galéria megtekintése

Ukrajna az utolsó pillanatban előzte meg Ausztráliát az Eurovíziós Dalfesztiválon

21 komment

NOL

A krími tatár származású Jamala nyerte a 61. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. Az Ukrajnát képviselő versenyző a második legnépszerűbb volt a közönség körében, ez pedig elég volt ahhoz, hogy behozza a 100 pontos lemaradását az ausztrál versenyzővel szemben. Magyarország versenyzője, Freddie csak a tizenkilencedik lett.

Ukrajna nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti döntőjét. Jamala a nemzeti zsűrik szavazatai alapján a második helyen állt, az ausztrál énekes, Dami Im pedig az első helyen, több mint 100 pontos előnnyel. A közönség szavazatai azonban fordítottak az álláson.

A krími tatár származású énekesnő politikai áthallásokkal teli dala a sztálini időkben zajló kitelepítésekről szólt.

Idén jelentős változás volt az Eurovíziós Dalfesztivál szavazási folyamatában. Először a 26 résztvevő ország szakértői zsűrije adta le a szavazatait a legjobbakra 1-8 pontig, valamint 10 és 12 pontot. A döntő végén ezeket a pontokat a nemzeti szóvivők jelentették be, az eddig megszokott módon.

 

Az újítás a telefonos szavazásnál jött. Az eredmények alapján a nézők egy második szavazási listát is összeállítottak, hasonló pontozással: 1-8-ig, valamint 10 és 12 pontot adnak. A szakmai zsűri és a közönség pontszámait összeadják, így alakult ki a végeredmény.

Percről percre

00:42 Jamala énekli el győztes, krími tragédiáról szóló dalát.

A győztes
A győztes a színpadon
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

00:38 Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Ausztrália a második, Oroszország a harmadik. Freddie tizenkilencedik lett.

00:35 A lengyelek így az utolsó helyről a hatodikra jöttek fel. Mik vannak, de most tényleg!

00:29 Száznyolc ponttal fejezzük be a versenyt. Ötvenhat pontot kaptunk a közönségtől, de a helyezésünk még kérdéses.

00:27 Minden ország szavazatát összeadták, ötvenkét ponttal tizennyolcadikak vagyunk a huszonhatból. 

00:24 Dami Im vezeti a mezőnyt, de még nem tudjuk biztosan, hogy Ausztrália győzött-e, mert hátra vannak a közönségszavazatok. Azért annyi biztos, hogy több mint száz ponttal vezetnek.

00:23 Montenegrótól hét pontot kaptunk, az már ötvenkettő. A tizennyolcvadik helyen állunk.

00:22 Tatár Csilla a képernyőn, mi is Ausztráliának adjuk a tizenkét pontot. A magyar zsűri elnöke Rakonczai Viktor zeneszerző, zongoraművész, zenei producer, Lotfi Begi zenei producer és DJ Wolf Kati énekes, a 2011-es Eurovízió magyar résztvevője. A zsűriben helyet kapott még Frenreisz Károly zenész, zeneszerző, szövegíró és Novák Péter előadóművész is.

00:21 A furán öltözött szlovén műsorvezetőtől három pontot kaptunk. Negyvenöt.

00:19 Figyelem, figyelem, Ukrajna felől két pont érkezik Magyarország felé. Negyvenkettőnél járunk.

00:17 Albániától kapunk egyet. Az barátok közt is negyven.

00:16 Harminckilenc pont! A köszönet a görögöket illeti most.

00:14 Öt pont a horvátoktól. Harminchatnál járunk. Ausztrália közben elhagyta a háromszázat.

Dami Im
Dami Im
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

00:12 Túl vagyunk a felén, 190 ponttal Ausztrália vezet. Ukrajna ötvenegy ponttal lemaradva második, Belgium a harmadik helyen áll.

00:11 Oroszország egy ponttal jutalmazott minket. Hát innen is köszönjük.

00:03 Újabb négy pont, most Ciprustól. Jelenleg harminc pontunk van, és a tizenötödik helyen állunk.

23:58 Tíz pont Spanyolországtól. Ollé, az már huszonhat!

23:56 Sőt! A csehektől tízet kaptunk, jelenleg a nyolcadik helyen állunk tizenhat ponttal. Ami nem rossz.

23:54 Nem fogják elhinni, de újabb két pont Freddie-nek. Már hat pontunk van San Marinónak köszönhetően.

23:53 Megvannak az első magyar pontok! Négyet kaptuk Azerbajdzsántól. 

23:52 Kezdődik az országok voksolása. Ausztria Ausztráliának adta tizenkét pontját.

23:45 A tavalyi győztes, Mans Zelmerlöw húzza még egy kicsit az időt és énekel nekünk. Dalának címe Heroes, ingének színe fehér. Mint minden második embernek ma este.

