galéria megtekintése

Kés alá fekszenek a fiatalok egy szuper selfie-ért

0 komment

P.N.
nol

Háromból két amerikai fiatal azért veszi igénybe a plasztikai sebész szolgáltatásait, mert jobb benyomást szeretne kelteni az interneten – derült ki egy friss kutatásból, melyet harmincévesnél fiatalabb páciensek körében folytattak le az Egyesült Államokban.

Herbert Chavez azzal szerzett tizenöt perc hírnevet, hogy Supermanné plasztikáztatta magát.
Herbert Chavez azzal szerzett tizenöt perc hírnevet, hogy Supermanné plasztikáztatta magát.
Cheryl Ravelo / Reuters

Az American Academy of Facial Plastic és a Reconstructive Surgery által megkérdezett orvosok 57 százaléka szerint a közösségi média tehető felelőssé azért, hogy egyre fiatalabb korban merül fel az igény egy kis arcátszabásra, s ezzel párhuzamosan 10 százalékkal nőtt az orrműtétek, 7 százalékkal a hajbeültetések és 6 százalékkal a szemhéjfelvarrások száma 2012 és 2013 között – írja a CBSnews.

Mint kiderült, a plasztikai sebészhez forduló 30 éven aluli páciensek egy jelentős hányada (háromból ketten) azzal indokolják döntésüket, hogy utálják a fényképeiket, melyeket magukról készítenek, és az internetre töltenek fel.

 

Ezeket a fényképeket szinte nagyítóval vizsgálják át a fiatalok, és a legkisebb bőrhibát is borzasztónak, visszataszítónak látják, és már azzal sem elégednek meg, hogy valamilyen képszerkesztő programmal kiretusálhatják azokat.

A kutatást végző intézet elnöke, Dr. Edward Farrior magyarázata szerint, mivel ezeknek a fiataloknak az online jelenlét és kapcsolatok interneten történő létesítése és ápolása olyan természetes és rutinszerű, mint a fogmosás, különösen fontosnak tartják, hogy jó benyomást keltsenek a potenciális barátokban, szeretőkben és munkaadókban.

A plasztikai beavatkozások 81 százalékát nők veszik igénybe, de a férfiak közül is egyre többen fekszenek sebészkés alá egy csinosabb arc kedvéért.

Míg a nők körében az arc- és szemhéjfelvarrás, addig a férfiaknál a hajbeültetés és a ránctalanítás a legnépszerűbb beavatkozás (a kutatás csak a nyaktól fölfelé történő műtéteket veszi számításba, a mellnagyobbítást vagy zsírleszívást tehát nem).

A 35 éven aluliak az orrukat szabatják át legszívesebben: a korcsoportba tartozó nő páciensek 90, míg a férfiak 86 százaléka választja ezt.

Ellen Degeneres készítette a 2014-es Oscar-gála leghíresebb selfie-jét.
Ellen Degeneres készítette a 2014-es Oscar-gála leghíresebb selfie-jét.
Lucy Nicholson / Reuters

selfie=önportré

Selfie-nek az olyan önportrét nevezik, melyet saját kézben tartott digitális fényképezőgéppel vagy okostelefonnal, eredetileg gyenge minőségben készítenek.

Az angol szó 2013-ban az év szava lett, és bekerült az Oxford-szótár online verziójába is, mivel használatának gyakorisága tavaly 17 ezer százalékkal nőtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.