galéria megtekintése

Egyre több gyereket sújt ez a "felnőttbetegség"

2 komment


Hargitai Miklós

Inzulinterápia helyett a diéta és a mozgás jelentheti a megoldást a kisebbeknél jelentkező 2-es típusú diabétesz esetében. Jó, ha a túlsúlyos gyereket mielőbb látja szakorvos.

Néhány évtizede még kizárólag felnőtteknél diagnosztizálták a 2-es típusú diabéteszt, mára azonban egyre több gyermeknél is felbukkan a „felnőttkori" cukorbetegség. A problémát itt nem az inzulinhiány, hanem a szénhidrát-anyagcserét szabályozó hormonnal szembeni rezisztencia jelenti, a megoldáshoz pedig általában életmódváltás kell.

 Kevesebb kalória, több sport kell
Kevesebb kalória, több sport kell
Thinkstock

A jelenség egészen fiatal, kétéves gyermekeknél is felbukkant, jellemzően azonban inkább a kiskamaszoknál jelentkezik. Dr. Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi docense szerint a tünetek viszonylag későn jelentkeznek. A szakember hangsúlyozza: többnyire az elhízás, a mozgásszegény életmód és a tinédzserkorra jellemző hormonális átalakulás áll a 2-es típusú cukorbetegség hátterében, éppen ezért a megelőzés és a kezelés szempontjából is a mozgás beiktatása, az egészséges táplálkozás előnyben részesítése és az ideális testsúly elérése a legfontosabb.

 

A 2-es típusú cukorbetegség felismerése gyakran hosszadalmas folyamat a gyermekeknél, sok esetben ugyanis tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel jár. Romolhat a látás (bár ez inkább az 1-es típusú cukorbetegségnél számít tipikusnak), sötét bőr­elváltozások jelenhetnek meg.

A kövér gyerekek körében 0,5-2 százalék lehet a betegség gyakorisága – mondja dr. Körner Anna. Ahogyan az egyetemi docens lapunknak kifejtette, Magyarországon egyre több az elhízott gyermek, ami önmagában is megmagyarázza a néhány évtizede teljesen ismeretlen jelenség felbukkanását. Emiatt célszerű, ha a túlsúlyos gyerekeket mielőbb látja szakorvos, hogy szükség esetén idejében el tudják kezdeni a kezelést.

A diagnózist cukorterheléses vizsgálat alapján állítják föl, és az orvos minden esetben életmódváltást fog javasolni, kiemelve a mozgás jelentőségét, ami bizonyíthatóan érzékenyebbé teszi a sejteket a cukorfelvétel lehetőségére. A szakirodalom szerint az étkezések gyakoriságát növelni, a kalóriatartalmát mérsékelni kell, radikálisan csökkentve a zsír, mindenekelőtt a többszörösen telítetlen zsírok bevitelét – bár tízéves kor fölött létezik gyógyszeres terápia is.

Egyes, kettes

A cukorbetegség mindig az inzulinnal függ össze, vagyis azzal a hormonnal, amely lehetővé teszi, hogy a szervezet sejtjei fel tudják venni a glükózt, azaz a cukrot. Az 1-es típusú cukorbetegséget az inzulin hiánya okozza, a jellemző tünete pedig inkább a fogyás, mint a hízás. A 2-es típusú diabétesz viszont inkább hízással jár, és ilyenkor a szervezetben van bőven inzulin, csak éppen nem működik rendeltetés-szerűen, azaz nem járul hozzá, hogy a glükóz bejusson a sejtekbe. A lassabban kialakuló, nehezebben észrevehető 2-es típus esetében a diéta, a testtömeg csökkentése, a mozgás fokozása jár eredménnyel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.