23:44 Vége van. Mármint a szavazásnak.

23:40 Mindjárt, de tényleg mindjárt vége a szavazásnak. Aki valami miatt úgy érzi, muszáj voksolnia, tegye meg. Most!

23:39 Nincs annál kínosabb, mint amikor Gundel Takács Gábor próbálja lefordítani a svéd poénokat.

23:37 Fogalmunk nincs, mit láttunk, de érdekes volt. De, mégis tudjuk! A Love Love Peace Peace című produkcióban az elmúlt évek fellépői mutatták meg, hogy miért nem nyertek. Bónusz erőltetett műsorvezetői éneklés.

23:21 Na ez már tényleg az új dal: Can't stop the feeling. És ha azon gondolkodtak volna, mit keres Justin Stockholmban, elmondjuk: az új filmjét promotálja. Az animációs alkotás címe Trolls, vagyis Trollok lesz. Elvileg. Csak semmi irónia.

23:19 Nem, az új dala jön. Vagyis nem. Egy amolyan best of mixet hallhatunk jelenleg.

23:18 Ki nyeri az Eurovíziót? Ausztrália vagy Oroszország? A fogadóirodáknál ők a legesélyesebbek. Minket sokkal jobban érdekel, hogy ki mondja be a szavazatainkat, Novodomszky Éva vagy Tatár Csilla?

23:12 Justin Timberlake a házban! És még él! Bárcsak 'N Sync-et énekelne!

23:03 Tudjuk hihetetlen, de elkezdődött a szavazás! Az izgalom elviselhetetlen.

23:00 Ennyi volt a show lényegi része, de persze még közel sincs vége.

22:59 Az utolsó dal! Az örmény Iveta sajnos elfelejtett felöltözni, de nem is baj, legalább van mit nézni. Hallgatni már nem annyira. Kíváncsian várjuk a helyi Beyonce helyezését. Lehet tippelni.

Iveta
Iveta
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

22:55 Joe és Jake az Egyesült Királyságból, amely az utóbbi években nem teljesít jól a dalfesztiválon. Ez valószínűleg idén is így lesz. Két szépfiú táncol a színpadon, közben egymás felé ordítanak. Még a brit Guardian is lehúzza dalt.

22:49 Osztrák Hamupipőke a színpadon, aki nem mellesleg francia sanzont énekel. Hát nem édes?

22:45 Na végre kalapos fiúk és gitárok! Máris nem vagyunk olyan éhesek a grúz produkciót látván. Mondjuk a zene olyan hoztam is, meg nem is. Inkább nem. 

22: 41 A máltai lány kisfilmjével azonnal belopta magát szívünkbe így éhesen, a gép előtt ülve szombat este. A dal viszont kicsit sajnos kicsit lötyi-lötyi. De azok a sonkás szendvicsek! Amúgy többek szerint a korai Celine Diont látjuk épp. Világszenzáció! Eurovízió! Sonka.

Jamala
Jamala
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

22:36 Erős dal egy erős üzenettel. Jamala a krími tatárok 1944-es kitelepítéséről szól. Letisztult produkció. Az oroszok vajon ehhez mit szólnak? Az ukránok korábban jelezték, hogy ha Oroszország nyer, akkor ők jövőre biztosan nem indulnak a Dalfesztiválon.

22:28 A spanyol Barei egy előkelő kosármeccsről érkezhetett, legalábbis a ruhája alapján. Ott biztos gyakran mondják, hogy Say Yay!, ami a dal címe is.  Mondjuk a la-la-la is majdnem ugyanolyan gyakran fordul elő. Nekünk ez élőben nem annyira jött át, a bulidal videója sokkal jobb, nem?

22:26 Szergej Lazarev a következő, Oroszországból. Produkciója erősen hasonlít a tavalyi győztes svéd Mans Zemerlöwére. Lazarev egyébként kiskora óta musicalekben szerepel. Dala tartalmazza a kötelező eurovíziós kliséket.

Szergej Lazarev
Szergej Lazarev
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

22:20 Elvileg a legkényelmesebb egy takaró alól nézni ezt az egész ma esti hacacárét. Nina Krajlic is így érkezett a színpadra, sőt, ő egy egész lepelt terített magára. Vajon a dal direkt hamis? 

22:16 A litván Donny Montell pörgéssel kezd. Nagyon várhatta ezt az estét, a dal címe ugyanis I've been waiting for this night. Ha szépen akarnánk fogalmazni, azt mondanánk, nem egy igazi bulisláger a nóta. De legalább levette a fehér dzsekit. Jelentsen ez bármit.

22:08 Már megint egy szakításról szóló dal, most Szerbiából. ZAA Sanja Vucic búcsúzik, valószínűleg valahol a mezőny végén.

