galéria megtekintése

Egy csipetnyi Vietnam

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 27. számában
jelent meg.

Kormos Lili
Népszabadság

Aki huzamosabb ideje él a fővárosban, már biztosan tudja, hol sütik a legjobb pizzát, melyik piacra érdemes menni, ha lángost ennénk, hol a legfinomabb a fagyi vagy a legfrissebb a rétes. Manapság már azt is illik tudni, hogy hova érdemes fordulni, ha autentikus, ázsiai ízekre vágyunk. A vietnami konyha esszenciáját például a hai nam pho bisztróban érdemes keresni.

Az étterem tulajdonosa, „Lali”, 17 éve él Magyarországon.
Az étterem tulajdonosa, „Lali”, 17 éve él Magyarországon.

A KEZDET

Tizenhat hónappal ezelőtt nyitottunk, ami rövid idő, ahhoz képest, hogy már 1997 óta itt élünk. A feleségem, aki Vietnamban tanárnőként dolgozott, itt fordult hivatásszerűen a gasztronómia felé, én magam is éttermekben dolgoztam, így hát egyértelmű volt, hogy a saját vállalkozásunk egy vietnami bisztró lesz.

 
Kiadós, laktató étel, mely sok türelemmel készül
Kiadós, laktató étel, mely sok türelemmel készül

A KÜLÖNBSÉG

A vietnami konyha lényege a frissesség. A magyar marhapörkölt elállhat egy-két napig a hűtőben, a miénk nem. Mi frissen készítjük, és azonnal tálaljuk az ételeket, ezért az alapanyagokat is frissen szerezzük be. De ami a legnagyobb különbség: a zsír, az olaj és a fűszerek használata. A magyar ételek finomak, de rengeteg hús van bennük, fűszeresek, és nagyon nehezen emészthetőek. Túl sok bennük a zsiradék. A vietnami konyhát épp a könnyedség teszi jellegzetessé. Kevés olajat, és még kevesebb zsírt használunk. A fűszerezést sem visszük túlzásba. Az a cél, hogy az alapanyagok ízét lehessen érezni az ételekben.

A BESZERZÉS

Minden elérhető itt Magyarországon is, csak jó helyen kell keresni. Egyedül télen okoz problémát a friss koriander beszerzése, kénytelenek vagyunk külföldről rendelni, de minden mást jó minőségben meg lehet kapni itt is. Húst, zöldségeket, fűszereket egy-egy ázsiai boltból.

A pho a vietnámi konyha szimbóluma
A pho a vietnámi konyha szimbóluma

A TÜRELEM

A pho leveshez, ami a vietnami konyha szimbóluma, elsősorban idő kell. A lé 6-8, de néha tíz órán keresztül is fő lassú tűzön mire megfelelő ízű és állagú lesz, így akinek erre nincs ideje, az hozzá se kezdjen. Vietnamban is divatos a street food mozgalom, sok helyen lehet pho levest kapni, de attól, mert autentikus, még nem feltétlenül finom, ugyanis nem főzik elég ideig. Csak összecsapják. Az időn túl fontos még a minőségi marhalábszár és a sok csont, de nem velős csont! Az kerüljön csak a magyar levesekbe.

A MAGYAR KONYHA

A magyar ételek nagyon finomak, csak nehezek. Túl sok a hús és a fűszer, és kevés a zöldség. De ott van például az Újházi-tyúkhúsleves, abban minden benne van, mégsem fekszi meg az ember gyomrát.

Tavaszi tekercs
Tavaszi tekercs
La’i, magyarul Lali

Az étterem tulajdonosa: „Lali”, mindenki így szólítja, nekünk is így mutatkozik be. 17 éve él Magyarországon, mindig gasztronómiával foglalkozott, dolgozott magyaros ételeket kínáló konyhán is.

A bisztró névválasztásának családi okai vannak Hai és Nam ugyanis a tulajdonos házaspár gyermekei. Lali felesége: Do Thi Nguyet, de egyszerűbben csak Eni, tanárnő volt Vietnamban.

A vietnami családoknál a vacsora a legfőbb étkezés, mindenki rohan haza, hogy együtt lehessenek.

Szubjektív

Fotósunkkal, Nyul Zsuzsival nem úszhattunk meg egy gasztrointerjút kóstolás nélkül. Kipróbáltuk a nemet ez volt a tavaszi tekercs, illetve a nem quón névre hallgató nyári tekercset, amit egy egészen különleges szósszal tálaltak. Persze egy vietnami étteremből nem távozhattunk úgy, hogy nem kóstoltuk meg a ház pho levesét, így a félúton majd cserélünk elv alapján egy marhahúsos és egy csirkés phót kértünk. A végén illetlenség ide, illetlenség oda, meghagytunk néhány kanállal, mert még a kis kiszerelésben érkező adagok is kifogtak rajtunk. Nálam győzött a tavaszi tekercs, Zsuzsinál a nyári kiadás. A levesek gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítményként működnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.