galéria megtekintése

Leonardo DiCapriót nem csak a kritikusok imádták

1 komment

NOL

Bár a színésznek ez a film sem hozta el a régóta várt Oscar-díjat, A Wall Street farkasát mégis imádták a nézők és nemcsak a moziban, hiszen a korrupt New York-i brókerről szóló önéletrajzi filmdráma áll a legtöbbet letöltött filmek listájának élén. 2014 kis túlzással a letöltések éve volt, bár pontos adatok nincsenek, de tavalyhoz képest lényegesen több kalózfilmet néztek az emberek. A moziknak azonban szerencsére még így sem kell lehúzniuk a rolót.

A megtörtént eseményeken alapuló A Wall Street farkasa – amelyet tavaly decemberben mutattak be – volt a rendező, Martin Scorsese eddigi legsikeresebb filmje, a bevételeket tekintve legalábbis biztosan: már a nyitóhétvégén több mint 18 millió dollárt hozott csak Észak-Amerikában, decemberre pedig világszerte összesen 392 millió dolláros bevételt produkált.

Több tízmilió ember volt kíváncsi a Wall Street farkasára - nemcsak a mozikban
Több tízmillió ember volt kíváncsi a Wall Street farkasára - nem csak a mozikban

Az illegális letöltéseket nyomon követő Excipio nevű cég szerint Scorsese műve a kalózfilmek rajongóinak körében is tarolt az idén: több mint 30 millió alkalommal töltötték le, a Jégvarázs című Disney-film pedig szorosan a nyomában járt - írja a BBC.

 

2014 a folytatások éve volt, számos korábbi filmnek jött ki a második, harmadik vagy éppen negyedik része. A húszas listából kitűnik, hogy az otthoni filmnézők is ezekért rajongtak a leginkább. 

A top tízbe olyan filmek kerültek be mint a Robotzsaru (29,8 millió), a Gravitáció (29,3 millió), A hobbit: Smaug pusztasága (27,6 millió), a Thor: Sötét világ (25,7 millió), az Amerika kapitány: A tél katonája (25,6 millió), a Hercules legendája (25,1 millió), az X-men: Az eljövendő múlt napjai (24,3 millió) vagy a 12 év rabszolgaság (23,6 millió). Szép számmal töltötték le az Éhezők viadalának harmadik és a Transformers negyedik részét is.

A Jégvarázs története nemcsak a gyerekeket varázsolta el
A Jégvarázs története nem csak a gyerekeket varázsolta el

Az év legnagyobb dobását egy képregény-adaptáció, A galaxis őrzői jelentette, meglepő, de a húszas listára viszont nem került fel. A Hollywood Reporter szerint ennek az lehet az oka, hogy a filmet olyannyira várták a rajongók, hogy sokan a letöltés helyett mégis inkább a moziban és – az sem utolsó szempont, hogy – kiváló minőségben nézték meg.

Filmezni szeretünk, fizetni már nem annyira

A legkedveltebb kalózfilmek között jócskán akadnak olyanok, amelyek szépen muzsikálnak a mozis jegyeladások tekintetében is, ez pedig azt jelenti, hogy az emberek ezeket a moziban és otthon is megnézik.

A sorrendre nincsen statisztika, így nem lehet tudni, hogy egy-egy alkotás annyira megtetszik a moziban, hogy utána otthon újranézik, vagy éppen ellenkezőleg, a „házi” mozizás után döntenek úgy, mégiscsak  szánnak némi pénzt a teljesebb moziélményre.

Az X-men a moziban is nagyon ment, de a letöltők is szerették
Az X-men a moziban is nagyon ment, de a letöltők is szerették

Noha A galaxis őrzőire az emberek idén inkább beültek a mozikba, más filmekre mégsem szerettek pénzt költeni. A három legtöbbet „lelopott” filmet összesen közel 90 milliószor töltötték le, ez a szám tavaly „csak” 24,5 millió volt, igaz, az egyetlen portálon, a BitTorrenten keresztül. Akkor A hobbit második része, a Váratlan utazás volt a favorit 8,4 millió letöltéssel, azt követte a Django elszabadul (8,1 millió) és a Halálos iramban 6. (7,9 millió).

Ha egy fejet levágnak, nő egy újabb

Bár a kalózkodás elleni harcban időről időre áldozatul esik – még ha csak időlegesen is – egy-egy nagyobb torrentoldal, de a lelkes töltögetők mindig megtalálják a módját, ha egy-egy zenei albumot vagy éppen filmet meg akarnak szerezni.

A svéd rendőrség a szerzői jogok megsértése miatt tartott razziát december elején a The Pirate Bay stockholmi szerverszobájában, de az oldal nem sokkal később újra elérhető volt egy Costa Rica-i domaincímen keresztül – igaz, csak a prémium felhasználók tudnak belépni. Az oldal egyelőre tehát még nem tért magához teljesen, Twitter-oldala például december 3-a óta nem frissült. 

A szerzői jogok védelmével foglalkozó Excipio statisztikái szerint az oldal bezárása előtt nagyjából naponta százmillió IP-címről töltöttek le illegális forrásokból filmeket, sorozatokat, számítógépes játékokat.

Az időleges kényszerpihenő nem okozott túl nagy visszaesést, december 8-án 101 millió IP-cím vett részt különböző torrentek töltésében, a The Pirate Bay lekapcsolása utáni néhány napban ez a szám 99, majd pedig 95 millióra esett vissza, de ez a csökkent forgalom csak pár napig állt fenn, hamarosan helyreállt az átlagosnak számító napi 100 milliós letöltés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.