22:07 Ciprus egy igazi „ketrecrockkal” indult az idei Eurovízión. Végre kilépünk a balladai homályból.

22:04 Ausztrália másodszor szerepel versenyzőként az Eurovíziós Dalfesztiválon. Idén a nagy esélyesek közé sorolják a koreai-ausztrál származású Dami Imet, aki a csend hangjairól énekel. Érdekes párosítás. Kicsit az izlandi Björkre hasonlított. Tucatdal, de legalább az énekesnő ruhája szép.

22:00 Michal Szpak a lengyel hipszter Jézus. A szám nagyon jó, de ez a piros öltözék... Ezt gondoljuk róla:

Russell
Ő itt Russell Brand, nem a versenyző tavalyi igazolványképe

21:54  A francia Amir igazi multikulti: apja tunéziai, anyja marokkói-spanyol, ő pedig Franciaországban született, és Izraelben is élt. Ő az egyik legnagyobb esélyese ennek a csodás eseménynek. Mármint az Eurovíziós Dalfesztiválnak. És tényleg igazi tapsvihar kísérte J'ai Cherché című számát.

Jamie-Lee Kriewitz
Jamie-Lee Kriewitz
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

21:50 Jamie-Lee német, és szereti Japánt, ezért néz ki úgy, ahogy: mint egy színes mangafagyi. A hangja meg váratlan, vagy páratlan. Mindenki döntse el. A színpadkép a Karácsonyi lidércnyomásra hajaz, csöppet képzavar.

21:45 A házigazda Svédország versenyzője a 17 éves Frans, aki a helyi Melodifestivalent már megnyerte. A haja vagy ezüst, vagy csak a fények miatt látszik annak. A dala meg... aranyos?

21:42 Egy újabb szerelmes téma. Mindenki bűnös, aki szerelmes – énekli a bolgár versenyző. Poli Genova ruházata érdekesebb, mint amiről énekel. Közben megtudtuk, hogy Magyarországról 38 ezer tweet érkezett az Eurovíziós Dalfesztivállal kapcsolatban. Éljen a közösségi média! Éljen Gundi!

Hovi Star
Hovi Star
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

21:35 Hovi Izraelből nem ma kezdte az éneklést, Disney-filmekben is feltűnt már a hangja. Gyerekkori álma volt, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon indulhasson. Hát megcsináltad, Hovi! Amúgy a dal se rossz. De még jobb, hogy kire hasonlít, máris mutatjuk.

21:32 Az este eddigi legszebbje Francesca Michielin, aki olaszul énekel. A környezetvédőknek biztos tetszik a virágokkal, fűvel tarkított színpadkép. Mondjuk a lufikat nem értjük. És annyira a barna egyik érdekes árnyalatában pompázó ruháját se. A hölgy amúgy a Sanremoi Dalfesztiválon második lett.

Freddie
Freddie
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

21:28 Freddie a színpadon! Meg a híres dob. A hazai versenyző igencsak nyugodtnak tűnik. És a hasa sem látszott ki most. Csak egy kicsit. Azért valószínűleg jó néhány tinilány nyomkodja majd a telefonját az utolsó pár másodperces „szeretem a kamerát” nézés miatt. Szavazzanak is, mi ugyanis nem tehetjük meg.

21:25 Posztapokaliptikus háttér előtt énekelt a csodáról Samra. Azért ne tessék megijedni, ez nem az Éhezők viadala. Ez az Eurovíziós Dalfesztivál.

Samra
Samra
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

21:20 Fontos (és lassú) dolgok Hollandiából. Douwe Bob egy órán állva figyelmeztet, hogy lassítsunk néha le és élvezzük az életet. A fiú egyébként a fiatal Michael Bublé és John Mayer eltitkolt testvére is lehetne. Ez a dal amúgy nemcsak lassú volt, de rendkívül rövid is. A Guardian tudósítóját például olyannyira lenyugtatta a nóta, hogy csaknem mélyvénás trombózist kapott. Reméljük, már jobban van.

Gabriela Guncírová
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

21:17 Csehországból Gabriela Guncírová a színpadon. Eddig tényleg szépen énekel. A belga versenyzőhöz hasonlóan őt is tehetségkutatóban fedezték fel, a cseh Superstarban. 

Laura Tesoro
Laura Tesoro
TT News Agency/Maja Suslin / Reuters

21:13 What's the pressure? Kérdezi a belga versenyző, a tizenkilenc éves Laura Tesoro. Ha azt gondolták, már hallották ezt a számot, nem véletlen. Egyediségversenyt nem nyerne, de a győzelemre – mint mindenkinek – van esélye Laurának. És az ezüst naciért is jár neki egy pont. Laura egyébként a belga Voice-ban tűnt fel.

21:08  Elkezdtük! A műsorvezetők már a színpadon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.