galéria megtekintése

Évtizedekig várt az elégtételre a szépségkirálynő

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 15. számában
jelent meg.

Hírösszefoglalónk
Népszabadság

A koronáját vissza nem kapta, de elégtételt szolgáltattak Vanessa Williamsnak, akinek 1984-ben le kellett mondania a Miss America címről. A díva megbocsátott, és ott volt az idei győztes kiválasztásánál, aki történetesen egy operából is énekelt a programban.

„A résztvevők örvendjenek jó egészségnek és a fehér rasszból kerüljenek ki” – évtizedekig ez állt a Miss America szabályzatában. Csak 1970-ben bátorkodott az egyik amerikai állam színes bőrű lányt küldeni az országos döntőre. Aztán 1984-ben megtört a jég, afroamerikai nő bizonyult a legszebbnek. Vanessa Williams azonban nem élvezhette ki sikerét. Gyűlölködő levelek sorát kapta a szépségverseny győztese, és nem egy elvakult rasszista halálosan is megfenyegette. Végül a verseny előtt róla készült meztelen fotók miatt kénytelen volt lemondani koronájáról. Amerika csúnya arca nyert.

Szépek és hangosak. Vanessa Williams, az 1984-es Miss America
Szépek és hangosak. Vanessa Williams, az 1984-es Miss America
Mark Makela / Reuters

A nyilvános elégtételre Williamsnek harminc évvel is többet kellett várnia. Vasárnap, a Miss America idei döntőjének felvezetőjeként a szépségversenyt szervező vállalkozás vezetője, Sam Haskell a színpadon kért bocsánatot az 52 éves egykori győztestől és a nézők között helyet foglaló édesanyjától. „Szeretnék elnézést kérni mindazért, amit a versenyszervezők tettek vagy mondtak” – fordult Williamshez.

 
És az idei győztes, Betty Cantrell
És az idei győztes, Betty Cantrell
Mark Makela / Reuters

Az egykori sértett nem volt igazán rászorulva a bocsánatkérésre, hiszen sikeres énekesi karriert épített fel azóta, eladott hétmillió lemezt, és a Pocahontas című Disney-film betétdaláért Oscar-díjat nyert. Ennek ellenére ott volt vasárnap a Miss America színpadán, megköszönte a kései bocsánatkérést, és nagy átéléssel dicsérte az idei győztest.

Georgia állam nevezte Amerika 2015-ös legszebbjét, Betty Cantrellt. A 21 éves barna hajú lány operaénekesként is bizonyított két vonulás között, a farmon felnőtt, „piszkos” munkától sem visszariadó győztes a Pillangókisasszonyból énekelt egy áriát – írta az AP.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.