galéria megtekintése

Ételek, amiket egyszerűen vétek megenni

2 komment

Puskás Anikó

Léteznek olyan, látszólag hétköznapinak tűnő zöldségek és gyümölcsök, amelyekből egészen kis mennyiségért is vagyonokat kell fizetni. Mégis van rájuk kereslet.

Nemcsak különleges, vagy régi tárgyakat, járműveket lehet vásárolni árveréseken, bizony szép számmal rendeznek ételaukciókat is szerte a világon, a legtöbbet kétségkívül Japánban és Kínában, de szép számmal vannak Olaszországban és Franciaországban is.

Ezeken az árveréseken többnyire ritka és exkluzív csemegéket kínálnak a vastag pénztárcájú vásárlóknak. Ételre licitálni azonban különösen költséges hobbi, a megvásárolt finomságok ugyanis nem az örökkévalóságnak szólnak.

A matsutake jelenleg az egyik legdrágább gombafajta a világon. Japán egyre fogyatkozó vörösfenyő erdeiben él, nevét az élőhelyéről kapta: a matsu fenyőt, míg a take gombát jelent japánul. A fenyveseket pusztító kórokozók miatt az elmúlt öt évtizedben radikálisan lecsökkent a mennyisége. Kitermelni viszonylag könnyű, ám mivel a száraz növénytakaró alatt érzi magát a legjobban, megtalálni nehéz, évente mindössze 1000 tonnát tudnak belőle gyűjteni, termeszteni pedig nem lehet.

 

A különleges ízvilágú, fahéjas aromájú gombát lehet magában, párolva, grillezve vagy sütve fogyasztani, és gyakran használják a sukiyaki egyik hozzávalójaként. Készülhet belőle leves, de rizzsel is tálalják. A matsutake iránt óriási a kereslet, 2010-ben egy árverésen például alig egy kilogramnyi gombáért 85 ezer jent, vagyis nagyjából 200 ezer forintot fizettek.

A matsutake nem filléres csemege Nir Elias / Reuters

Ha már gomba, akkor természetesen nem maradhat ki a felsorolásból a szarvasgomba sem. Gyűjtésének és fogyasztásának évszázados hagyományai vannak, az első írásos feljegyzés a 16. századból származik. Föld alatti gombafajtáról van szó, jellemzően ősszel és télen lehet gyűjteni, megtalálásában egy speciálisan kiképzett kutya (Trofolau) segít, az eb ugyanis ki tudja szagolni a gomba jellegzetes illatát. Az aromáján kívül a szarvasgombának az íze is nagyon jellegzetes, bár a fajták között azért vannak eltérések.

Olyannyira kedvelt árucikk, hogy speciális árveréseket is tartanak, amelyeken csak és kizárólag ezt az egyfajta gasztronómiai különlegességet kínálják. Olaszországban egyenesen rajonganak érte, minden évben saját fesztivált is szerveznek: tavaly tavasszal az észak-olasz Alba városában már a 83. fehér szarvasbomba-vadászatot, vásárt és aukciót rendezték meg.

Minden idők egyik legdrágább vétele egy másfél kilós fehér szavasgomba volt, amit egy hongkongi üzletember és a felesége vásárolt még 2008-ban 160 ezer dollárért, aztán egy évvel később egy hasonló méretű gombáért az összeg dupláját, 330 ezer dollárt fizetett egy kínai kaszinómágnás, Stanley Ho. A férfi amúgy kis túlzással törzsvásárlónak számít, ugyanis három egymást követő évben is megvette a legnagyobb nemzetközi szarvasgomba-aukción kínált legnagyobb darabot.

Dinnye, aranyárban

Míg a gomba speciális tartósítással viszonylag hosszú életű lehet, addig a dinnyékkel már egészen más a helyzet, a vevők mégis meg tudnak őrülni, ha egy hatalmas vagy éppen különleges darab kerül a kalapács alá. 

Japán különlegesség a fekete héjú, Densuke görögdinnye, ami csak Hokkaido szigetén terem, és egy-egy dinnyeföldön alig néhány tucat darabot szüretelnek belőle. Egy 2008-as liciten például 650 ezer jenért, csaknem 1 millió forintért kelt el egy 8 kilós darab.

A második legnagyobb japán szigeten amúgy sárgadinnyét is termesztenek, ami szintén nagy népszerűségnek örvend az országban, talán különös, de ugyanolyan státuszszimbólumnak számít, mint a drága autók vagy éppen ékszerek. Tavaly májusban rekordot döntött az a férfi, aki nem átallott 1,6 millió jent (3,76 millió forintot) adni két - mondjuk valóban pompás - Yubari sárgadinnyéért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.