebbnek tűnjön az illető a fotón.

Utóbbi fontos szempont, azok a nők ugyanis, akik saját bevallásuk szerint túlsúlyossal küzdenek, hajlamosabbak negatívan megítélni magukat. Márpedig a kutatásban résztvevő hölgyek többsége úgy érzi, hogy elhízott, és ezért szívesen megszabadulna 5-10 kilogrammtól. A válaszadók átlag súlya egyébként 67 kilogramm, és megítélésük szerint ez túl sok. Mikor azt kérdezték tőlük, mi lenne az ideális testsúly számukra, a legtöbben azt mondták, az 58 kilogramm megfelelő lenne.

Étkezési zavarokat okozhat a Facebook

Dr. Pamela K. Keel és csapata is hasonló eredményre jutott, amikor 960 főiskolai hallgatót vizsgált. Idén márciusban, az International Journal of Eating Disorders című szaklapban publikált tanulmányuk szerint azoknál jelentkeznek a legsúlyosabb testkép-problémák, akik a legtöbb időt töltik a közösségi oldalakon.

"A Facebook-használat közvetlen következményeit vizsgálva kimutattuk, hogy a közösségi oldalon eltöltött 20 perc már hozzájárul a súly- és alakproblémák, valamint a szorongás kialakulásához a kontrollcsoporthoz képest. Az összefüggés általánossága nagyon fontos, mivel a szorongás és a testképzavar egyaránt étkezési zavarokhoz vezethet" - idézi a szakembert a Science Daily online tudományos magazin.

Lájkok és hozzászólások bűvöletében

Van, aki viccel próbálja vonzani a pozitív visszajelzést
Van, aki viccel próbálja vonzani a pozitív visszajelzést
Shamil Zhumatov / Reuters

A nők számára nagyon fontos, hányan lájkolják és hányan szólnak hozzá képeikhez és posztjaikhoz. Épp ezért gyakran eltávolítják a megjelölést a számukra előnytelen fotókról. E mellett nagyon meghatározóak számukra ismerőseik visszajelzései is.

A negatív kicsengésű státuszokkal, mint például "Elszúrtam a fizika tesztet", vagy "Nem hiszem el! Befaltam egy egész csomag M&M-t" tesztelik az ismerőseiket, megnézik, milyen a reakciójuk - mondja April Smith, a Miami Egyetem tanársegédje, aki 2013-ban 232 diák részvételével készített egy kutatást. Ő úgy véli, hogy a fotókon kívül óriási jelentőséggel bír mások bejegyzése is.

"Ha látod, hogy az egyik ismerősöd egy olyan buliba megy, ahová téged nem hívtak meg, vagy valaki kiírja, hogy megkapott egy állást, amire te is pályáztál, akkor összehasonlítod magad ezekkel az emberekkel, és rosszul érzed magad" - magyarázza a szakember. "Úgy hiszem nagyon fontos a fiatalok számára, hogy tisztában legyenek azzal, miért használják a Facebookot, és azzal kapcsolatban is, hogy  hogy éreznek a Facebook-használata után."

A műtéttől sem riadnak vissza egy jó selfie-ért

Idén márciusban látott napvilágot az a tanulmány, melynek eredményei szerint háromból két amerikai azért veszi igénybe plasztikai sebész szolgáltatásait, mert jobban szeretnének kinézni az internetre feltöltött fotókon.

Az American Academy of Facial Plastic és a Reconstructive Surgery által megkérdezett orvosok 57 százaléka szerint a közösségi média tehető felelőssé azért, hogy egyre fiatalabb korban merül fel az igény egy kis arcátszabásra, s ezzel párhuzamosan 10 százalékkal nőtt az orrműtétek, 7 százalékkal a hajbeültetések és 6 százalékkal a szemhéjfelvarrások száma 2012 és 2013 között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.